МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Фізіологічна адаптація до зміни температуриАдаптація до екcтремальної температури Значні зміни температури (на 20°С або більше) викликають тимчасову зупинку росту, після якої відновлюється нормальний експоненційний ріст зі швидкістю, яка відповідає цій температурі. Сильне пониження температури може негайно визвати втрату життєздатності, ймовірно через порушення барєрних функцій мембрани і втрати розчинних речовин. Проникність мембрани може також порушуватися при раптовому підвищенні температури. У організмів, які пристосовані до перебування в високотемпературних умовах, білки і мембранні системи здатні нормально функціонувати в цих умовах. У деяких термофільних мікроорганізмів при дуже високій температурі (> 80°С) ймовірно порушується протонний потенціал на мембрані внаслідок підвищення її проникності для протонів. Висока температура, крім впливу на структуру мембрани, викликає денатурацію білків, безпосередньо впливаючи тим самим на метаболізм.
Як правило, підвищення температури викликає в клітинах два основних ефекти. По-перше, підвищується ступінь плинності ліпідного бішару мембрани, який в кінці кінців може стати проникним для іонів; виникаючий при такому стані мембрани витік іонів призводить до пониження ефективності іонного гомеостазу та перетворення енергії. Для підтримання відносно постійною в'язкості мембрани при різних температурах у більшості бактерій відбуваються зміни її ліпідного складу. При низькій температурі необхідна ступінь плинності мембрани забезпечується включенням в ліпіди коротколанцюгових жирних кислот і ненасичених жирних кислот. При підвищенні температури в мембрану включаються більш насичені довголанцюгові жирні кислоти. У деяких організмів мембрана містить замість ненасичених жирних кислот, жирні кислоти з розгалуженим ланцюгом, оскільки вони також перешкоджають щільній упаковці ліпідннх ланцюгів, яка знижує степінь плинності мембрани. Зміни в ліпідному складі зазвичай не вимагають синтезу нових ферментів, так як активність ферментів біосинтезу фосфоліпідів регулюється температурою. У термофільних архей стабільність мембран забезпечується тим, що вони містять ліпіди з простими ефірними зв'язками, яккі значно більше стабільні при високій температурі, ніж ліпідні з складноефірними зв'язками. Другий еффект, викликаний підвищенням температури, ─ це зростання активності ферментних систем. Верхня межа цього ефекту визначається природною стабільністю кожного ферменту; зрештою підйом температури веде до денатурації білка і втрати ферментативної активності. Багато термофільних бактерій володіють ферментами, які стійкі до нагрівання. Читайте також:
|
||||||||
|