Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






УСТАНОВ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ

КОРМОВА БАЗА ПІДСОБНИХ ГОСПОДАРСТВ

Успішний розвиток тваринництва, висока його продуктивність в підсобних господарствах установ можуть бути забезпечені тільки за умови хорошої кормової бази.

Під кормовою базою підсобного господарства розуміють систему виробництва і використання кормів для тварин.

Кормова база підсобного господарства повинна відповідати забезпечувати одержання кормів при найменших затратах праці і засобів виробництва, рівномірно задовольняти потребу тварин у повноцінних високоякісних кормах на протязі року за рахунок раціонального використання природних пасовищ, орних земель і харчових відходів. Потребу підсобного господарства в кормах рекомендовано розрахувати від урожаю планового року до урожаю наступного року, вона визначається множенням прийнятих річних норм окремих видів кормів (у фізичній масі чи в кормових одиницях) на середньорічне поголів'я кожної статевозрілої групи тварин.

В підсобних господарствах установ рекомендовано вирощувати такі кормові культури: кукурудзу, коренеклубнеплоди, віко- і горохо-вівсяні суміші, конюшину, люцерну, ячмінь, овес та ін.

Використання кормових культур та чергування посіву дозволяє організовувати безперебійне забезпечення тварин повноцінними кормами в усі періоди їх утримання.

Важливе місце в кормовому балансі займають трави сінокосів і пасовищ, які є дешевим джерелом корму.

Випасання, а також годівля тварин свіжевикошеною травою позитивно впливає на організм тварин, попереджує різні захворювання, сприяє одержанню здорового приплоду.

Головну роль в раціонах годівлі відіграють грубі корми, з яких головним є сіно. Кращими щодо поживності є зелено-бобове сіно посівних та природних сінокосів.

В підсобних господарствах необхідно використовувати всі можливості для підвищення якості заготовленого сіна, для чого максимально скоротити час між скошенням трави та скиртуванням сіна.

 


2. Організація рослинництва в підсобних господарствах ДПтС України.

Агротехнічні правила вирощування сільськогосподарських культур. Організація підсобних городів. Насіння. Овочівництво відкритого грунту. Овочівництво захищеного грунту. Вирощування овочевих культур в теплицях. Зелені посівні культури. Захист рослин від хвороб і шкідників.

РОСЛИННИЦТВО

Агротехнічні правила вирощування

сільськогосподарських культур

Овочі є важливим продуктом харчування.

Вони містять вуглеводи, білки, жири і є основним джерелом вітамінів, ферментів та ефірних масел, необхідних для нормального розвитку організму людини.

Овочі багаті також мінеральними солями. Крім солі калію, натрію, кальцію, магнію, з овочами надходять в організм людини значна кількість солей фосфору та заліза.

Вміст в свіжих овочах органічних кислот, ефірних масел та ферментів підвищують секрецію шлункового соку і таким чином сприяють кращому засвоюванню білків та жирів.

Відомі також бактерицидні властивості часнику, цибулі та редьки. Фітонциди, не втрачаючи свої властивості в шлунково-кишковому тракті, знищують хворобливі мікроби. Найефективніше і в повній мірі діють на організм людини овочі при споживанні їх свіжими. Тому дуже важливо максимально продовжити період їх постачання на забезпечення особового складу. Для цього потрібно висівати овочі в різні строки, використовуючи різні сорти та види, застосовувати різні способи зберігання, поєднувати їх вирощування у відкритому та захищеному грунті.

Серед сільськогосподарських культур овочі займають незначні площі, але за виходом маси продукції в результаті високих урожаїв (понад 500 ц з 1 га у відкритому грунті) вони стоять на першому місці.

 

Організація підсобних городів

Для забезпечення засуджених свіжими овочами та зеленню організовують вирощування їх в установі на городі, який є складовою частиною підсобного господарства установи.

Невеликі городи для вирощування зелені бажано мати на території містечок, поблизу їдалень. Їх зручно обробляти та доставляти свіжу продукцію на кухню.

Насіння

Норми висіву овочевих культур. Розсадний метод

Огірки – 30 грам на 100 м. кв., 1-2 насінини в один горщик.

Помідори – 4-5 грам на 100 м. кв., 1-2 насінини в один горщик.

Капуста – 4-6 грам на 100 м. кв., 1 насінина в один горщик.

Цибуля на зелень – 60-80 кг на 100 м. кв.

 

Сівба та посадка у відкритий грунт

Морква – 40-45 г на 100 м. кв.

130-150 коренеплодів на 1 м. кв.

Цибуля (сіянка) – 150-200 г на 100 м. кв.

Петрушка – 40-50 г на 100 м. кв.

Кріп на зелень – 600-800 г на 100 м. кв.

Кріп для соління – 100-120 г на 100 м. кв.

Щавель – 60-80 г на 100 м. кв.

Салат – 30-40 г на 100 м. кв.

Шпинат – 30-40 г на 100 м. кв.

Капуста – 60 рослин на 100 м. кв.

Помідори – 50 г на 100 м. кв.

Редиска – 140-150 г на 100 м. кв.

Редька – 50-60 г на 100 м. кв.

Огірки – 50-60 г на 100 м. кв.

Картопля – 30-35 кг на 100 м. кв.

Буряк – 100-120 г на 100 м. кв.

 

Приблизні норми посіву насіння

сільськогосподарських культур у відкритий грунт

№ п/п Культура Норми посіву на 1 га (т) Рослин на 1 га (тис. шт.) Глибина сівби (см)
1. Пшениця 220-250 250-300 6-8
2. Ячмінь 220-250 220-250 6-8
3. Горох 150-200 375-450 3-5
4. Гречка 80-100 180-200 7-9
5. Овес 180-200 250-280 5-6
6. Капуста білокачанна 12-15 - 1-2
7. Морква 4,5-6 1200-1500 1,5-3
8. Огірки 6-8 200-240 2-4
9. Петрушка 8-10 500-700 1,5-2
10. Редиска 18-22 1250-1500 1-2
11. Салат 3-5 1000-1500 1,5-2
12. Буряк столовий 10-12 400-600 3-6
13. Кріп на зелень 40-70 2800-3500 2-3
14. Шпинат 40-60 1250-1400 2-5
15. Щавель 6-8 1000-1250 1,5-2
16. Часник 500-800 800-1000 5-7

 

Овочівництво відкритого грунту

 

Овочівництво захищеного грунту

Захищений грунт включає в себе різноманітні споруди на земельній ділянці, починаючи із простого утеплення грунту і закінчуючи більш складним – теплицею.

Основним завданням овочівництва захищеного грунту є постачання свіжих овочів в їдальні установ у зимово-весняний період. Штучний клімат теплиці дозволяє вирощувати в них овочі та зелень в той період року, коли з відкритого грунту їх отримати неможливо.

Велике значення має захищений грунт для вирощування розсади різноманітних овочів, що значно прискорює отримання раннього урожаю овочів.

 

Теплиці під плівкою

Теплиці такого типу можна експлуатувати з березня по листопад місяць і вирощувати всі види овочів.

В теплицях під плівкою добре ростуть всі овочі, особливо розсада.

 

Парники.

Для вирощування розсади капусти, огірків і помідорів і висадки їх у відкритий грунт необхідно мати парники, тому що вирощена в теплицях розсада непридатна для висадки у відкритий грунт, вона погано приживається і часто гине.

Розміри їх залежать від потреби розсади.


3. Організація тваринництва в підсобних господарствах ДПтС України.

 

Свинарство. Скотарство. Вівчарство. Птахівництво. Рибоводство. Кролівництво. Організація забою тварин.

свинарство


Читайте також:

  1. Автоматизація насосних установок.
  2. Агроекологічні проблеми розвитку і шляхи їх розв'язання
  3. Аеродинамічний розрахунок ротора вітроустановки
  4. Акт експертизи підписується кожним експертом і засвідчується печаткою медичної установи, на базі якої проводилася судово-психіатрична експертиза.
  5. Алгоритм перевірки кошторису бюджетної установи
  6. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  7. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  8. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  9. Аналіз причин аварійності та шляхи її зниження
  10. Архіви адміністративних та судових установ Правобережної України
  11. Архіви судових установ. Магістратські архіви
  12. Архіви центральних установ Великого князівства Литовського та Речі Посполитої. Литовська та Коронна метрики. Волинська метрика




Переглядів: 555

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ | Породи свиней та їх продуктивність

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.