Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Концепція здорового харчування. Функціональні інградієнти та продукти

Третій принцип раціонального харчування

Другий принцип раціонального харчування

 

У відповідності з другим принципом раціонального харчування організм повинен бути забезпеченим основними харчовими речовинами, які включають джерела енергії (білки, жири, вуглеводи), незамінні амінокислоти, незамінні вищі жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини.

 

 

Згідно із третім принципом раціонального харчування, принциповим для нормального функціонування організму є не тільки які продукти харчування і в якій кількості споживає людина, але і те,як і коли проходить це споживання. В основу третього принципу покладені чотири основні правила:

- регулярність харчування, яка враховує комплекс факторів, що забезпечують нормальне травлення;

- 3 – 4 разове харчуваня на протязі дня;

- раціональний підбір продуктів при кожному прийомі;

- оптимальний розподіл їжі на протязі дня, при якому вечеря не повинна перевищувати однієї третини добового раціону.

 

Регулярність харчування пов’язана із дотриманням часу приймання їжі, при якому у людини формується рефлекс виділення травного соку, що забезпечує нормальне травлення і засвоєння їжі.

Раціональний розподіл їжі на протязі дня по кількості їжі та її енергетичній цінності забезпечує рівномірне навантаження на травний апарат і створює умови для своєчасного забезпечення організму необхідною енергією та харчовими речовинами.

 

 

Концепція здорового (функціонального)харчування була сформульована на початку 80-х років в Японії, де набули великої популярності так звані функціональні продукти, тобто продукти харчування, які містять інградієнти, що приносять користь здоров’ю людини, підвищують його опірність захворюванням, здатні поліпшити деякі фізіологічні процеси в організмі людини, дозволяючи йому довгий час зберігати активний спосіб життя. Позитивний вплив функціональних продуктів харчування на здоров’я включає:

- зменшення рівня холестерину в крові;

- збереження здорових зубів і кісток;

- забезпечення енергією;

- зменшення захворювань деякими формами раку.

Ці продукти призначені широкому колу споживачів і мають вигляд звичайної їжі. Традиційні продукти, на відміну від функціональних, характеризуються харчовою цінність і смаковими якостями, а функціональні – ще і фізіологічною дією.

Продукти здорового харчування не є ліками і не можуть лікувати, але допомагають попередити хвороби і старіння організму.

Функціональні інградієнти:

- харчові волокна;

- вітаміни (А, В, D і т.д.);

- мінеральні речовини (кальцій, залізо);

- поліненасичені жири (рослинні олії, риб’ячий жир і т.д.);

- антиоксиданти: β-каротин, вітамін С, вітамін Е;

- олігосахариди (як субстрат для корисних бактерій), мікроелементи, біфідобактерії та ін.

 


Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. II. Ріст репродуктивних бруньок
  3. Абстрактна небезпека і концепція допустимого ризику.
  4. АКТУАЛЬНI ПРОБЛЕМИ І ЗАВДАННЯ КУРСУ РОЗМIЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ
  5. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  6. Аналіз продуктивності праці
  7. Аналіз продуктивності праці й заробітної плати
  8. Аналіз продуктивності праці.
  9. Аналітична психологія. Концепція Карла Юнга
  10. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  11. Багатофункціональні фільтри трафіку в FreeBSD
  12. Біологічні особливості, продуктивність та породи коней




Переглядів: 1492

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перший принцип раціонального харчування | Фізіологічне значення окремих харчових речовин

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.