Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т

Вид продукції, показники 1995 р. 2000 р. 2004 р.
М’ясо та м’ясопродукти: виробництво 2 294 1 663 1 595
експорт
імпорт
фонд споживання 2 002 1 611 1 827
Молоко і молочні продукти виробництво 17 274 12 658 13 787
експорт 1 420 1 100 2 126
імпорт
фонд споживання 12 549 9 789 10 725
Яйця виробництво
експорт
імпорт
фонд споживання
Зернові та зернобобові культури виробництво 33 930 24 459 41 809
експорт 1 330 7 786
імпорт 1 010
фонд споживання 8 850 7 748 7 950
Картопля виробництво 14 729 19 838 20 755
експорт
імпорт
фонд споживання 6 376 6 660 6 711
Овочі та баштанні продовольчі виробництво 6 377 6 195 7 333
експорт
імпорт
фонд споживання 4 979 5 002 5 478
Плоди і ягоди виробництво 2 355 1 966 2 009
експорт
імпорт
фонд споживання 1 721 1 439 1 607

яєць курячих – в 1,3 раза. Виробництво рослинницької продукції скоротилося не так суттєво: зерна – у 1,3 раза, цукрових буряків – у 2,8 раза, овочів і баштанних культур – на 8,5 %, плодів і ягід – в 1,7 раза, а виробництво картоплі зросло на 16,4 %. У 2005 р. 64,6 % м’яса (у забійній масі), 81,3 % молока, 50,6 % яєць, 99 % картоплі, 89 % овочів, плодів і ягід вироблялося у господарствах населення. Така ситуація, а також опитування, проведене у 2005 р. Інститутом сільського розвитку, свідчать, з одного боку, про велику залежність продовольчої безпеки держави від малоконтрольованого і регульованого особистого підсобного сектора сільського господарства, а з другого боку, про фактичне самозабезпечення сільського населення (яке становить 33 % усього населення країни) продуктами харчування.

7. Виробництво основних видів продукції сільського господарства в Україні, кг на душу населення [194]

Види продукції 1990 р. 1995 р. 2000 р. 2004 р. 2005 р.
Зерно 983,0 658,7 497,4 887,5 807,0
Цукрові буряки 853,0 575,6 268,4 352,4 328,4
Картопля 322,5 285,9 403,4 441,6 413,2
Плоди і ягоди 72,0 36,8 29,5 42,5 35,9
Овочі та баштанні культури 143,7 14,1 118,4 146,8 154,9
М’ясо всіх видів 84,0 44,5 33,8 33,6 33,9
Молоко всіх видів 472,3 335,3 257,4 288,9 291,1
Яйця, шт. 313,9 179,1 252,0

Стратегічною ринковою і продовольчою продукцією для України є зерно. Але потенціал цієї продукції використовується не повною мірою, не забезпечується стабільності врожаїв. Так, протягом 2002 – 2004 рр. урожай зерна в Україні коливався дуже суттєво (переважно за рахунок урожайності): відповідно по роках валові збори становили 38 804,3, 20 233,9 і 41 808,8 млн т. Як свідчать дані табл. 8, амплітуда коливань загальної пропозиції зерна по маркетингових роках стосовно попереднього року становить від 48,8 % (2004/05 МР) до 31,4 % (2003/04 МР). Особливо відчутні коливання перехідних запасів на початок маркетингових років (від збільшення в 1,6 раза у 2003/04 МР до зменшення у 2,7 раза у 2004/05 МР).

За рекомендованими ФАО мінімальними нормами перехідні запаси зерна держави відносно обсягу середньорічного споживання повинні бути не меншими за 17–18 %. У США, наприклад, розміри перехідних запасів становлять близько 40 %, а в Україні – лише 4 – 10 %, що створює певну напругу протягом маркетингового року. За прогнозом спеціалістів ННЦ «Інститут аграрної економіки», у2006/07 МР відношення перехідних запасів зерна до обсягу його споживання становитиме 6,5 %. За даними органів державної


Читайте також:

  1. III. Бухгалтерський баланс
  2. Актив і пасив балансу складаються також з певних розділів.
  3. Активи, що реалізуються повільно (А3) – це статті 2-го розділу активу балансу, які включають запаси та інші оборотні активи (рядки 100 до 140 включно, а також рядок 250).
  4. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  5. Амортизація основних засобів
  6. Амортизація основних засобів, основні методи амортизації
  7. Амортизація основних засобів.
  8. Амортизація основних фондів
  9. Амортизація основних фондів
  10. Амортизація основних фондів підприємства. Методи нарахування амортизації
  11. Амортизація основних фондів підприємства. Методи нарахування амортизації.
  12. Амортизація основних фондів, методи її нарахування.




Переглядів: 1112

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Формування внутрішнього продовольчого ринку в Україні. Показники самозабезпеченості основними видами продовольчих товарів | Динаміка балансів зерна і зернобобових культур в Україні за 2002/03-2005/06 МР та прогноз на 2006/07 МР, тис. т

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.