Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Відгодівля свиней

Годування відлучених поросят

Годування поросят - сосунів

Загальні правила годівлі свиней

Всі корми, які використовуються для годівлі свиней, повинні бути доброякісні.

Корми видаються свиням у відповідності з призначеним раціоном.

Дають тваринам стільки кормів, скільки вони зможуть з’їсти Після годівлі очищають годівниці від залишків кормів, миють і заповнюють водою.

Корми роздають згідно з розпорядком дня, не допускаючи при цьому різкої зміни видів корму.

У зимовий період підготовлені до годівлі корми повинні мати температуру +25-30оС.

Молодняк до 4- місячного віку годують 3-5 разів на день, старших – 2-3 рази на день.

Всі зернові корми і макуху краще всього видавати у подрібненому вигляді.

Подрібнені до стану борошна корми знижують моторну і секретну функцію шлунково-кишкового тракту.

Корене- і клубнеплоди миють і варять, а частину згодовують у сирому вигляді.

Великостеблисту траву подрібнюють і дають в суміші з концентрованими кормами. Малостеблисту траву згодовують у натуральному вигляді.

Сіно подрібнюють, запарюють і здобрюють концентрованими кормами.

Всі кухонні відходи перед годівлею свиням підлягають обов'язковій термічній обробці.

Годівля свиней проводиться на відведеному майданчику, що прискорює процес годування і скорчує затрати праці. Напувати свиней потрібно чистою водою і вволю.

Основну частину корму поросята – сосуни отримують у вигляді молока від свиноматки. З 5-ї доби починають давати мінеральну підкормку. В окремі годівниці, поділені на секції, дають крейду, м'ясо-кісткове борошно, червону глину, деревне вугілля. Крім того, дають добре просмажений ячмінь. З 6-7-ої доби починають давати розсипчасту кашу. З 11-ої доби підгодовування кашею проводять 3 рази на добу. З 21-ої доби до концентрованих кормів додають сінне борошно та подрібнені коренеплоди. До кінця першого місяця кількість концентрованих кормів доводять до 0,4 кг на добу; на кінець другого місяця кількість концентрованих кормів доводиться до 0,8 кг., коренеплоди, відповідно, до 1-1,5 кг на добу.

 

Відлучення поросят, як правило, проводять у 2- місячному віці. При цьому в перші 4-5 діб поросят підпускають до матки, відповідно, 4-3-2-1 раз на добу. Годувати відлучених поросят потрібно тричі на добу. Їм призначають більшу кількість поживних і свіжих кормів, в літній період - зелена підгодівля і пасовище вволю, а також додають мінеральну та зернову підкормку, так як і поросятам - сосунам.

Мета відгодівлі – одержання в найкоротший термін м'яса і сала при низькій собівартості продукції. Цього можна досягнути за умов правильної організації годівлі, догляду і утримання свиней. Важливими факторами, які впливають на швидкий розвиток і ефективність відгодівлі є: породність свиней, їх вік та стан апетиту під час відгодівлі.

Для підсобних господарств найбільш ефективними для відгодівлі вважаються такі породи: велика біла, миргородська, українська степова, біла довговуха.

Розрізняють такі типи відгодівлі: м'ясний, напівсальний, сальний.

Для м'ясної відгодівлі використовують поросят 3-4–місячного віку, кнурці повинні бути кастровані, знімають з м'ясної відгодівлі у 6-8 – місячному віці, живою вагою 90-100 кг; для напівсальної беруть добре відгодований молодняк у віці 4-х місяців, знімають з відгодівлі у віці 9-10 місяці, при живій вазі 130-140 кг.; для сальної відгодівлі використовують, як правило, вибракуваних дорослих свиней, а також маток, які перевірялися, живою вагою 150-160кг.

 


Читайте також:

  1. Баланс м’яса свиней в України у забійній масі (2003 – 2005 рр. та прогноз на 2006 р.), тис. т
  2. Вирощування та відгодівля на м’ясо худоби.
  3. Нормативи витрат часу на обслуговування свиней на відгодівлі
  4. Особливості травлення у шлунку коней та свиней.
  5. Породи свиней та їх продуктивність
  6. СИСТЕМИ ТА СПОСОБИ УТРИМАННЯ СВИНЕЙ
  7. Типи відгодівлі свиней




Переглядів: 1367

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Кастрація | Збереження приплоду

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.