МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Харчування й маса тілаВітаміни. Вітаміни - це органічні речовини, яким властива інтенсивна біологічна активність. Вони відрізняються за своєю структурою. Не синтезуються організмом, або синтезуються недостатньо, тому повинні надходити з їжею. Вітаміни - це регуляторні речовини. Джерелом вітамінів служать харчові продукти рослинного й тваринного походження. У цей час відомо близько 40 вітамінів. Вони поділяються на жиророзчинні (А, Д, Е) і водорозчинні (В1, В5, В6, В12, РР та ін.). Джерелом жиророзчинних вітамінів є продукти тваринного походження, рослинні масла й частково зелені листи овочів. Носії водорозчинних вітамінів - харчові продукти рослинного походження (зернові й бобові, овочі, свіжі фрукти, ягоди) і в меншому ступені продукти тваринного походження. Недостатнє надходження в організм добової дози одного або групи вітамінів викликає порушення обміну речовин і приводить до захворювання. У цей час у багатьох країнах є актуальної проблема підвищення маси тіла у населення. Основні фактори, що сприяють збільшенню маси тіла, це: - перевищення енергетичної цінності їжі над енерговитратами, тобто надходження в організм калорій перевищує їхню витрату; - недостатність у раціоні незамінних поживних речовин; - зловживання солодкою, солоною їжею, спеціями, алкоголем; - надмірне вживання жирів тваринного походження; - малорухомий спосіб життя; - перехід від великого фізичного навантаження до низкою, наприклад, припинення занять спортом, постільний режим; - природна закономірність, відповідно до якої після 25 років активність обмінних процесів в організмі знижується на 7-8 % за кожні 10 років життя, а кількість споживаної їжі й апетит залишаються колишніми, а часом навіть зростають. Величина основного обміну в чоловіків на 10-15 % вище, ніж у жінок. При старінні основний обмін знижується на 18-22 %. Зниження рухової активності приводить до істотного зменшення загального обміну. Тому енергоємність їжі при старінні повинна поступово знижуватися - у середньому на 30 % у період від 30 до 70 років. У літньому віці оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинне бути 1:0,8:3,5. Контроль маси тіла Для визначення належної ваги людини використовується такий показник як “індекс маси тіла (ІМТ)”. Він являє собою: відношення ваги (у кг) до квадрата росту (у м). ІМТ = вага (кг) / ріст2 (м). Нормальним уважається показник в інтервалі від 18,5 до 24,9. Показники нижче свідчать про недостатню масу тіла, а вище - про надлишкову вагу. Показники вище 29,9 свідчать про ожиріння. Так, показник від 30,0 до 34,9 - свідчить про ожиріння I ступеня. Питання для самопідготовки: 1. Відзначте принципи збалансованого харчування. 2. Охарактеризуйте роль білків в організмі. Яка кількість білка необхідна дорослій людині для нормальної життєдіяльності? 3. Яку роль виконують вуглеводи в організмі людини? 4. Які вуглеводи бажано уживати? Приведіть приклади простих і складних вуглеводів. 5. Визначте одну із провідних функцій жирів (ліпідів). Яка добова норма споживання жиру? 6. Для чого людині необхідно вживати воду? Яка добова потреба людини у воді? 7. Перелічте макроелементи, які повинні надходити в організм людини разом із продуктами харчування й водою. 8. Які мікроелементи Ви знаєте? Які захворювання можуть виникнути через недоліки в організмі мікроелементів? 9. Перелічите джерела жиророзчинних і водорозчинних вітамінів. 10. Що сприяє накопиченню надлишкової маси тіла? 11. Як можна здійснювати контроль маси тіла за допомогою індексу маси тіла? Читайте також:
|
||||||||
|