Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Харчування й маса тіла

Вітаміни.

Вітаміни - це органічні речовини, яким властива інтенсивна біологічна активність. Вони відрізняються за своєю структурою. Не синтезуються організмом, або синтезуються недостатньо, тому повинні надходити з їжею.

Вітаміни - це регуляторні речовини. Джерелом вітамінів служать харчові продукти рослинного й тваринного походження. У цей час відомо близько 40 вітамінів. Вони поділяються на жиророзчинні (А, Д, Е) і водорозчинні (В1, В5, В6, В12, РР та ін.).

Джерелом жиророзчинних вітамінів є продукти тваринного походження, рослинні масла й частково зелені листи овочів. Носії водорозчинних вітамінів - харчові продукти рослинного походження (зернові й бобові, овочі, свіжі фрукти, ягоди) і в меншому ступені продукти тваринного походження.

Недостатнє надходження в організм добової дози одного або групи вітамінів викликає порушення обміну речовин і приводить до захворювання.

У цей час у багатьох країнах є актуальної проблема підвищення маси тіла у населення.

Основні фактори, що сприяють збільшенню маси тіла, це:

- перевищення енергетичної цінності їжі над енерговитратами, тобто надходження в організм калорій перевищує їхню витрату;

- недостатність у раціоні незамінних поживних речовин;

- зловживання солодкою, солоною їжею, спеціями, алкоголем;

- надмірне вживання жирів тваринного походження;

- малорухомий спосіб життя;

- перехід від великого фізичного навантаження до низкою, наприклад, припинення занять спортом, постільний режим;

- природна закономірність, відповідно до якої після 25 років активність обмінних процесів в організмі знижується на 7-8 % за кожні 10 років життя, а кількість споживаної їжі й апетит залишаються колишніми, а часом навіть зростають.

Величина основного обміну в чоловіків на 10-15 % вище, ніж у жінок.

При старінні основний обмін знижується на 18-22 %. Зниження рухової активності приводить до істотного зменшення загального обміну. Тому енергоємність їжі при старінні повинна поступово знижуватися - у середньому на 30 % у період від 30 до 70 років.

У літньому віці оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинне бути 1:0,8:3,5.

Контроль маси тіла

Для визначення належної ваги людини використовується такий показник як “індекс маси тіла (ІМТ)”. Він являє собою: відношення ваги (у кг) до квадрата росту (у м).

ІМТ = вага (кг) / ріст2 (м).

Нормальним уважається показник в інтервалі від 18,5 до 24,9. Показники нижче свідчать про недостатню масу тіла, а вище - про надлишкову вагу. Показники вище 29,9 свідчать про ожиріння. Так, показник від 30,0 до 34,9 - свідчить про ожиріння I ступеня.

Питання для самопідготовки:

1. Відзначте принципи збалансованого харчування.

2. Охарактеризуйте роль білків в організмі. Яка кількість білка необхідна дорослій людині для нормальної життєдіяльності?

3. Яку роль виконують вуглеводи в організмі людини?

4. Які вуглеводи бажано уживати? Приведіть приклади простих і складних вуглеводів.

5. Визначте одну із провідних функцій жирів (ліпідів). Яка добова норма споживання жиру?

6. Для чого людині необхідно вживати воду? Яка добова потреба людини у воді?

7. Перелічте макроелементи, які повинні надходити в організм людини разом із продуктами харчування й водою.

8. Які мікроелементи Ви знаєте? Які захворювання можуть виникнути через недоліки в організмі мікроелементів?

9. Перелічите джерела жиророзчинних і водорозчинних вітамінів.

10. Що сприяє накопиченню надлишкової маси тіла?

11. Як можна здійснювати контроль маси тіла за допомогою індексу маси тіла?


Читайте також:

  1. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  2. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  3. Безпека харчування
  4. Будівлі підприємств громадського харчування
  5. Види підприємств харчування|харчування| і принципи організації їх діяльності.
  6. Відображення операцій з обліку продуктів харчування у бухгалтерії бюджетних установ на синтетичних та аналітичних рахунках бухгалтерського обліку
  7. Господарства на підприємствах харчування
  8. Додержання закону щодо прав осіб, взятих під варту, їх матеріально-побутового, медичного забезпечення та харчування.
  9. Експрес методи визначення вмісту радіонуклідів у продуктах харчування
  10. Енергетична цінність деяких продуктів харчування
  11. Забезпечення працівників певних категорій лікувально -профілактичним харчуванням та іншими рівноцінними продуктами
  12. Концепція здорового харчування. Функціональні інградієнти та продукти




Переглядів: 829

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Водний і мінеральний обмін | ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.