МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Безпека харчуванняЖиттєдіяльність людини підтримується завдяки споживанню харчових продуктів і води. Тому одним з основних факторів, які визначають перелік ознак здоров'я людини є ступінь екологічної чистоти продуктів харчування і питної води. Шкідливі речовини, що конденсуються в продуктах харчування, попадають у них наступними двома основними шляхами: 1) надходять із зовнішнього середовища в сировинну базу в результаті навмисної 2) використовуються навмисно в процесі виготовлення, технологічної обробки, Харчові добавки це побічні речовини, що не носять харчової цінності, а вводяться спеціально до складу продуктів для додання їм естетичного виду, смаку і т. д. Основними шкідливими речовинами, які надходять цими шляхами в харчові продукти є - пестициди і стимулятори росту рослин і тварин, нітрати та нітрити, важкі і рідкі метали, радіоактивні елементи, токсини, мікроорганізми, антибіотики, гормони. Хімічні речовини характеризуються своєю негативною дією на здоров'я людини. Пестициди - хімічні речовини, застосовувані для боротьби зі шкідливими організмами рослинного і тваринного походження, чи регулювання інтенсивності біологічних процесів. Очевидно, що такі хімічні речовини попадають у продукти харчування безпосереднім шляхом, тобто при спеціальному їхньому застосуванні для рішення технологічних задач і опосередковано, наприклад, при санітарно-гігієнічній обробці приміщень, рослин, тварин. Нітрати є наступною важливою групою хімічних забруднювачів харчових продуктів. Найбільш розповсюдженими з цієї групи харчових забруднювачів є нітрат натрію, нітрат калію, нітрат кальцію, нітрат амонію. Нітрат амонію й амонійний азот є основними джерелами азотного живлення рослин. Ці нітрати досить поширені в природі і тому щоденне їхнє вживання з продуктами харчування виявляється неминучим і природним. Небезпечним є надходження в організм надмірної кількості нітратів. Механізм токсичної дії нітратів складається в порушенні процесу утворення гемоглобіну. Наслідком цього є порушення транспортування кисню кров'ю, кисневе голодування організму людини. Нітрити - це солі азотистої кислоти, які утворюються з нітратів унаслідок біохімічних реакцій, що відбуваються при рості рослин. Токсична дія нітритів на організм людини полягає в порушенні обмінних процесів у клітках живих тканин. Таке явище супроводжується посиленням активності основних обмінних процесів, що може викликати підвищення температури, утрату маси тіла. Зменшення концентрації нітритів у продуктах забезпечується в такий спосіб: · зниженням активності біохімічних процесів їхнього утворення, тобто · технологічною обробкою сировини (попередня температурна обробка, кип'ятіння, вимочування з періодичною зміною води, маринування). Одним зі шляхів, що дозволяють знизити вплив цих речовин на здоров'я людини, є введення в харчові продукти аскорбінової кислоти і її нейтральних солей. Шляхи запобігання забруднення продуктів харчування: В даний час практично всі харчові технології використовують харчові добавки, їхні концентрації практично є нешкідливими для людини. Однак схильність організму до конкретних захворювань можуть викликати негативну реакцію при регулярному чи надмірному споживанні їжі з відповідної харчовою добавкою. Для запобігання забруднення продуктів харчування надмірними концентраціями шкідливих речовин, шкідливого впливу їх на організм людини реалізуються наступні основні напрямки на державному рівні: . ретельне дослідження шкідливих речовин, що надходять у продукти харчування, наукове обґрунтування і беззастережне дотримання державних стандартів; · створення спеціальних державних контрольних лабораторій і служб для визначення екологічної чистоти харчових продуктів; · оптимізація хімічного складу і кількості використовуваних азотних добрив; · обмеження, а в окремих випадках і заборона використання засобів захисту рослин, добрив, які приводять до неприпустимого забруднення сільськогосподарських продуктів шкідливими речовинами; · прогнозування і запобігання аварійних ситуацій, які можуть викликати викид шкідливих речовин у навколишнє середовище; · масова, доступна й постійна інформація про дійсний хімічний склад шкідливих речовин у харчових продуктах, їхній придатності до вживання і ступеня безпеки.
Читайте також:
|
||||||||
|