Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Робочих місць

Організація і обслуговування

Робоче місце – це первинна ланка виробництва, що знаходиться в безпосередньому веденні одного робочого або бригади і включає комплект матеріальних елементів, що забезпечують процес праці.

Робоче місце складається з таких елементів:

- виробничої площі;

- основного устаткування;

- пристроїв для зберігання матеріалів, заготовок, готової продукції, відходів, браку;

- пристрою для зберігання інструментів, оснащення і пристроїв;

- підйомно-транспортних пристроїв;

- пристроїв для безпеки і зручності роботи.

 

Організація робочого місця – це комплекс заходів, направлених на створення на робочому місці необхідних умов для високопродуктивної праці, на підвищення її змістовності та охорони здоров'я робочого. Це низка таких заходів:

- вибір раціональної сигналізації робочого місця і його оснащення устаткуванням та інвентарем;

- створення комфортних умов праці;

- раціональне планування;

- безперебійне обслуговування робочого місця за всіма його функціями.

Конкретний зміст робіт з раціональної організації робочих місць залежить, у свою чергу, від багатьох чинників:

- виду праці – розумова, фізична; легка або важка; різноманітна або монотонна;

- умов праці – комфортні або несприятливі;

- типу виробництва та ін.

Обслуговування робочого місця – це система заходів, направлених на забезпечення роботи всім необхідним для безперебійного ходу виробничого процесу. Кожен робочий на своєму робочому місці зобов'язаний здійснювати такі функції:

- до початку роботи підготувати устаткування до роботи, ознайомитися із змінним завданням, підготувати інструмент і т.п.;

- під час роботи підтримувати порядок і чистоту на робочому місці, виправляти дрібні дефекти, змащувати устаткування, сигналізувати обслуговуючому персоналу про необхідні послуги;

- після роботи здати або заховати інструмент і пристрої, прибрати робоче місце і передати його змінникові;

На основі функціонального розподілу праці існують такі функції обслуговування робочих місць:

- ремонтна;

- забезпечення інструментом;

- налагоджувальна;

- матеріального постачання;

- транспортна;

- технічного контролю;

- організаційна.

Оснащення робочих місць визначається їх виробничим профілем, спеціалізацією, ступенем механізації і автоматизації технологічних процесів. Так, наприклад, у машинобудуванні в комплект типового оснащення робочого місця входять:

- основне технологічне устаткування – верстат, пульт;

- допоміжне устаткування - підйомно-транспортне устаткування, підставки, сидіння;

- інвентар, інструментальні шафи, тумбочки, полиці, стелажі та ін.;

- тара заготовок і готових деталей – ящики, піддони, касети, штативи, конвеєри;

- технологічне оснащення та інструмент – затиски, ключі, ріжучий і вимірювальний інструмент;

- організаційне оснащення – пристрій зв'язку і сигналізації, планшети для документації;

- пристрої охорони праці, санітарно-гігієнічні та культурно-побутові пристрої – огорожі, захисні екрани, промислова вентиляція, освітлення, пристрій збору виробничих відходів, предмети інтер'єру.

Устаткування повинне відповідати вимогам ергономіки і естетики, а робочому повинні бути створені комфортні та безпечні умови праці.

Одним з найважливіших питань організації робочих місць є раціональне їх планування. Під плануванням робочого місця розуміється раціональне просторове розміщення всіх матеріальних елементів виробництва на робочому місці: устаткування, технологічного і організаційного оснащення, інвентаря, які забезпечують економне використання виробничої площі, високопродуктивну і безпечну працю робочого.

Розрізняють зовнішнє і внутрішнє планування робочих місць.

Зовнішнє планування є доцільним розміщенням на робочому місці основного і допоміжного устаткування, інвентаря, організаційного оснащення. Проектується спеціально з урахуванням робочого і допоміжного простору (зони). Робоча зона – це ділянка тривимірного простору, обмежена межами досяжності рук робочого в горизонтальній і вертикальній площинах з урахуванням повороту його корпусу на 180о і переміщенні на один – два кроки, на якому розміщуються знаряддя і предмети праці, які постійно використовуються в роботі. Решта площі робочого місця – допоміжний простір, в якому розташовуються рідко використовувані інструменти, елементи інтер'єру, та ін.

До раціонального зовнішнього планування пред'являються такі вимоги:

- забезпечення мінімальних траєкторій переміщення предметів праці у вертикальній і горизонтальній площинах;

- скорочення зайвих трудових рухів;

- зменшення до мінімуму кількості нахилів і поворотів корпуса робочого;

- економне використання виробничої площі.

Внутрішнє планування робочого місця є доцільним розміщенням технологічного оснащення інструменту в інструментальній шафі, правильне розташування заготовок і деталей на робочому місці і повинне забезпечувати зручну робочу позу, рівномірне і, по можливості, одночасне виконання трудових рухів двома руками. Воно проектується з урахуванням досяжності рук робочого в горизонтальній і вертикальній площинах.

Ергономіка і психофізичні умови праці. Ергономіка досліджує вплив на функціональний стан людини різних чинників навколишнього середовища: складу повітря, шуму, вібрації, освітлення, метеорологічних умов і ін., визначає зони комфорту і розробляє засоби захисту організму людини від шкідливого впливу середовища. Виробничі умови зводяться до чотирьох типів:

1. Нестерпні, коли організм людини не може існувати тривалий час (водолаз);

2. Некомфортні, коли істотно відхиляються від норми один або два елементи зовнішнього середовища (ливарні, ковальські та ін. цехи шкідливого виробництва);

3. Комфортні, коли всі елементи трудової обстановки знаходяться в достатній відповідності з людським фактором;

4. Висококомфортні, коли всі елементи трудової обстановки знаходяться в якнайкращій відповідності з людським чинником.

Психофізичні параметри продуктивності праці наведені в табл.2.1

 

Таблиця 2.1

Психофізичні параметри продуктивності праці

Зона Температура в період року, Со Воло-гість% Загазова-ність Со2, міліграм/л Шум, дб Освітлен-ня, лк Об'єм повітря, м3/чол
теплий холодний
Неприпустимих умов   +38   +10     0,03      
Фізіологічна межа   +38   +10     0,03      
Дуже несприятливі умови   +38+32   +10+15   60-40   0,03-0,02   120-100   30-50   20-25
Несприятливі умови   +32   +15     0,02      
Психологічна межа   +22   +18     0,01      
Сприятливі умови   +18   +20     -      

Продуктивність праці залежить не тільки від навколишнього середовища, але і від багатьох виробничих чинників. Створити нормальні умови праці для роботи - одне з найважливіших завдань менеджменту.

Нормативи умов праці наведені в табл. 2.2. Цими нормативами керуються переважна більшість вітчизняних підприємств, вони сприяють підвищенню продуктивності праці та якості продукції, що випускається.

Таблиця 2.2

Нормативи умов праці

Показник Умови праці
Нормальні Ненормальні
Колір устаткування Ясно-зелений Сірий, чорний
Колір стін і стелі Ясно-бежевий Коричневий, синій, брудно-сірий, чорний
Стан скління чисте забруднене
Захаращення робочих місць і проходів немає є
Піднімання тяжкості, кг До 10 20-50
Положення тіла робочого Сидячи Нахилившись
Нахил тіла робочого вперед, назад, градус 5-20
Повторюваність одноманітних дій протягом години До 130 300-600
Фізичне зусилля при управлінні, кг 8-10

 


Читайте також:

  1. VII. Прибирання робочих місць учнями (по завершенню роботи) і приміщення майстерні черговими.
  2. Аналіз вузьких місць у мережі
  3. Атестація робочих місць
  4. Атестація робочих місць з шкідливими і небезпечними умовами праці.
  5. Атестація робочих місць за умовами праці
  6. Атестація робочих місць за умовами праці
  7. Атестація робочих місць за умовами праці
  8. Визначення зон і місць пошкодження в кабельних лініях
  9. Визначення місць витоку з труб дюкера стисненим повітрям
  10. Визначення нормальності робочих титрованих розчинів
  11. Вимоги безпеки й санітарії до місць проведення навчального процесу й спортивного інвентаря
  12. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ Ї РОБОЧИХ МІСЦЬ




Переглядів: 1197

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Загальна і виробнича структура промислового підприємства. Характеристика елементів виробничої структури | Чинники, що впливають на виробничу структуру

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.027 сек.