Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Вирощування та відгодівля на м’ясо худоби.

М'ясне скотарство в Україні розвивається як спеціалізована са­мостійна галузь тваринництва, основним завданням якої є вироб­ництво високоякісної яловичини. Найдоцільніша його організація в районах із значними масивами природних кормових угідь.

● Галузь м'ясного скотарства характеризується рядом особливос­тей. Так, для виробництва яловичини застосовують іншу техноло­гію з використанням м'ясних порід худоби:

- добре пристосованих до різних кліматичних умов;

- невибагливих до кормів;

- стійких проти захворювань;

- скороспілих;

- висо­кою оплатою корму продукцією;

- більшим виходом м'яса високої якості.

Тварини м'ясних порід краще нарощують м'ясо, особливо на тих ділянках тулуба, з яких одержують продукцію вищих сортів.

Організація м’ясного скотарства значно простіша і потребує менших затрат праці. М’ясних корів не доять, а телят, не випоюють вручну. Телята мають вільний доступ до корів і самостійно ссуть молозиво, а потім і молоко із вим’я до 6 – 8-місячного віку. (Якщо на молочній фермі за телятницею закріплюють 30-50 телят молочного віку, то тут один скотар обслуговує до 100 корів з телятами і більше).

Враховуючи анатомо-фізіологічний розвиток тварин, весь процес виробничий поділяють на три періоди:

- молочний– тривалістю 60-120 днів;

- після молочний – 60-120 днів;

- період інтенсивного росту, який може тривати 4-8 міс і довше (власне відгодівля).

Сучасне виробництво яловичини ґрунтується на трьох системах вирощування і відгодівлі молодняку:

- екстенсивна, при якій жива маса тварин у кінці відгодівлі становить 400 – 450 кг, вік 28-30 місяців, середньодобовий приріст 400-500 г;

- помірно-інтенсивна, жива маса у кінці відгодівлі 400-450 кг, вік 16-18 місяців, середньодобовий приріст 700-800 г;

- інтенсивна, жива маса в кінці відгодівлі 400-450 кг, вік 13-14 місяців, середньодобовий приріст більше 1000 г.

У виробництві застосовують 3 варіанти інтенсивних технологій виробництва яловичини:

- повний цикл вирощування і відгодівлі молодняку до 15 – 18 місячного віку масою 420 – 450 кг;

- неповний цикл дорощування й відгодівлі молодняку до 18-20місячного віку масою 430-500 кг;

- заключна відгодівля молодняку і дорослих вибракуваних тварин.

При застосуванні інтенсивної технології з повним циклом виробництва з господарств-постачальників завозять молодняк віком 15-20 днів і живою масою 40-50 кг. У цеху телят утримують групами по 15-40 голів. Утримують до 15-18 місячного віку при досягненні живої маси 420 – 450 кг.

Годівля повинна забезпечити середньодобовий приріст 600-750 г. В цеху дорощування середньодобові прирости повинні бути не меншими за 800 г, витрати на 1 кг приросту 6 – 6,5 корм. од. В цей період не дають надмірну кількість кормів, бо це спричиняє ожиріння.

Інтенсивна технологія передбачає :

1. потоковість;

2. ритмічність;

3. послідовність формування технологічних груп;

4. роздільно-цехова організація праці;

5. стандартизація продукції, що випускається;

6. використання споруд і обладнання;

Для одержання яловичини використовують надремонтний мо­лодняк і дорослу худобу молочного й комбінованого напрямів про­дуктивності. Набуває розвитку і м'ясне скотарство, але частка його у виробництві яловичини ще незначна.

У господарствах молочного і комбінованого напрямів продуктив­ності для вирощування надремонтного молодняку великої рогатої худоби на м'ясо створюють спеціалізовані ферми. Останні організо­вують як самостійні підрозділи при наявності у господарстві не менше ніж 600 голів молодняку старше 4-місячного віку. Таку кількість поголів'я може забезпечити стадо із 600 корів. Якщо поголів'я корів менше, то доцільно реалізовувати молодняк для вирощування в ін­ші спеціалізовані господарства.

На м'ясо вирощують бугайців, кастратів і надремонтних телиць. У багуйців вища енергія росту і від них одержують тушу масою на 10 - 15 % більшою, ніж від кастратів цього самого віку. Однак м'ясо бугайців грубоволокнисте, тверде і містить менше жиру. Кращими кулінарними якостями характеризується м'ясо кастратів і телиць. З цією метою тварин каструють у 3 - 5-місячному віці, що знижує інтенсивність обмінних процесів в організмі і сприяє інтенсивнішому відкладанню жиру в туші.

Тривалість періоду вирощування молодняку на м'ясо 12 — 15, а при невисокому рівні годівлі — 18-20 міс.

Молочний періодвирощування телят триває 4-6 міс і є дуже важливим, оскільки в перші шість місяців життя м'язова тканина відзначається найвищою інтенсивністю росту. Протягом цього пері­оду нарощується найкраще за харчовими якостями м'ясо. |В молочний період телятам випоюють 200 - 250 кг незбираного і 600 - 700 кг збираного молока.

Від 10 - 20-денного до 6-місячного віку взимку телят утримують по 10 - 20 голів у групових станках, обладнаних годівницями.

У 5 - 6-місячному віці молодняк розділяють за статтю на групи бугайців і теличок. У літній період їх можна цілодобово утримувати на спеціально обладнаних майданчиках чи в літніх таборах.

Післямолочний періодрозпочинається від 4 - 6-місячного і триває до 9 - 12-місячного віку за умови забою тварин у 12 - 15 міс. При екстенсивній системі вирощування його тривалість подовжується. Метою цього періоду є підготовка молодняку до заключного етапу — інтенсивного росту або відгодівлі. Вирощування в післямо­лочний період спрямоване на формування у тварин міцного кістяка, росту м'язів та максимального розвитку травних органів шляхом згодовування великої кількості об'ємистих кормів із одержанням середньодобових приростів 700 г і більше. Вирощування закінчують, коли тварини досягають живої маси 300 кг.

В умовах застосування традиційної технології молодняк із 6-мі­сячного віку утримують на прив'язі. Для кожної тварини у примі­щенні виділяють стійло, обладнане годівницею, автонапувалкою (одна на два суміжних стійла) і ланцюговою або хомутовою прив'яззю.

У господарствах, де вирощують молодняк на м'ясо, застосовують комбіновану систему утримання — у зимовий період на прив'язі, а літній безприв'язно у загонах чи на пасовищах.

Основою раціону в зимовий період є силос, сінаж, концентровані та грубі корми. Якщо господарство знаходиться в бурякосійних ра­йонах, до раціону молодняку вводять 25 - 35 % жому за загальною поживністю.

У літній період у раціоні молодняку зелені корми повинні стано­вити 75 % за поживністю. Для забезпечення тварин протеїном кра­ще згодовувати злаково-бобові суміші. Із концентрованих викорис­товують комбікорми або високоенергетичні кормові суміші. Доціль­но вирощувати молодняк на природних та культурних пасовищах.

Відгодівляє заключним етапом у виробництві яловичини. Вона передбачає годівлю тварин досхочу з метою збільшення маси й по­ліпшення якості м'яса. Для запобігання ожирінню і здешевлення відгодівлі спочатку тваринам згодовують переважно грубі й сокови­ті корми. З підвищенням вгодованості в раціоні молодняку збіль­шують частку концкормів.

Заключна відгодівля є останнім етапом технології виробництва яловичини. Закінчується, коли вік тварини досягає 15-18 місяців, а маса тіла 420- 450 кг. Середньодобовий приріст 1000 г., витрати корму 9 – 10 кор. од.

Залежно від співвідношення кормів у раціоні розрізняють такі види відгодівлі:- на зелених кормах;- силосі;- сінажі.

 

 


Читайте також:

  1. Агротехніка вирощування сіянців модрини
  2. Агротехніка вирощування сіянців ялини
  3. Визначення собівартості продукції вирощування та відгодівлі худоби і птиці.
  4. Вимоги сільськогосподарських культур до умов вирощування
  5. Вирощування живцевих саджанців в відділенні зеленого живцювання
  6. ВИРОЩУВАННЯ РЕМОНТНОГО МОЛОДНЯКУ
  7. Вирощування телят
  8. Відгодівля свиней
  9. Договори щодо виробництва цукру, м’ясо-молочних та інших харчових продуктів.
  10. Методика технологічного розрахунку м’ясо-рибного цеху
  11. Організація обробки м’ясопродуктів




Переглядів: 3675

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
М’ясна продуктивність ВРХ. | Нормативи продуктивності і здавальної маси на відгодівлі.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.