Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Годівля овець

Парування овець

Утримання овець

ВІВЧАРСТВО

В підсобних господарствах рекомендується розводити тонкорунні, напівтонкорунні, грубошерсті та напівгрубошерсті породи овець.

 

Існують: пасовищний, стійлово-пасовищний і стійловий способи утримання овець.

При проектуванні будівництва вівцеферми треба враховувати такі технологічні вимоги:

стіни і стелі приміщень повинні бути сухими. Покриття (дахи) вівчарень для маток бажано будувати з горищами;

підлоги роблять рівними, простих типів (земляні, глинобитні), а в приміщеннях стаціонарних стригальних пунктів з твердим покриттям.

В вівчарнях, що будуються в районах з розрахунковою температурою повітря нижче -20С, а також в районах з сильними зимовими вітрами, роблять тамбури і вікна з подвійними рамами.

Висота від підлоги до низу вікон повинна бути не менше 1 м. Приміщення для утримання овець обладнуються вентиляцією, яка повинна забезпечувати необхідний обмін повітря для видалення в холодний період року зайвої вологи.

Вівчарні будують прямокутної, Г-подібної, Т-подібної форми. При проектуванні вівчарень необхідно передбачити можливість маневрування машин при роздаванні кормів і прибиранні гною.

У вівчарнях овець утримують на незмінній підстилці, до якої періодично додають свіжу. Гній прибирають весною по закінченні стійлового періоду і восени перед постановкою овець на зимівлю. Після прибирання проводять дезинфекцію, білять стіни, стелю, перегородки. Для підстилки використовують солому, сухий торф.

 

Статева зрілість у овець настає у віці 6-7 місяців, але парують їх у віці 12-15місяців. Період парування триває 35-40 днів. Однією із важливих умов проведення парування є підготовка до нього маток та баранів. З цією метою не пізніше 1,5 місяця до парування від маток відбивають ягнят, покращують раціон маток та баранів.

Суягність овець триває 140-150 днів.

Оптимальні строки окоту в основному січень-лютий. При наявності хороших приміщень та запасів кормів зимовий окіт має ряд переваг перед весняним: ягнята до початку пасовищного періоду можуть їсти зелений корм, ягнята входять в зиму міцнішими.

При зимовому окоті парування маток припадає на серпень-вересень, коли вівці пасуться на пасовищах і знаходяться в стані хорошої вгодованості. В результаті цього заплідненість їх підвищується, народжується багато двійнят.

Вага новонароджених ягнят при хорошій годівлі, утриманні та догляді маток становить від 3,5 до 4 кг.

 

Кращим кормом для овець в зимовий період є конюшина, люцерна та лугове сіно. Згодовують вівцям як додатковий корм солому (просяну, вівсяну, ячмінну і бобових рослин). Із соковитих кормів в раціони включають кормовий буряк, моркву, силос. Концентрати (зерно, висівки, макуху) використовують для підгодовування баранів-плідників та маток в останній період суягності та після окоту.

Вівцям дають 1,5-2 кг сіна і до 1 кг соломи на добу. Крім того, в раціони включають 3-4 кг коренеплодів і від 2 до 3 кг силосу. Концентратів дорослим вівцям дають близько 0,5 кг на добу. Як мінеральне підгодовування вівцям дають кухонну сіль, крейду, кісткове борошно. Грубі корми розкладають в годівниці — ясла, а зернофураж і сіль — в корита.

Годують овець 2-3 рази на добу. Вранці дають грубі корми, а вдень - концентрати і соковиті корми, ввечері — сіно і солому (полову).

Грубі корми вівцям подрібнюють. Коренеплоди перед згодовуванням миють і подрібнюють.

Хорошими літніми пасовищами для овець є сухі, цілинні пасовища гірських рівнин і схилів. Непридатні для випасання овець низькі, вологі та заболочені ділянки. Доросла вівця за день з’їдає близько 8 кг зеленої трави. Літом вівці за добу випивають до 5 л. води, в інші пори року 2-3 л. Напувати овець потрібно не менше 2 разів на добу . В зимовий час воду необхідно підігрівати. Не можна напувати овець із боліт, ставків зі стоячою водою, щоб уникнути ураження інвазійними захворюваннями.

 


Читайте також:

  1. Боротьба з половецькими ханами.
  2. Вирощування та відгодівля на м’ясо худоби.
  3. Відгодівля свиней
  4. Гетьмани Ю. Хмельницький, Брюховецький, Многогрішний та їх політика
  5. Годівля і утримання птиці.
  6. Годівля і утримання сухостійних корів
  7. Годівля кролів
  8. Іван Брюховецький
  9. Показники виробництва вовни і продуктивності овець




Переглядів: 1913

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Доїння корів | Біологічні особливості птиці

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.