Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тема 3. Мийне устаткування.

Лекція 2.

ПЛАН:

1. Машини для миття посуду та їх класифікація.

2. Машини для миття посуду періодичної дії.

3. Машини для миття посуду безперервної дії.

4. Устаткування для миття овочів.

 

1. Машини для миття посуду та їх класифікація

 

На підприємствах ресторанного господарства мийне устаткування використовується для миття овочів, фруктів, зелені, столового та кухонного посуду, столових наборів, інвентарю і функціональної тари.

Процес миття здійснюється гідравлічним, гідродинамічним та гідромеханічним способами.

Гідравлічний спосіб характеризується простою дією води на забруднені поверхні.

Гідродинамічний - дією води, що подається під тиском.

При гідромеханічному способі миття вода подається під тиском; водночас очищення збільшення поверхні від бруду забезпечується за рахунок тертя предметів один об одний та об робочу поверхню камери.

 

2. Машини для миття посуду періодичної дії

Найбільш поширеними моделями машин для миття посуду періодичної дії є універсальні машини типу ММУ-250, ММУ-350, ММУ-500, МПУ-700, машини виробництва Італії та спеціалізовані, призначені для миття наборів, скляного посуду, кухонного посуду та інвентарю.

Технічні характеристики машин періодичної дії наведені у табл. 3

У невеликих підприємствах харчування більш широко використовуються універсальні машини періодичної дії.

Розрізняють 4 стадії миття: видалення дрібних залишків їжі, миття мийним розчином, ополіскування і ошпарювання.

Попереднє видалення залишків їжі здійснюється на завантажувальному столі за допомогою душу, до якого підводиться гаряча та холодна вода.

Секція миття виконана у вигляді прямокутної камери, у верхній частині якої знаходиться мийна секція, у нижній - ванна і машинне відділення. Корпусом мийної секції є кожух, який можна піднімати і опускати за допомогою ручки. Всередині мийної секції на спеціальних напрямних встановлюється касета з посудом.

Вгорі і внизу мийної секції розташовані мийні і ополіскувальні розбризкувачі.

Завдяки реактивній дії струменів води розбризкувачі здійснюють обертальний рух.

У ванні встановлені фільтр насоса і переливний патрубок, через який видаляються у каналізацію надлишки води.

У машинному відділені встановлено відцентрований насос з електродвигуном, електронагрівач з трубопроводами для подання води з водопроводу і відведення нагрітої води, оснащений запорними та соленоїдними вентилями.

На передній панелі розміщена панель керування, на якій розташовані кнопки "Пуск", перемикач режимів роботи, три сигнальні лампи.

Виконання відповідних операцій у машині здійснюється автоматично за допомогою програмного механізму (багатопозиційне, програмне, електромеханічне реле часу. Програмний механізм складається з синхронного двигуна, редуктора, від якого через диск зчеплення і електромагніт набуває обертального руху вал, з насадженими на ньому дисками. На кожному диску є кулачок, який діє на відповідний мікроперемикач машини.

Касета з брудним посудом попередньо ополіскується душем.

У відсіку під ванною розміщено водонагрівач. Дозатор мийного засобу складається з бачка і соленоїдного клапана.

Програмний механізм здійснює такі операції; вмикає і вимикає насос, що подає мийний розчин з ванни у мийний душ; вмикає і вимикає соленоїдні клапани, що регулюють подачу в ополіскувальний душ холодної води з водопроводу та гарячої води з водонагрівачів, а також мийного засобу з дозатора у ванну.

Завантаживши касету з посудом у робочу камеру, встановлюємо час миття посуду і натискуємо кнопку "Пуск", після цього вмикається магнітний пускач і загорається сигнальна лампа, що свідчить про початок робочого циклу. Водночас вмикається соленоїдний клапан подачі мийного засобу, соленоїдний клапан подачі холодної води і електродвигун програмного механізму. Здійснюється операція змивання залишків їжі холодною водою, яка надходить через колектор.

Після завершення цієї операції вмикається і починає працювати насос.

Миття посуду мийним розчином здійснюється через мийні колектори. Після завершення процесу миття вмикаються соленоїдні клапани холодної і гарячої води і починається процес ополіскування. Після завершення ополіскування відключається соленоїдний клапан холодної води і подається тільки гаряча вода з водонагрівача для здійснення операції ошпарювання.

Після закінчення повного циклу обробки посуду сигнальна лампа гасне.

Процес миття у машині здійснюється рециркуляційним розчином, змивання залишків їжі, ополіскування, ошпарювання - проточ­ною водою

Рис. 2. Машина для миття посуду універсальна періодичної дії:

1 - бачок для залишків; 2 - кошик для залишків; 3 - душ для первинного

змивання залишків; 4 - робоча камера; 5 - панель керування, сигналізації

та контролю; 6 - столик розвантажувальний; 7 - столик для касет;

8 - підйомний кожух; 9 - колектори миття (верхній, нижній);

10 - колектори ополіскування (верхній, нижній); 11 - ванна;

12 - переливна трубка; 13 - фільтр; 14 - електродвигун; 75 - панель

бокова, передня

На рис. 2 наведено будову машини однокамерної універсальної періодичної дії.


Читайте також:

  1. Безпека виробничого устаткування.
  2. Визначення потужності сортувально-калібрувального устаткування.
  3. Мийне та очищувальне устаткування
  4. Обґрунтування форми придбання устаткування.
  5. Показники використання устаткування.
  6. Проміжне мережеве устаткування.
  7. Статистика основних засобів та устаткування.
  8. ТЕМА 3. Мийне й очищувальне устаткування для ресторанів
  9. Тема 3. Мийне устаткування.
  10. ТЕМА 5. Смажильно-пекарське устаткування. Пароконвектомати
  11. Тема 8. Організація ремонту енергетичного устаткування.




Переглядів: 1904

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
РЕЄСТРАТОРИ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.