Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тема: Кисломолочні товари.

Навчальні цілі:дослідити споживні властивості кисломолочних товарів.

Розглянути асортимент кисломолочних товарів. Виявити

показники якості кисломолочних товарів.

 

Програмна анотація

1. Споживні властивості кисломолочних товарів.

2. Класифікація і асортимент молочних товарів.

3. Оцінка якості кисломолочних товарів.

Самостійна робота

1. Первинна обробка молока на заводах.

 

-1-

Кисломолочними називають продукти, які одержують з молока шляхом молочнокислого бродіння, інколи за участю спиртового.

Залежно від характеру зброджування лактози весь асортимент кисломолочних продуктів поділяють на дві групи: молочнокислого бродіння і змішаного бродіння (молочнокислого і спиртового).

У кисломолочних напоях міститься більше вітамінів, ніж у питному молоці. Це пов'язано з тим, що певні раси молочнокислих бактерій здатні синтезувати вітаміни, насамперед групи В (В1, В2, В6, В12), а кисле середовище сприяє кращому збереженню вітаміну С.

На формування споживних властивостей кисломолочних напоїв впливають такі фактори як вид закваски, вид та якість сировини, технологія виготовлення.

-2-

До кисломолочних напоїв мо­лочнокислого бродіння належать простокваша, йогурт, ацидофільні напої (ацидофільне молоко, ацидофілін).

Простоквашу виготовляють з пастеризованого, пряженого і стерилізованого молока шляхом його сквашування чистими культурами молочнокислих бактерій.

Близьким до простокваші є кисломолочний напій з назвою "Йогурт". В його рецептуру входять цукор, вершки, сухе знежирене молоко, згущене знежирене молоко, маслянка, плодовоягідні сиропи, ванілін та ін.

До кисломолочних напоїв змішаного бродіння належать ацидофільно-дріжджове молоко, кефір і кумис. В кефірі накопичується значно більше етилового спирту, ніж в ацидофільно-дріжджо­вому молоці. Залежно від вмісту жиру, сухих речовин і природи закваски кефір випускають таких видів: нежирний, 1; 2,5 і 3,2%.

Сметану поділяють на звичайну і десертну. Сметану звичайну виготовляють з вмістом жиру 10 (дієтична), 15, 20 і 25%, десертну— з вмістом жиру 14%. Кислотність сметани залежить від вмісту жиру.

Кисломолочний сир за вмістом жиру поділяється на нежирний, напівжир­ний (9%) і жирний (18%). Залежно від термічної обробки його виготовляють з пастеризованого і непастеризованого молока.

З кисломолочних сирів виготовляють сиркові вироби (сирки, сиркові маси, креми, пасти, торти).

-3-

При визначенні якості про­дукції враховують органо­лептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Органолептичні показни­ки у кисломолочних продуктах — це їх консистенція і зовнішній вигляд, колір, смак і запах.

З фізико-хімічних показників у кисломолочних продуктах визначають температуру, масову частку жиру, вітаміну С (у вітамінізованих виробах), сухих речовин, вологи (у сирі і сиркових виробах), кислотність, фосфатазу.

Зберігають кисломолочні вироби при температурі від 0 до 80 С. Термін зберігання залежить від виду продукції та способу обробки.

Контрольні питання

1. Споживні властивості кисломолочних товарів.

2. Класифікація і асортимент кисломолочних товарів.

3. Показники якості кисломолочних товарів.

4. Зберігання кисломолочних товарів.


Читайте також:

  1. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  2. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  3. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  4. Будівельні товари.
  5. Взуттєві товари.
  6. Галантерейні товари.
  7. Економічна система: її сутність та структурні елементи
  8. Економічна система: її суть та структурні елементи.
  9. Зорова сенсорна система: будова, функції. Порушення зору
  10. І. ТЕМА: ОСОБЛИВОСТІ ПІДРЯДНОГО ЗВ’ЯЗКУ КЕРУВАННЯ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  11. Керамічні побутові товари.
  12. ЛЕКЦІЯ 2.ТЕМА: ФІЗІОЛОГІЯ МІКРООРГАНІЗМІВ




Переглядів: 1629

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема: Молочні товари. | Тема: Молочні консерви. Морозиво.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.013 сек.