Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Дефекти, які виникають при зберіганні зерна

Якість зерна впливає на інтенсивність дихання. Чим гірша якість зерна, тим інтенсивніше воно дихає і тим важче його зберігати. Наслідки дихання зерна при зберіганні. Яким би способом не дихало зерно, цей процес має такі дефекти:

- втрату сухої речовини зерна. Використана при диханні глюкоза постійно поповнюється за рахунок ферментативного гідролізу крохмалю;

- зміна складу повітря між зернових просторів за рахунок виділення діоксану, вуглеводу;

- використання кисню, що в кінці може викликати анаеробне дихання;

- збільшення кількості гігроскопічної вологи в зерні і підвищення відносної вологи повітря в між зернових просторах. Утворена при аеробному диханні вода залишається в зерновій масі і при високій інтенсивності дихання може значно зволожити її, приводячи при цьому до збільшення інтенсивності дихання.

- утворення тепла в зерновій масі особливо при високій інтенсивності аеробного дихання може бути надто суттєве. Відомо, що зернова маса володіє низькою теплопровідністю, тому утворене тепло викликає підвищення температури і відповідно інтенсивності дихання. Два останні названих результати дихання являються причинами виникнення самозігрівання зернової маси, які приводять його до порчі, а деколи і до повної загибелі.

Дефекти зерна значною мірою впливають на поживні властивості борошна і крупів. До дефектів зерна належать зерно зволожене, морозобійне, запліснявіле, проросле, самозігріте та інші.

Зміна харчової цінності зерна пов’язана з поступовим, хоч і дуже повільно протікаючим, старінням колоїдів. Початок процесу старіння колоїдів практично співпадає з завершенням після збирального дозрівання зерна.

Відомо, що збір зерна виготовляється в стадії технічної стиглості, коли вологість його може досягти 18- 25% і синтез позивних речовин ще не завершений. Воно звичайно має понижену схожість і технологічні достоїнства. Повна фізіологічна зрілість зерна, при якій найбільш повним виявляються технологічні і насіннєві якості, настає для жита і вівса через 15-20 діб , пшениці 1-1,5 місяця, ячменю 6-8 місяців після збору . Завершення післязбирального дозрівання і вступання зерна в стан спокою фактично являється початком процесу старіння. Старіння також йде під дією ферментативного комплексу зерна і при участі кисню повітря.

Проросле зерно. Проростання зерна – початковий етап життєвого циклу рослин. Зерно здатне проростати при підвищеній вологості, відповідній температурі і наявності повітря. У пшениці знижується вихід сирої клейковини. Вона темніє, стає менш пружною. Пористість хліба нерівномірна, товстостінна. Хліб має підвищені кислотність і вологість. Форма подового хліба стає розпливчастою.

 


Читайте також:

  1. Види зобов’язань з відшкодування шкоди, що виникають незалежно від вини заподіювача шкоди
  2. Виконання рішень по спорах, що виникають у житлових правовідносинах
  3. Вібрація – це механічні коливання матеріальних точок або тіл, які виникають в горизонтальному і вертикальному напрямах.
  4. Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає відношення людей до певних речей як до своїх.
  5. Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає відношення людей до певних речей як до своїх.
  6. Внутрішнім джерелом фінансування є накопичені нетто-грошові потоки, що виникають при здійсненні міжнародних операцій.
  7. Горизонтальні банківські правовідносини виникають між комерційними банками та їхніми клієнтами з приводу банківського обслуговування.
  8. Дефекти зерна
  9. Динаміка балансів зерна і зернобобових культур в Україні за 2002/03-2005/06 МР та прогноз на 2006/07 МР, тис. т
  10. Для роз’яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.
  11. Екологічні проблеми та сукупність пов’язаних з ними наслідків виникають через порушення екологічної рівноваги.




Переглядів: 886

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перевезення і зберігання, пакування і маркування | Класифікація та характеристика асортименту крупів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.