Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Водний і мінеральний обмін

Вуглеводний обмін

В організмі людини до 60 % енергії задовольняється за рахунок вуглеводів. Споживання вуглеводів становить 400-500 грам у добу. Засвоюваність вуглеводів досить висока: залежно від харчового продукту й характеру вхідних у його склад вуглеводів вона коливається від 85 до 98 % (хліб засвоюється на 95 %, цукор - 99 %, овочі - 85 %).

Вуглеводи діляться на прості й складні:

- прості вуглеводи (цукру): глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза;

- складні вуглеводи (полісахариди): крохмаль, глікоген, пектинові речовини, клітковина.

Установлено, що при надлишковому споживанні цукру підсилюється перетворення в жир всіх харчових речовин (крохмалю, жиру, а частково й білка). Таким чином, кількість поступаючого в організм цукру може служити певною мірою фактором, що регулює жировий обмін. Прості вуглеводи відносяться до легкозасвоюваних і їхній надлишок сприяє посиленому розвитку жирової тканини.

На відміну від цукрів, крохмаль і глікоген повільно всмоктуються й розщеплюються. У зв'язку із цим доцільно задовольняти потреби у вуглеводах за рахунок вуглеводів що повільно всмоктуються.

Жировий обмін (ліпідний обмін)

Ліпіди - складні органічні речовини, однією із провідних функцій якого є енергозабезпечення організму. В енергетичному відношенні окислювання жирних кислот дає в 2 рази більше енергії, ніж білки й вуглеводи. Дорослій людині щодня необхідно 70-80 грам жиру. Частина жиру накопичується в клітинах жирової тканини як нейтральний запасний жир, кількість якого становить 10-30 % маси тіла, а при порушенні обміну речовин і більше.

Жир поряд з білками використовується як пластичний матеріал, наприклад, для побудови клітинних мембран. Ліпіди служать вихідним матеріалом для синтезу ряду гормонів в організмі. Таким чином, жири в помірній кількості необхідні для нормальної життєдіяльності організму, їхній дефіцит веде до серйозних її порушень.

Однак зайве надходження жиру сприяє ожирінню, розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інсульту.

Обмін ліпідів тісно пов'язаний з обміном білком і вуглеводів. При зайвому надходженні в організм білків й вуглеводів вони перетворюються в жири.

Дослідження показують, що переважне харчування тваринною їжею приводить до збільшення ймовірності атеросклерозу й пов'язаних з ним захворювань серцево-судинної системи.

У регуляції ліпідного обміну значну роль відіграє центральна нервова система, а також залози внутрішньої секреції (статеві, щитовидна заліза й ін.).

Вода є важливою складовою частиною будь-якої клітини, рідкою основою крові й лімфи. У середньому вода становить 70 % маси тіла.

Вода виконує в організмі ряд функцій:

- розчиняє хімічні речовини;

- бере участь у процесах обміну;

- з нею виділяються продукти обміну з організму;

- сприяє процесам терморегуляції.

Доросла людина у звичайних умовах уживає близько 2,5 літри води, втрачає близько 1,5 л води у процесі фізичного навантаження, 0,9 л шляхом випару через легені й шкіру (без потовиділення) і приблизно 0,1 л із фекаліями. Таким чином, обмін води у звичайних умовах не перевищує 5 % маси тіла за добу.

Мінеральні речовини надходять в організм із продуктами харчування й водою. Є макроелементи (7 елементів): кальцій, фосфор, натрій, сірка, калій, хлор, магній. Вони необхідні для формування кістяка й для осмотичного тиску біологічних рідин.

Однак організму необхідно ще 15 елементів, загальна кількість яких становить менш 0,01 % маси тіла. Вони називаються мікроелементами. Це: залізо, кобальт, мідь, цинк, молібден, марганець, кремній, фтор, йод, нікель, ванадій, олово, миш'як, селен та ін. У більшості випадків це складова частина ферментів, гормонів, вітамінів.

 


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін
  5. Білковий обмін: загальні відомості
  6. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  7. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  8. Вібротеплообмінник для сипких середовищ
  9. Водний баланс Світового океану
  10. Водний обмін у наземних тварин. Пристосування до життя в аридних умовах
  11. Водний туризм та особливості його організації




Переглядів: 1023

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Білковий обмін | Харчування й маса тіла

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.