Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Біологічні особливості птиці

Птахівництво

Вирощування ягнят

Вівцю з новонародженим ягням розміщують в окрему клітку, утримують в ній на протязі 3 днів, а потім переводять в групову клітку на 10-15 овець з приплодом.

Через 10-15 днів формують більші групи по 50-80 маток з приплодом. Приміщення для молодняку повинно бути світлим, сухим, з вентиляцією. Підлогу застеляють соломою. В перші дні життя основним кормом для ягнят є материнське молоко, з 10-денного віку їх привчають до поїдання сіна, моркви, силосу, з 2-3 тижневого віку ягнят підгодовують сумішшю концентратів із вівсянки і пшеничних висівок.

Ягнят утримують під матками до 4-місячного віку, після чого їх відлучають.

 

 

Птахівництво – високопродуктивна галузь тваринництва. М'ясо птахів високопоживне, має високі смакові якості і використовується в дієтичному харчуванні, оскільки містить менше жиру і більше білка, який легко засвоюється організмом.

Скороспілість птиці висока. Кури в 6 місячному віці починають нести яйця. Курчата, яких вирощують на м'ясо (бройлери) у 60-деному віці важать 1,5 - 1,7 кг, каченята в 50-денному віці - 2 - 2,5 кг, а гусенята до 70-денного віку досягають 4 - 4,5 кг.

Розведення сільськогосподарської птиці в підсобних господарствах військових частин обумовлено рядом її цінних біологічних особливостей, у тому числі:

· хорошою акліматизацією в різних зонах;

· високою плодючістю і скороспілістю;

· високою поживністю м’яса і яєць.

 

Яйцекладка у курей починається в 6 місячному віці, коли їх вага досягає 80% маси дорослої птиці. Яйценосність залежить від породи птиці, умов годівлі, догляду та утримання. Найбільша середня яйценосність спостерігається у птиці на першому році яйцекладки (200 - 260 шт. )

На другий рік яйценосність знижується на 10 - 15%, а вага яєць збільшується на 9 - 13%.

В наступні роки яйценосність знижується ще більше.

В підсобних господарствах військових частин можна розводити курей з комбінованою продуктивністю: род-айленд, нью-гемпшир, московська та ін. За скоростиглістю і яйценосності вони наближаються до яєчних. Середньорічна яйценосність становить 170 -200 шт.

Кури м’ясних порід в порівнянні з м'ясо-яйцевими мають більші розміри, компактний, горизонтально поставлений тулуб, флегматичний темперамент. Середньорічна яйценосність курей невелика – 110 - 130 шт. Із цих порід курей найбільш поширення одержали корнуельські м’ясні кури, із яких в основному вирощують курчат-бройлерів.

В підсобному господарстві можна займатися також розведенням качок, гусей, індиків. Для розведення птиці доцільно купляти молодняк (курчат, каченят, гусенят) в районних інкубаторних станціях або в інкубаторах птахофабрик.

 

Утримання птиці в підсобному господарстві

Напрямок птахівництва і кількість птиці, що розводиться в підсобному господарстві, залежить від наявності кормової бази та водоймищ для водоплаваючої птиці.

Для утримання домашньої птиці можна використовувати будь-яке приміщення, якщо воно сухе, світле, без щілин в підлозі, стелі, стінах, з хорошим дахом. Біля пташника доцільно обладнати вигульний майданчик, огородити його металевою сіткою висотою 1,5 - 2 м. В теплу пору року годують птицю тільки на вигульних майданчиках.

Для умов утримання важливе значення мають посадки птиці, склад повітря, температура, вологість, освітленість в приміщенні та інші фактори. Щільність посадки – кількість птиці на 1 м2підлоги приміщення – залежить від породи птиці, способу її утримання, догляду та кліматичних умов. Особливо важливий цей фактор в зимовий період.

Встановлено, що при збільшенні щільності посадки яйценосність курей знижується. Крім того, при такій посадці птиця роздзьобує одна одну.

Кількість курчат з розрахунку на 1 м2площі підлоги у віці від 1 до 30 днів становить 52 голови, 31 - 60 днів – 34 голови, 61 - 140 днів – 21 голова.

Норма посадки каченят на 1 м2підлоги у віці від 1 - 15 днів – 16 гол., від 16 - 30 днів –12 гол., від 31 - 55 днів – 8 гол.

Норма посадки курей на 1 м2підлоги пташника 4 - 6 голів, в залежності від живої ваги.

Температурний режим має найбільше значення для створення нормального мікроклімату в пташнику. Птиця не може швидко пристосуватися до різких змін температури повітря, що впливає на її життєво важливі функції. В залежності від системи утримання і кліматичної зони оптимальна температура повітря в приміщенні для курчат 1 тижня повинна бути 31 - 28о, 2 тижні 28 - 26о, 3 тижні -26-24о, 4 тижні - 24 - 22оС .

Для курчат 110 – 150-денного віку при утриманні на підлозі, температура повітря в приміщенні повинна бути в межах 18 - 16о С , при утриманні в клітках –16оС, а для курей-несучок в межах 10 - 20оС. Найвища яйценосність спостерігається, коли температура досягає 12 - 14оС при утриманні на підлозі і 15 - 18оС при утриманні в клітках.

Точним показником оптимальності температури – є поведінка птиці. При нормальній температурі птиця рухлива, добре поїдає корм, рівномірно розміщується по всій площі підлоги або клітки.

Вологість повітря в приміщенні для птиці всіх вікових груп повинна бути в межах 60 - 70% .

Світловий режим – важливий фактор регулювання яйценосності і приросту живої ваги птиці, особливо в осінньо-зимовий час, значення світла для життєдіяльності і продуктивності курей важко переоцінити.

Однією із основних причини зниження яйцекладок в осінньо-зимовий період є короткий світловий день. Для підвищення яйценосності восени і зимою його подовжують за рахунок штучного освітлення.

 

Тривалість освітлення доцільно поступово скорочувати, починаючи з добового віку курчат, а в період яйцекладки - збільшувати.

Для молодняку птиці, яку вирощують на м'ясо, тривалість освітлення не повинна перевищувати 14 годин.

Освітленість пташника повинна бути рівномірною і становити + 20-30 люксів.

Корми і особливості годівлі птиці

В підсобному господарстві військової частини на годівлю птиці треба в першу чергу використовувати всі відходи їдалень і продукти, які отримують на садово-городній ділянці.

Картопля– для годівлі птиці можна використовувати дрібну, непридатну для харчових цілей картоплю, яку варять, подрібнюють і ретельно змішують з борошном.

Згодовують картоплю в кількості:

курчатам – 50-100 г;

каченятам, індикам – 150-200 г;

гусям – 250-300 г і більше.

Курчатам, каченятам і індичатам її можна згодовувати з 5-10 -денного віку (до 10-15% маси добового раціону зерно-борошняних кормів)

Столові відходи – голови, хвости і внутрішні органи риби, залишки м’ясних і рибних страв можна згодовувати птиці у вологих мішанках.

Зелені і соковиті корми (листя моркви, капусти, буряка, моркву, буряк, турнепс ) потрібно згодовувати в подрібненому вигляді.

В підсобних господарствах із кормів тваринного походження використовують збиране молоко, сироватку, рибне і м'ясо-кісткове борошно. Всі білкові корми дають птиці у вигляді мішанок. Із білкових кормів рослинного походження птиці згодовують горох, сою, кормові боби, чечевицю, макуху і шроти.

Харчові якості гороху, вики, чечевиці і бобів значно підвищуються після варіння, тому рекомендується згодовувати їх вареними.

 

Годівля дорослої птиці

Годівля буде правильною, якщо в раціоні птиці є всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни.

Раціон для курей повинен складатися із зерна, борошна, кормів тваринного походження і мінеральних кормів. Приблизний добовий раціон для курей російської білої породи вагою 1,8 кг і яйценосності 20 шт. в місяць такий: зерна – 50 г, суміші борошна (вівсяне, ячмінне, кукурудзяне, висівки пшеничні) – 50 г, вітамінного сінного борошна – 10 г, соковитих кормів (морква, буряк – 30-50 г, сухих і білкових кормів тваринного і рослинного походження (макуха, м’ясні відходи та ін.)—10-15 г, кісткове борошно – 2 г, кухонна сіль – 0,5 г.

Курям м’ясних і м'ясо-яєчних порід треба згодовувати на 18-20 г більше зерно-борошняних кормів і на 3-4 г більше сухих кормів тваринного походження.

Частину суміші борошна заміняють вареною картоплею, збільшивши масу корму втричі. Літом замість сінного борошна і коренеплодів згодовують зелену масу до 30-40 г на1 голову.

Годувати курей треба 3-4 рази на добу. Вранці птиці дають небагато зерна або сухої суміші, на другу годівлю – пророщене зерно, в наступну годівлю – вологу суміш, на ніч – сухе зерно.

В холодну пору року вологі суміші (мішанки) готують на теплому бульйоні, сироватці або воді.

В годівниці для мінеральних кормів зажди повинна бути крейда, деревне вугілля, подрібнені кістки, гравій, в поїлках – свіжа і чиста вода.

При відсутності якого-небудь корму він повинен бути замінений іншими з врахуванням його поживності.

.


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  6. Аграрне виробництво і його особливості
  7. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  8. АНАТОМІЯ І ФІЗІОЛОГІЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ, ЇЇ ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ
  9. Анатомо-фізіолгічні особливості
  10. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка та її вплив на його психологічні особливості й поведінку.
  11. Анатомо-фізіологічні особливості молодших школярів
  12. Антисептики ароматичного ряду (фенол чистий, іхтіол, дьоготь, мазь Вількінсона, лінімент за Вишневським). Особливості протимікробної дії та застосування.




Переглядів: 1628

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Годівля овець | Норми потреби підстилки для птиці

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.