Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Породи свиней та їх продуктивність

Біологічні особливості організму свиней

Вказаний вид тварин має певні важливі біологічні властивості, якими він вигідно відрізняється від інших сільськогосподарських тварин.

Технологічний цикл починається з підготовки кнурів та маток до парування.

Ремонтні кнурці в 5-6 міс. віці виявляють статевий рефлекс. Проте їх слід використовувати з 10-11 міс.

До 6 місяців інтенсивність росту кнурів і свинок майже однакова, після 6 місяців кнурі ростуть швидше. Ріст дорослих свиноматок припиняється у 33-34 міс., а кнурів - на 1-2 міс. пізніше

Оптимальний період початку використання свиноматок у підсобних господарствах, у віці 10—11 міс., при живій вазі 130-160 кг. Тривалість вагітності свиноматок – 114-115 днів.

В господарствах рекомендується дотримуватись сезонно-турової системи відтворення.

Перший тур – парування основних свиноматок проводиться у листопаді-грудні, з тим, щоб опорос проходив у березні-квітні у стаціонарних приміщеннях.

Другий тур – парування основних свиноматок проводять на 5-7-й день після відлучення поросят, тобто в квітні-травні з тим, щоб опорос отримати в серпні-вересні.

Для відтворення залишають свиноматок, від яких одержали не менше 10 поросят.

Багатоплідність свиноматок характеризується живою масою поросят при народженні. З груп поросят, які мають живу масу при народжені від 0,7 до 1 кг, гинуть до 40 % ще в підсосний період, а при живій вазі 1,2-1,5 кг – в межах 9-12 % і менше.

Молочність свиноматок визначається живою масою гнізда поросят у 21-денному віці. Молоко свиноматки містить у 1,5 рази більше сухих речовин, ніж молоко корови. В середньому за добу свиноматка дає понад 4,8 кг молока.

.

Свині при забої дають великий вихід м'яса та сала. Так, забійна маса відгодованих свиней досягає 66,7-72,3 % живої ваги.

 

За комплексом біологічних відмінностей, господарсько-корисних якостей і направленням продуктивності породи свиней можна умовно розділити на три групи: м'ясо-сальну, беконну і сально-м'ясну.

Тварини першої групи характеризуються великою масою тіла (дорослі кнурі сягають живої маси 300-350 кг ), тривалістю періоду інтенсивного росту, добрим розвитком жирової тканини. Вони порівняно довго ростуть і повільно осалюються. До цієї групи належить велика біла порода.

До другої групи належать довговухі свині білої масті.

Вони характеризуються довгим тулубом, добре розвинутою філейною частиною та тонким шаром шпика, високим відсотком м'яса і низьким сала. Жива маса дорослих кнурів становить 300-320 кг, матки – 220-250 кг. Молодняк досягає живої маси 100 кг в 6-6,5 місячному віці, має середньодобовий приріст живої маси 700-750 г і витрачає на 1 кг приросту 3,8-4 к. од.

Беконна відгодівля свиней цієї групи доводиться до живої маси 95-100 кг, м'ясної – до 110-120 кг, сальної – до 130-150 кг.

Представниками цієї групи тварин є ландрас, естонська беконна, уржумська.

Третя група тварин (свині чорної і рябої масті) відрізняються плодючістю, інтенсивним ростом в ранньому віці, швидким осаленням. Дорослі свині цієї групи не досягають великих розмірів. Їх продуктивність нижча, ніж у тварин м'ясо-сального і беконного напрямку продуктивності. Дорослі тварини досягають живої маси: кнурі – 280-300 кг; матки – 200-220 кг.Молодняк добре відгодовується до жирних кондицій.

Свині цієї групи в 6-7 місячному віці мають живу вагу 100 кг і середньодобовий приріст 680-700 г, витрачаючи на 1 кг приросту маси 3,9-4,2 кормових одиниць.

Для одержання м'ясної туші рекомендовано відгодовувати свиней живою масою до 100 кг. При більшій живій вазі свині швидко осалюються.

До свиней цієї групи належить: миргородська, велика чорна.

В підсобних господарствах військових частин рекомендовано розводити вищеперераховані породи свиней, а також інші районовані породи.


Читайте також:

  1. Алюмінисті породи
  2. Баланс м’яса свиней в України у забійній масі (2003 – 2005 рр. та прогноз на 2006 р.), тис. т
  3. Біологічні особливості, продуктивність та породи коней
  4. Будівельна продукція. Кадри, нормування і продуктивність праці
  5. Відгодівля свиней
  6. Вовнова продуктивність
  7. Вплив економічної культури на продуктивність.
  8. Вплив ступіня використання вантажопідйомності автомобіля на годинну продуктивність автомобіля у тоннах, тобто .
  9. Генетичне значення текстур породи
  10. ГЛИНИСТІ ГІРСЬКІ ПОРОДИ
  11. Грунтоутворюючі породи та їх категорії.
  12. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО БУДОВУ ЗЕМЛІ ТА ГІРСЬКІ ПОРОДИ




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
УСТАНОВ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ | Формування стада

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.