Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Харчування й маса тіла

Вітаміни.

Вітаміни - це органічні речовини, яким властива інтенсивна біологічна активність. Вони відрізняються за своєю структурою. Не синтезуються організмом, або синтезуються недостатньо, тому повинні надходити з їжею.

Вітаміни - це регуляторні речовини. Джерелом вітамінів служать харчові продукти рослинного й тваринного походження. У цей час відомо близько 40 вітамінів. Вони поділяються на жиророзчинні (А, Д, Е) і водорозчинні (В1, В5, В6, В12, РР та ін.).

Джерелом жиророзчинних вітамінів є продукти тваринного походження, рослинні масла й частково зелені листи овочів. Носії водорозчинних вітамінів - харчові продукти рослинного походження (зернові й бобові, овочі, свіжі фрукти, ягоди) і в меншому ступені продукти тваринного походження.

Недостатнє надходження в організм добової дози одного або групи вітамінів викликає порушення обміну речовин і приводить до захворювання.

У цей час у багатьох країнах є актуальної проблема підвищення маси тіла у населення.

Основні фактори, що сприяють збільшенню маси тіла, це:

- перевищення енергетичної цінності їжі над енерговитратами, тобто надходження в організм калорій перевищує їхню витрату;

- недостатність у раціоні незамінних поживних речовин;

- зловживання солодкою, солоною їжею, спеціями, алкоголем;

- надмірне вживання жирів тваринного походження;

- малорухомий спосіб життя;

- перехід від великого фізичного навантаження до низкою, наприклад, припинення занять спортом, постільний режим;

- природна закономірність, відповідно до якої після 25 років активність обмінних процесів в організмі знижується на 7-8 % за кожні 10 років життя, а кількість споживаної їжі й апетит залишаються колишніми, а часом навіть зростають.

Величина основного обміну в чоловіків на 10-15 % вище, ніж у жінок.

При старінні основний обмін знижується на 18-22 %. Зниження рухової активності приводить до істотного зменшення загального обміну. Тому енергоємність їжі при старінні повинна поступово знижуватися - у середньому на 30 % у період від 30 до 70 років.

У літньому віці оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинне бути 1:0,8:3,5.

Контроль маси тіла

Для визначення належної ваги людини використовується такий показник як “індекс маси тіла (ІМТ)”. Він являє собою: відношення ваги (у кг) до квадрата росту (у м).

ІМТ = вага (кг) / ріст2 (м).

Нормальним уважається показник в інтервалі від 18,5 до 24,9. Показники нижче свідчать про недостатню масу тіла, а вище - про надлишкову вагу. Показники вище 29,9 свідчать про ожиріння. Так, показник від 30,0 до 34,9 - свідчить про ожиріння I ступеня.

Питання для самопідготовки:

1. Відзначте принципи збалансованого харчування.

2. Охарактеризуйте роль білків в організмі. Яка кількість білка необхідна дорослій людині для нормальної життєдіяльності?

3. Яку роль виконують вуглеводи в організмі людини?

4. Які вуглеводи бажано уживати? Приведіть приклади простих і складних вуглеводів.

5. Визначте одну із провідних функцій жирів (ліпідів). Яка добова норма споживання жиру?

6. Для чого людині необхідно вживати воду? Яка добова потреба людини у воді?

7. Перелічте макроелементи, які повинні надходити в організм людини разом із продуктами харчування й водою.

8. Які мікроелементи Ви знаєте? Які захворювання можуть виникнути через недоліки в організмі мікроелементів?

9. Перелічите джерела жиророзчинних і водорозчинних вітамінів.

10. Що сприяє накопиченню надлишкової маси тіла?

11. Як можна здійснювати контроль маси тіла за допомогою індексу маси тіла?


Читайте також:

  1. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  2. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  3. Безпека харчування
  4. Будівлі підприємств громадського харчування
  5. Види підприємств харчування|харчування| і принципи організації їх діяльності.
  6. Відображення операцій з обліку продуктів харчування у бухгалтерії бюджетних установ на синтетичних та аналітичних рахунках бухгалтерського обліку
  7. Господарства на підприємствах харчування
  8. Додержання закону щодо прав осіб, взятих під варту, їх матеріально-побутового, медичного забезпечення та харчування.
  9. Експрес методи визначення вмісту радіонуклідів у продуктах харчування
  10. Енергетична цінність деяких продуктів харчування
  11. Забезпечення працівників певних категорій лікувально -профілактичним харчуванням та іншими рівноцінними продуктами
  12. Концепція здорового харчування. Функціональні інградієнти та продукти




Переглядів: 870

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Водний і мінеральний обмін | ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.