Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Вода на Землі

Переривчаста водна оболонка Землі зветься гідросферою. Гідросфера містить у собі всю воду Землі як Світового океану, так і суши (за винятком вод, хімічно й фізично пов'язаних з мінералами земної кори), а також воду атмосфери у вигляді водяної пари, дощу, снігу й льоду.

Гідросфера перебуває в постійній взаємодії з іншими сферами Землі – атмосферою, біосферою й літосферою.

Верхню границю гідросфери умовно розташовують у границях тропосфери (тропосфера – нижня, основна частина атмосфери, найбільш піддана впливу земної поверхні; простирається до висоти 8-10 км у полярних широтах, до 10-12 км – у помірні й до 16-18 км – у тропічні), де втримується практично вся водяна пара.

Нижню границю гідросфери з літосферою провести надзвичайно складно, тому що дуже важко простежити проникнення води в товщу земної кори.

Ще більш складної є взаємозв'язок гідросфери з біосферою. Біосфера – одна з оболонок Землі, сполука, структура й енергетика якої обумовлені головним чином діяльністю живих організмів. Біосфера охоплює приземну частину атмосфера, гідросферу й верхню частину літосфери, які взаємозалежні складними біохімічними циклами міграції речовин і енергії. Верхня границя біосфери проходить в атмосфері на висоті 30 км, нижня – на суші на глибині до 4-5 км від поверхні земної кори, а у Світовому Океані – до дна самих, глибоких западин.

Вчення про біосферу як про активну оболонку Землі, де сукупна діяльність живих організмів і людини проявляється як геохімічний фактор планетарного значення, створено ученим Володимиром Івановичем Вернадським.

Вода становить більшу й незмінну частину живих організмів (наприклад: маса людського тіла на 65 % складається з води). Одночасно для багатьох організмів вода є середовищем перебування. Крім зазначеного, вода бере участь у процесі фотосинтезу органічної речовини. При цьому виділяється кисень, без якого життя людей, тварин і рослин неможлива (у найпростіших формах життя без кисню можлива – анаэробна форма).

Загальні запаси води на землі становлять, близько 1386x106 км3. Основний об'єм води 1338x106 км3, або 96,5 %, перебуває у Світовому Океані; 10,53x106 км3, або близько 1 % від загальної кількості води Земної кулі доводиться на підземні води; 24x106 км3, або 1,6 %, доводиться на льодовики; 0,23x106 км3, або 0,26 % – на озера й тільки 2120 км3 або 0,006 % – на річкові води.

Остання цифра вказує одночасний об'єм води, що втримується в ріках. Однак протягом року він багаторазово відновлюється й, за підрахунками вчених, у Світовий Океан зливається об'єм річкової води приблизно в 20 разів більший. Учені зв'язують походження гідросфери з дегазацією мантії (земна оболонка, розташована між земною корою і ядром Землі). Щорічно, на думку деяких учених, у земну кору (верхня оболонка Землі різної потужності від 5 км під океаном до 75 км під материками) і на її поверхню надходить біля одного кубічного кілометра води. Зазначений вище запас води, в об'ємі 1386x106 км3 був накопичений планетою за період її існування. Однак запас води в мантії на порядок вище й по оцінках деяких учених становить 13-15 млрд км3.

  1. Глобальний кругообіг води в природі та його ланки
  2. Активність водообміну

Переглядів: 5532

Повернутися до змісту: Гідрологія і Гідрометрія



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.