Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Поняття, види та чинники формування виробничих потужностей підприємства.

Тематика ІНДЗ

Конверсія і диверсифікація виробничої потужності.

Особливості формування виробничої потужності підприємства на промислових підприємствах.

Самостійне опрацювання

Методика розрахунку виробничої потужності.

Поняття, види та чинники формування виробничих потужностей підприємства.

Література: [20, 21, 22, 27, 31].

1. Лізинг як форма оновлення технічної бази виробництва.

2. Діагностика техніко-технологічної бази виробництва.

Література [10], [15], [20], [21], [22], [23], [27], [30].

 

1. Особливості формування виробничої бази на підприємствах різних галузей.

2. Діагностика стану технічного розвитку підприємства: необхідність, сутність, процедура та основні показники.

3. Організаційно-економічне управління технічним розвитком підприємства.

4. Особливості визначення виробничих потужностей різногалузевих підприємств.

5. Конверсія і диверсифікація виробничих потужностей за ринкових умов господарювання.

 

Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання прогресивної технології та організації виробництва.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні залежно від характеру виробництва та галузевої підпорядкованості. Загальне правило таке: виробнича потужність визначається в тих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється (послуг, що надаються). Здебільшого це натуральні або умовно натуральні вимірники за видами продукції (послуг). Для багатономенклатурних виробництв потужність може визначатися також вартісним показником усього обсяг продукції (послуг). У паспорті такого підприємства потужність позначають двома вимірниками: у чисельнику — натуральні показники за видами продукції; у знаменнику — загальний вартісний (грошовий) показник. На підприємствах окремих галузей (наприклад цукрової та молочної промисловості) виробнича потужність характеризується кількістю сировини, що переробляється за добу.

Наука та практика господарювання виокремлюють три види потужності підприємства: проектну, поточну (фактично досягнуту), резервну.

Проектною є потужність, яка визначається у процесі проектування, реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства; вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування відповідають структурі трудомісткості запроектованої номенклатури продукції, і має бути досягнута протягом нормативного терміну її освоєння.

Поточна (фактично досягнута) виробнича потужність визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структури трудомісткості продукції) або перевищенням проектних показників. При цьому обчислюють вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства.

Резервна потужність повинна формуватись і постійно існувати у певних галузях націо­нальної економіки: електроенергетиці і газовій промисловості — для покриття так званих пікових навантажень в електро- та газових мережах, надійного забезпечення енергоресурсами споживачів на період виконання ремонтно-аварійних робіт; харчовій індустрії — для переробки істотно збільшеного обсягу сільськогосподарської сировини, що швидко псується, у високоврожайні роки; на транспорті — для перевезення збільшеної кількості пасажирів у літні місяці; в машинобудуванні та інших галузях — для підготовки виробництва та освоєння випуску нових видів устаткування (агрегатів, приладів) і конструкційних матеріалів тощо.

Зміна ВП за рахунок наступних факторів:

 
 


Баланс виробничої потужності включає:

 

1. Розрахунок вхідної потужності на початок планового періоду (ВПп.р.);

2. Розрахунок вихідної потужності на кінець планового періоду (ВПк.р.):

 

ВПк.р.= ВПп.р. + Пб + Пр + По + Пзм – Пв - Пін. , (4.10.)

де Пб – потужність, що введена за рахунок нового будівництва,

Пр - потужність, що введена за рахунок реконструкції підприємства;

По – збільшення потужності за рахунок організаційно-технічних заходів та технічного переозброєння;

Пзм - збільшення(зменшення) потужності за рахунок змін в но- менклатурі продукції;

Пв - зменшення потужності через вибуття виробничого устатку- вання;

Пін. – зменшення потужності з інших причин.

3. Розрахунок середньорічної введеної виробничої потужності (ВПнс):

 

ВПнс = , (4.11.)

де ВПні – виробнича потужність нова введена в і-му місяці;

пі - кількість місяців використання нової потужності з моменту введення до кінця року, місяців.

 

4. Розрахунок середньорічної виведеної виробничої потужності (ВПвс):

 

ВПвс = , (4.12.)

де ВПві – виробнича потужність виведена в і-му місяці;

пі - кількість місяців, що залишаються з моменту вибуття до кінця року, місяців.

 

5. Розрахунок середньорічної виробничої потужності (ВПс):

 

ВПс = ВПп.р. + ВПнс - ВПвс . (4.13.)


Читайте також:

  1. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  2. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  3. Автоматизація виробничих процесів
  4. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  5. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види.
  6. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  7. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  8. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікацій
  9. Алгоритм формування потенціалу Ф2
  10. Алгоритм формування статутного фонду банку
  11. Альтернативні джерела формування підприємницького капіталу
  12. Амортизація основних фондів підприємства. Методи нарахування амортизації




Переглядів: 1904

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Рекомендації по графічному зображенню діаграм мови UML | ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПАКЕТА НА ПІДПРИЄМСТВІ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.