МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Фізіологічне значення окремих харчових речовин
Білкинеобхідні для здійснення в організмі всіх життєво необхідних процесів. Вони є складними органічними сполуками, що складається із амінокислот. При низькому вмісті в організмі білків порушується обмін речовин і діяльність окремих органів і систем, знижується опір інфекційним захворюванням, зменшується працездатність. Проте небажаним є також надлишкове постування ділків, яке може посилити процеси гниття у кишечнику з утворенням отруйних речовин. Потреба в білках, так як і в інших харчових речовинах, залежить від віку, статі, характеру і умов трудової діяльності, кліматичних особливостей. Основні джерела тваринних білків – м’ясні, рибні, молочні продукти, яйця, субпродукти (печінка, нирки); рослинних – хліб, хлібобулочні вироби, гречана, вівсяна, рисова крупи, бобові, особливо соя. В овочах і плодах міститься невелика кількість білків, абе вони є важливими постачальниками незамінних амінокислот, тобто амінокислот, які або зовсім не можуть синтезуватися в організмі або синтезуються у дуже невеликій кількості. Жири. Біологічні цінність харчових жирів залежить від їх хімічного складу, наявності ненасичених жирних кислот, які утворюють тканинні гормони, які відіграють важливу роль у функціонуванні ендокринної системи, беруть участь в окисно-відновних процесах, сприяють більш швидкій адаптації організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, а також мають здатність нормалізувати обмін при атеросклерозі – підвищують виділення холестерину із організму. Ненасичені жирні кислоти підвищують опірність організму інфекційним захворюванням, дії радіації. Дуже цінними є жири, які містять вітаміни. Це коров’яче масло, вершки, сметана, яйця, риб’ячий жир. У раціон харчування повинні обов’язково входити рослинні олії, краще нерафіновані, так як в процесі очистки вони втрачають ряд важливих біологічно активних речовин – фосфоліпідів. Вуглеводи забезпечують організм енергією. Вони необхідні для нормального обміну речовин, особливо білків і жирів. У здорових людей при звичайному змішаному харчуванні може перетворюватися на жир до 30 % вуглеводів, що поступають із їжею, а при переважно вуглеводневій дієті – значно більше. Вуглеводи здатні знешкоджувати отруйні речовини. Харчові волокна (клітковина, пектини) сприятливо впливають на діяльність шлунку та кишок; стимулюють відокремлення травних соків, нормалізують діяльність корисних мікроорганізмів, які містяться в шлунково-кишковому тракті. Доведена здатність харчових волокон виводити із організму холестерин. Вуглеводи в значній мірі визначають об’єм їжі і створюють відчуття ситості. Вони задовольняють потреби організму у солодкому. Вуглеводи у вигляді крохмалю та цукру поступають в основному з продуктами рослинного походження: хліб, хлібобулочні, круп’яні, макаронні, кондитерські вироби, картопля, буряки, виноград, яблука та ін. Мало вуглеводів у грибах, цибулі, кабачках, гарбузі, капусті, малині, у молоці та молочно-кислих продуктах. Вітаміни – складні органічні речовини, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності організму. Деякі вітаміни утворюються мікрофлорою кишечника. Вітаміни поділяють на дві групи: водорозчинні і жиророзчинні. Сьогодні відкрито декілька десятків вітамінів. Основні вітаміни А (ретинол), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В6 (піридоксин), В12 (цианкобаламін), С (аскорбінова кислота), Д (кальциферол), РР (нікотинова кислота).
Читайте також:
|
||||||||
|