МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Водний і мінеральний обмінВуглеводний обмін В організмі людини до 60 % енергії задовольняється за рахунок вуглеводів. Споживання вуглеводів становить 400-500 грам у добу. Засвоюваність вуглеводів досить висока: залежно від харчового продукту й характеру вхідних у його склад вуглеводів вона коливається від 85 до 98 % (хліб засвоюється на 95 %, цукор - 99 %, овочі - 85 %). Вуглеводи діляться на прості й складні: - прості вуглеводи (цукру): глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза; - складні вуглеводи (полісахариди): крохмаль, глікоген, пектинові речовини, клітковина. Установлено, що при надлишковому споживанні цукру підсилюється перетворення в жир всіх харчових речовин (крохмалю, жиру, а частково й білка). Таким чином, кількість поступаючого в організм цукру може служити певною мірою фактором, що регулює жировий обмін. Прості вуглеводи відносяться до легкозасвоюваних і їхній надлишок сприяє посиленому розвитку жирової тканини. На відміну від цукрів, крохмаль і глікоген повільно всмоктуються й розщеплюються. У зв'язку із цим доцільно задовольняти потреби у вуглеводах за рахунок вуглеводів що повільно всмоктуються. Жировий обмін (ліпідний обмін) Ліпіди - складні органічні речовини, однією із провідних функцій якого є енергозабезпечення організму. В енергетичному відношенні окислювання жирних кислот дає в 2 рази більше енергії, ніж білки й вуглеводи. Дорослій людині щодня необхідно 70-80 грам жиру. Частина жиру накопичується в клітинах жирової тканини як нейтральний запасний жир, кількість якого становить 10-30 % маси тіла, а при порушенні обміну речовин і більше. Жир поряд з білками використовується як пластичний матеріал, наприклад, для побудови клітинних мембран. Ліпіди служать вихідним матеріалом для синтезу ряду гормонів в організмі. Таким чином, жири в помірній кількості необхідні для нормальної життєдіяльності організму, їхній дефіцит веде до серйозних її порушень. Однак зайве надходження жиру сприяє ожирінню, розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інсульту. Обмін ліпідів тісно пов'язаний з обміном білком і вуглеводів. При зайвому надходженні в організм білків й вуглеводів вони перетворюються в жири. Дослідження показують, що переважне харчування тваринною їжею приводить до збільшення ймовірності атеросклерозу й пов'язаних з ним захворювань серцево-судинної системи. У регуляції ліпідного обміну значну роль відіграє центральна нервова система, а також залози внутрішньої секреції (статеві, щитовидна заліза й ін.). Вода є важливою складовою частиною будь-якої клітини, рідкою основою крові й лімфи. У середньому вода становить 70 % маси тіла. Вода виконує в організмі ряд функцій: - розчиняє хімічні речовини; - бере участь у процесах обміну; - з нею виділяються продукти обміну з організму; - сприяє процесам терморегуляції. Доросла людина у звичайних умовах уживає близько 2,5 літри води, втрачає близько 1,5 л води у процесі фізичного навантаження, 0,9 л шляхом випару через легені й шкіру (без потовиділення) і приблизно 0,1 л із фекаліями. Таким чином, обмін води у звичайних умовах не перевищує 5 % маси тіла за добу. Мінеральні речовини надходять в організм із продуктами харчування й водою. Є макроелементи (7 елементів): кальцій, фосфор, натрій, сірка, калій, хлор, магній. Вони необхідні для формування кістяка й для осмотичного тиску біологічних рідин. Однак організму необхідно ще 15 елементів, загальна кількість яких становить менш 0,01 % маси тіла. Вони називаються мікроелементами. Це: залізо, кобальт, мідь, цинк, молібден, марганець, кремній, фтор, йод, нікель, ванадій, олово, миш'як, селен та ін. У більшості випадків це складова частина ферментів, гормонів, вітамінів.
Читайте також:
|
||||||||
|