Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Водний і мінеральний обмін

Вуглеводний обмін

В організмі людини до 60 % енергії задовольняється за рахунок вуглеводів. Споживання вуглеводів становить 400-500 грам у добу. Засвоюваність вуглеводів досить висока: залежно від харчового продукту й характеру вхідних у його склад вуглеводів вона коливається від 85 до 98 % (хліб засвоюється на 95 %, цукор - 99 %, овочі - 85 %).

Вуглеводи діляться на прості й складні:

- прості вуглеводи (цукру): глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза;

- складні вуглеводи (полісахариди): крохмаль, глікоген, пектинові речовини, клітковина.

Установлено, що при надлишковому споживанні цукру підсилюється перетворення в жир всіх харчових речовин (крохмалю, жиру, а частково й білка). Таким чином, кількість поступаючого в організм цукру може служити певною мірою фактором, що регулює жировий обмін. Прості вуглеводи відносяться до легкозасвоюваних і їхній надлишок сприяє посиленому розвитку жирової тканини.

На відміну від цукрів, крохмаль і глікоген повільно всмоктуються й розщеплюються. У зв'язку із цим доцільно задовольняти потреби у вуглеводах за рахунок вуглеводів що повільно всмоктуються.

Жировий обмін (ліпідний обмін)

Ліпіди - складні органічні речовини, однією із провідних функцій якого є енергозабезпечення організму. В енергетичному відношенні окислювання жирних кислот дає в 2 рази більше енергії, ніж білки й вуглеводи. Дорослій людині щодня необхідно 70-80 грам жиру. Частина жиру накопичується в клітинах жирової тканини як нейтральний запасний жир, кількість якого становить 10-30 % маси тіла, а при порушенні обміну речовин і більше.

Жир поряд з білками використовується як пластичний матеріал, наприклад, для побудови клітинних мембран. Ліпіди служать вихідним матеріалом для синтезу ряду гормонів в організмі. Таким чином, жири в помірній кількості необхідні для нормальної життєдіяльності організму, їхній дефіцит веде до серйозних її порушень.

Однак зайве надходження жиру сприяє ожирінню, розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інсульту.

Обмін ліпідів тісно пов'язаний з обміном білком і вуглеводів. При зайвому надходженні в організм білків й вуглеводів вони перетворюються в жири.

Дослідження показують, що переважне харчування тваринною їжею приводить до збільшення ймовірності атеросклерозу й пов'язаних з ним захворювань серцево-судинної системи.

У регуляції ліпідного обміну значну роль відіграє центральна нервова система, а також залози внутрішньої секреції (статеві, щитовидна заліза й ін.).

Вода є важливою складовою частиною будь-якої клітини, рідкою основою крові й лімфи. У середньому вода становить 70 % маси тіла.

Вода виконує в організмі ряд функцій:

- розчиняє хімічні речовини;

- бере участь у процесах обміну;

- з нею виділяються продукти обміну з організму;

- сприяє процесам терморегуляції.

Доросла людина у звичайних умовах уживає близько 2,5 літри води, втрачає близько 1,5 л води у процесі фізичного навантаження, 0,9 л шляхом випару через легені й шкіру (без потовиділення) і приблизно 0,1 л із фекаліями. Таким чином, обмін води у звичайних умовах не перевищує 5 % маси тіла за добу.

Мінеральні речовини надходять в організм із продуктами харчування й водою. Є макроелементи (7 елементів): кальцій, фосфор, натрій, сірка, калій, хлор, магній. Вони необхідні для формування кістяка й для осмотичного тиску біологічних рідин.

Однак організму необхідно ще 15 елементів, загальна кількість яких становить менш 0,01 % маси тіла. Вони називаються мікроелементами. Це: залізо, кобальт, мідь, цинк, молібден, марганець, кремній, фтор, йод, нікель, ванадій, олово, миш'як, селен та ін. У більшості випадків це складова частина ферментів, гормонів, вітамінів.

 


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін
  5. Білковий обмін: загальні відомості
  6. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  7. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  8. Вібротеплообмінник для сипких середовищ
  9. Водний баланс Світового океану
  10. Водний обмін у наземних тварин. Пристосування до життя в аридних умовах
  11. Водний туризм та особливості його організації




Переглядів: 970

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Білковий обмін | Харчування й маса тіла

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.