Другий закон раціонального харчування полягає в тому, що необхідно дотримуватися збалансованості між надходять в організм білками, жирами вуглеводами і вітамінами, мінеральними речовинами і баластними компонентами. Згідно з цим законом, щоб вести повноцінне життя і зберегти здоров'я, людина потребує не якихось конкретних продуктах, а в певному - оптимальному - співвідношенні містяться в них харчових речовин. Для нормального розвитку людського організму необхідно систематичне надходження в нього близько 70 харчових компонентів, які сам організм людини не синтезує, а отримує тільки з їжею. Така кількість цінних харчових компонентів не може перебувати в якомусь одному, нехай навіть самому цінному продукті. Їх частково містять різні продукти харчування: м'ясні, рибні, злакові, овочеві, фруктові, ягідні та ін Для різних груп населення існують спеціально розроблені норми фізіологічних потреб в харчових речовинах і енергії, які засновані на наукових даних фізіології, біохімії, дієтології та інших галузях медичної науки, які аналізують роль, взаємини, засвоюваність окремих харчових речовин і норми їх істинних потреб. Щоб визначити адекватну кількість енергії для конкретних груп людей, необхідно, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, співвіднести загальні енерговитрати на всі види життєдіяльності людини з величиною його основного обміну, тобто витратою енергії в стані спокою. Відношення загальних енерговитрат до величини основного обміну дає коефіцієнт фізичної активності. Наприклад, якщо за віком та статтю для певної групи людей енерговитрати на всі види діяльності в 3 рази більше, ніж величина основного обміну, це означає, що їх коефіцієнт фізичної активності буде дорівнює 3. Працівники, зайняті легкою працею, з незначною фізичною активністю, мають коефіцієнт цієї активності 1,6. У таку групу, згідно з рекомендаціями, включають водіїв трамваїв і тролейбусів, працівників конвеєрів, Пакувальниця, швачок, весовщіц, працівників радіоелектронної промисловості, медсестер та санітарок, агрономів, працівників зв'язку, сфери обслуговування, продавців промислових товарів і ін Враховуючи, що потреба в енергії у цієї групи становить 2500-2800 ккал на добу, їм потрібно з'їдати щодня їжу, що містить 72-80 г білків, 83-93 г жирів і 366-411 г вуглеводів. Коливання цифр залежить від статі і віку працівника. За рекомендаціями Інституту харчування РАМН, білки в раціоні харчування людини повинні становити 12-14%, причому 60% від цієї кількості повинні бути тваринні білки. Частка жирів дорівнює 30%, у тому числі не менше однієї третини має припадати на рослинні жири. На вуглеводи залишається 56-58% загальної калорійності добового раціону. Найбільш поширені форми харчового дисбалансу, як правило, пов'язані з недостатнім споживанням незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, вітамінів А, Е, С і групи В, харчових волокон (баластних речовин), деяких мінеральних солей і мікроелементів. Таким чином, другий закон раціонального харчування можна сформулювати наступним чином: для того щоб бути здоровим і красивим, потрібно харчуватися різноманітною їжею.
Третій закон раціонального харчування вимагає від людини певного режиму харчування, т. е. розподілу прийому їжі протягом дня, дотримання сприятливої температури їжі і т. д.
Життя дорослої людини характеризується динамічним рівновагою між надходженням харчових речовин, процесами їх перетворення і виведенням з організму у вигляді продуктів розпаду. Для кожної речовини, що надходить в організм з їжею, існують певні закономірності його перетворення, свої шляхи обміну. Тому так необхідні регулярність і оптимальний розподіл їжі протягом дня. Останній, четвертий, закон раціонального харчування наказує враховувати вікові потреби організму і відповідно до них проводити необхідну профілактичну коригування раціону харчування.
Тривалий вікове порушення рівноваги між надходженням певної речовини в організм, з одного боку, і його розпадом або виведенням, з іншого, призводить до асиметрії обміну речовин. Можна з упевненістю сказати, що вікові порушення обміну речовин тісно пов'язані з виникненням таких поширених захворювань, як надлишкова повнота, атеросклероз, відкладення солей і т. п.
Тому-то так необхідно, щоб повсякденне харчування забезпечувало своєчасне і повне задоволення фізіологічних потреб організму в основних харчових речовинах.
Виконання законів раціонального харчування гарантує нам збереження протягом довгих років високої фізичної та розумової активності, бадьорості і життєрадісності.