Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Ацетати целюлози

[C6H7O2(OH)3]n + 3n СН3СООН → [C6H7O2(OСОСН3)3]n + 3n H2O

триацетат целюлози

Ацетати целюлози – штучне волокно.

· Біологічна роль:

1 –стимулює моторику шлунку та кишечнику, виділення травних соків, створює відчуття ситості;

2 –виводить з кишково – шлункового тракту барвники, важкі метали

та радіоактивні елементи, що попадають туди з їжею;

3 –переварювання клітковини відбувається в товстому кишечнику під

дією ферменту целюлаза, але цей процес йде тільки на 10%, тому клітковина

приймає участь в утворенні калу.

 

Використання вуглеводів у медицині

· Глюкозає енергетичним „паливом” для організму. Це необхідний компонент крові, її вміст у крові людини становить 80 – 100 мг в 100 мл. Коли вміст глюкози у крові стає більше 180 мг, порушується вуглеводний обмін, виникає цукровий діабет.

У зв’язку з тим, що глюкоза легко і швидко засвоюється, її застосовують як засіб посиленого харчування, а також для виготовлення лікувальних препаратів і при консервуванні крові.

 

· Фруктоза –найкращий вид цукру для хворих атеросклерозом, при порушенні в організмі обміну жирів.

· Сахароза –використовується для виготовлення сиропів, мікстур для дітей.

· Лактоза –відрізняється від решти цукрів відсутністю гігроскопічності й тому використовується для приготування порошків. Входить до складу сумішей для дитячого дієтичного харчування.

· Сорбіт: –замінник цукру для хворих на цукровий діабет;

– стимулятор виділення жовчі при дуодентальному зондуванні.

 

· Глюконат кальцію – джерело кальцію в організмі. Також використовують як антиалергічний та кровоспинний засіб.

 

· Крохмаль– для виготовлення мазей, присипок.

 

· Колоксилін– для виготовлення рентгенівської плівки.

 

· Колодій– для закріплення пов’язок.

Аміни

· це похідні аміаку, в якому 1, 2 або 3 атома Н заміщені на радикали:

Ø первинні аміни R – NH2

Ø вторинні аміни R – NH – R

Ø третинні аміни R – N – R

׀

R

Номенклатура амінів:

СН3 – NH2 метиламін СН3 – СН2 – СН – СН3

С2Н5 – NH2 етиламін ׀

С3Н7 – NH2 пропіламін NH2 2 – амінобутан

СН3 – NH – СН3 диметиламін

СН3 – NH – С2Н5 етилметиламін (радикали називають в алфавітному порядку)

Добування амінів: +HNO3 +3H2

· первинні аміни:СН4 → СН3 – NО2 → СН3 – NH2

–H2O –2H2O

+Cl2 +NH3

СН4 → СН3 – Cl → СН3 – NH2

–HCl –HCl

· вторинні аміни:СН3 – NH2 + Cl – CH3 → СН3 – NH – СН3 + HCl

· третинні аміни: СН3 – NH – СН3 + Cl – CH3 → СН3 – N – СН3 + HCl

׀

СН3

Порівняльна характеристика основності аміаку та амінів:

Аміак виявляє основні властивості за рахунок неподіленої пари електронів атома N:

Н Н

 
:
׀ ׀

Н – N: + H+ → H – N H+

׀

H

Аміни виявляють більш сильні основні властивості під впливом радикалів:

Н Н СН3

׀ ׀ ↓

СН3 → N: СН3 → N: СН3 → N:

׀ ↑ ↑

H CH3 CH3

Ароматичні аміни виявляють більш слабкі основні властивості, тому що пара електронів взаємодіє з π – хмарою бензольного кільця:

Н

׀

– N:

׀

Н

 

Фізичні властивості:

Метил – та етиламіни – газоподібні, інші аміни та анілін – рідкі з характерним запахом аміаку. Вищі аміни – тверді.

 

Хімічні властивості ациклічних амінів:

· горіння:

4СН3NH2 + 9O2 → 4CO2 + 10H2O + 2N2

 

· взаємодія з водою:

СН3NH2 + НОН → [СН3NH3]OH гідроксид метиламонію

 

· взаємодія з неорганічними кислотами:

СН3NH2 + НCl → [СН3NH3]Cl хлорид метиламонію

 

· алкілування:

СН3NH2 + CH3Cl → CH3 – NH – CH3 + HCl

 

· ацилювання:О О

СН3NH2 + СН3 – С → СН3 – С + Н2О

ОН NH – СН3 метиламід оцтової

кислоти

· взаємодія з HNO2:

первинні аміниСН3NH2 + HNO2 → CH3OH + N2 + H2O

вторинні аміниR R

NH + HO – N = O → N – N = O + H2O

R R

третинні аміни– не взаємодіють

Хімічні властивості аніліну:

 

· горіння:

6Н5NH2 + 31O2 → 24CO2 + 14H2O + 2N2

 

· з водою не взаємодіє(більш слабкі основні властивості)

 

· взаємодія з неорганічними кислотами:

С6Н5NH2 + НCl → [С6Н5NH3]Cl хлорид феніламонію

 

· алкілування:

С6Н5NH2 + CH3Cl → C6H5 – NH – CH3 + HCl

 

· ацилювання:О О

С6Н5NH2 + СН3 – С → СН3 – С + Н2О

ОН NH – С6Н5 ацетанілід

· взаємодія з HNO2– утворюються діазосполуки:

+ –

NH2 N ≡ N Cl

׀ ׀

       
   


+ NaNO2 + 2HCl → + NaCl + 2H2O

 

діазоній хлорид

Ця реакція лежить в основі нітритометрії – метод кількісного аналізу для визначення первинних ароматичних амінів.

· реакції бензольного кільця( аміногрупа – орієнтант І роду)

Ø галогенування:

NH2 NH2

׀ Br ׀ Br

               
     
     
 


+3Br2 → + 3HBr

 

׀

Br

Реакція бромування лежить в основі кількісного визначення первинних

ароматичних амінів.

Ø нітрування:

NH2 NH2

׀ ׀

       
   


+HNO3 → + H2O

 

׀

NO2

Ø сульфування:

NH2 NH2

׀ ׀

       
   


+H2SO4 → + H2O

 

׀

SO3H

сульфанілова кислота – є основою

сульфаніламідних препаратів

Добування аніліну:

NO2 NH2

· Реакція Зініна:׀׀

+ 3H2 → + 2H2O

 

 

· Амоноліз:Cl NH2

׀׀

+ NH3 → + HCl

 

 

Лікарські препарати – похідні ароматичних амінів

О

׀׀

NH – C – CH3

׀

ацетанілід (антифебрин)– жарознижуючий засіб

 

 

О

׀׀

NH – C – CH3

׀

парацетамол– жарознижуючий та знеболюючий засіб

 

׀

ОН

 

О

׀׀

NH – C – CH3

׀

фенацетин – жарознижуючий та знеболюючий засіб

 

׀

О – С2Н5

 

Кількісне визначення – нітритометрія після гідролізу:

О

׀׀ + –

NH – C – CH3 NH2 N ≡ N Cl

׀׀׀

HCl + NaNO2 + 2HCl

– CH3COOH – NaCl

׀– 2H2O

R

Сульфаніламідні препарати

Н2N – – SO2 – NH – R

 

R – НN – – SO2 – NH – R

 

Мають бактеріостатичну дію. Фармакологічна активність сульфаніламідів пояснюється теорією конкурентного антагонізму. Мікроорганізмам для їх росту необхідна пара – амінобензойна кислота (ПАБК). Сульфаніламіди близькі за будовою до ПАБК:

О

Н2N – – С

ОН

 

О

R – НN – – S – NH – R

О

 

Мікробні клітини використовують сульфаніламіди замість ПАБК, тим самим порушується хід обмінних процесів у мікроорганізмах.

· СтрептоцидН2N – – SО2 – NH2

 

О

׀׀

· СульфацилН2N – – SО2 – NH – С – СН3

 

NH

׀׀

· СульгинН2N – – SО2 – NH – С – СН3

 

О

׀׀

· УросульфанН2N – – SО2 – NH – С – NН2

 

 

N

· СульфазинН2N – – SО2 – NH –

N

СН3

N

· СульфадимезинН2N – – SО2 – NH –

N

СН3

 

Кількісне визначення:

· Нітритометрія

+ –

NH2 N ≡ N Cl

׀ ׀

       
   


+ NaNO2 + 2HCl → + NaCl + 2H2O

׀ ׀

R R

 

· Броматометрія

KBrO3 + 5KBr + 6HCl → 3Br2 + 6KCl + 3H2O

 

NH2 NH2

׀ Br ׀ Br

               
     
     
 


+2Br2 → + 2HBr

 

׀ ׀

R R

 

Br2 + 2KI → I2 + 2KBr

 

I2 + 2Na2S2O3 → 2NaI + Na2S4O6

 

Амінокислоти

· це органічні сполуки, що містять одночасно карбоксильну та аміногрупу.

СН2 – СООН амінооцтова кислота

׀

NH2 α β γ

CH3 – CH2 – CH – COOH CH3 – CH – CH2 – COOH CH2 – CH2 – CH2 – COOH

׀ ׀ ׀

NH2 NH2 NH2

α – аміномасляна β – аміномасляна γ – аміномасляна

 

Фізичні властивості:

Тверді речовини, добре розчинні у воді.

 

Хімічні властивості:

 

1 – реакції групи NH2

CH2 – COOH + HCl → CH2 – COOH

׀ ׀

NH2 NH3Cl

 

2 – реакції групи СООН

CH2 – COOH + NaOH → CH2 – COONa + H2O

׀ ׀

NH2 NH2

 

CH2 – COOH + C2H5OH → CH2 – COOC2H5 + H2O

׀ ׀

NH2 NH2

 

3 – утворення пептичного зв’язку

 
 
CO – NH


CH2 – COOH + CH2 – COOH → СH2 – – CH2 – COOH + H2O

׀ ׀ ׀

NH2 NH2 NH2 пептидний зв’язок

 

Добування :

 

1 – гідроліз білків – утворюються α – амінокислоти;

 

2синтез через галогенокислоти:

+Cl2 +NH3

СН3 – СООН → СН2 – СООН → СН2 – СООН

–HCl׀ –HCl׀

Cl NH2

 

Відношення амінокислот до нагрівання:

· α – амінокислоти – утворюються пептиди

H2N – CH – COOH + H2N – CH – COOH → H2N – СH – CO – NH – CH – COOH + H2O

׀ ׀ ׀ ׀

CH3 CH3 CH3 CH3

 

· β – амінокислоти – утворюються ненасичені кислоти

СН3 – СН – СН2 – СООН → СН3 – СН = СН – СООН + NH3

׀

NH2

 

· γ – амінокислоти – утворюються лактами

О

СН2 – С О

ОН СН2 – С

→ ׀ NH + H2O

NH2 CH2 – CH

CH2 – CH CH3

CH3

 

α – Амінокислоти

До складу білків входять α – амінокислоти:

 
 
NH2 – CH – COOH ׀ R

 


 

У складі природних білків містяться 20 різних α – амінокислот. 12 з них синтезуються в організмі. Це замінні амінокислоти. 8 амінокислот повинні поступати з їжею. Це незамінні амінокислоти: валін, лейцин, ізолейцин, лізин, фенілаланін, треонін, триптофан, метіонін.

 

Класифікація α – амінокислот:

· моноаміно – монокарбонові кислоти –містять одну аміно – та одну карбоксильну групи:

Ø нейтральні амінокислоти

NH2 – CH2 – COOH гліцин NH2 – CH – COOH аланін

׀

СН3

 

 

NH2 – CH – COOH фенілаланін NH2 – CH – COOH валін

׀ ׀

СН2 СН – СН3

׀ ׀

СН3

 

 

 

NH2 – CH – COOH лейцин NH2 – CH – COOH ізолейцин

׀ ׀

СН2 СН – СН3

׀ ׀

СН – СН3 СН2

׀ ׀

СН3 СН3

 

NH2 – CH – COOH метіонін

׀

СН2

׀

СН2 – S – CH3

 

 

Ø полярні амінокислоти

 

NH2 – CH – COOH серин NH2 – CH – COOH цистеїн

׀ ׀

СН2 СН2

׀ ׀

ОН SH

 

NH2 – CH – COOH треонін NH2 – CH – COOH тирозин

׀ ׀

СН – СН3 СН2

׀ ׀

ОН

 

 

׀

ОН

 

· моноаміно – дикарбонові кислоти(полярні)

 

NH2 – CH – COOH аспарагінова NH2 – CH – COOH глютамінова

׀ ׀

СН2 СН2

׀ ׀

СООН СН2

׀

СООН

· диаміно – монокарбонові(полярні)

 

NH2 – CH – COOH аспарагін NH2 – CH – COOH глютамін

׀ ׀

СН2 СН2

׀ ׀

СО – NH2 СН2

׀

СО – NH2

 

NH2 – CH – COOH лізин NH2 – CH – COOH аргінін

׀ ׀

(СН2)4 (СН2)3

׀ ׀

NH2 NH – C – NH2

׀׀

NH

· гетероциклічні амінокислоти:

 

Ø неполярні

NH2 – CH – COOH триптофан пролін

׀ СООН

СН2 N

Н

       
 
   
 


N

H

 

Ø полярні NH2 – CH – COOH гістидин

СН2

 

N

H

 

Використання амінокислот у медицині

· γ – Аміномасляна кислота (ГАМК, аміналон) –для лікування нервово – психічних захворювань, при ослабленні пам’яті, порушенні мозкового кровообігу:

NH2 – CH2 – CH2 – CH2 – COOH

 

· ε – Амінокапронова кислота –кровоспинний засіб:

NH2 – CH2 – CH2 – CH2 – СН2 – СН2 – COOH

 

· Глютамінова кислота –для лікування психічних захворювань:

НООС – СН2 – СН2 – СН – СООН

׀

NH2

· S – вмісні амінокислоти– для профілактики та лікування променевої хвороби:

HS – CH2 – CH – COOH CH3 – S – CH2 – CH2 – CH – COOH

׀ ׀

NH2 NH2

цистеїн метіонін

 

Похідні ароматичних амінокислот

NH2 ׀ ׀ COOH

 

 
 


пара – амінобензойна кислота

 

NH2 NH2

׀ ׀

 

 

׀ ׀ C2H5

COO – C2H5 COO – CH2 – CH2 – N

C2H5

анестезин новокаїн

Мають анестезуючу дію.

 

 

Білки

· це природні біополімери, що складаються з α – амінокислот.

 

Будова білків:

· Первинна структура –це певна послідовність амінокислот, зв’язаних

пептидними зв’язками. Первинна будова руйнується

тільки в результаті гідролізу білків.

· Вторинна структура –це спіральна форма поліпептидних ланцюгів,

що утворюється в результаті дії міжмолекулярних

водневих зв’язків.

· Третинна структура –це скручування спіралі в клубок, що утворюється за рахунок водневих зв’язків, дисульфідних містків (між радикалами цистеїну) та гідрофобної взаємодії (між неполярними радикалами амінокислот – валіну, лейцину, ізолейцину, фенілаланіну, триптофану).

· Четвертинна структура –це біологічні комплекси декількох асоційованих

білків (наприклад, молекула гемоглобіну складається з

4 субодиниць, кожна з яких має три попередні

структури).

Властивості білків:

· Форма молекули: –глобулярна (білки крові);

– фібрилярна(білки м’язів, волосся, кісток тощо).

 

· Заряд молекули –залежить від співвідношення позитивно та негативно заряджених полярних амінокислот та від середовища, в якому знаходиться білок:

+OHOH

R R R → R

+H+ → H+

позитивний заряд негативний заряд

 

Ізоелектрична точка (рІ) – це таке значення рН розчину, при якому білок втрачає свій заряд.

 

· Розчинність –визначається наявністю двох факторів: водної оболонки та заряду молекули.

· Оборотне осадження –це втрата розчинності:

висолювання – руйнування водневої оболонки під дією концентрованих розчинів солей лужних металів та амонію;

зміна рН розчину до рІ – втрата заряду білкової молекули.

Після усунення факторів, що призвели до осадження білка, він знов стає розчинним.

 

· Необоротне осадження (денатурація) –руйнування у білків вторинної, третинної та четвертинної структури під дією нагрівання, радіації, сильних кислот і лугів, солей важких металів.

 

· Гідроліз – розклад білків до амінокислот. Відбувається в організмі під дією ферментів – протеаз: пепсин, трипсин, хімотрипсин.

 

 

· Кольорові реакції:

Ø біуретова реакція – якісна реакція на пептидні зв’язки. Під дією лугу та кількох крапель розчину CuSO4 утворюється характерне фіолетове забарвлення;

Ø ксантопротеїнова реакція– якісна реакція на ароматичні амінокислоти. При дії на білок концентрованої нітратної кислоти виникає жовте забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на оранжеве.

Біологічна роль білків:

· Структурна функція – білки є будівельним матеріалом клітини.

· Транспортна функція– гемоглобін переносить кисень та вуглекислий газ, ліпопротеїди – жири, трансферази – залізо тощо.

· Енергетична функція– при розкладі білків виділяється енергія, але організм використовує білки як джерело енергії тільки при недостачі жирів та вуглеводів.

· Захисна функція– на дію хвороботворних мікроорганізмів організм відповідає утворенням антитіл, які за своєю природою є білками.

· Каталітична функція– всі реакції в організмі відбуваються за участю ферментів.

· Регуляторна функція– деякі гормони є білками (інсулін, гормони гіпофізу).

Використання білкових речовин у медицині:

· Інсулін– знижує рівень глюкози, використовується при цукровому діабеті.

· Окситоцин –викликає скорочення гладкої мускулатури, особливо мускулатури матки. Використовується в акушерстві та гінекології.

· Антибіотики граміцидин, поліміксин –мають здатність убивати або вибірково пригнічувати ріст збудників захворювань.

 

 

Аміди кислот

· це похідні карбонових кислот після заміщення групи ОН на аміногрупу NH2:

О R – C NH2

     
 
 
 

 

 


Добування:

О O

· з карбонових кислотR – C+NH3 R – C+ H2O

OH NH2

 

· з галогенангідридів кислотО O

R – C+NH3 R – C+ HCl

Cl NH2

 

· зі складних ефірівО O

R – C+NH3 R – C+ СН3ОН

ОСН3 NH2

 

Фізичні властивості:

Формамід – рідина, інші аміди – тверді речовини.

 

Хімічні властивості:

О O

· гідролізR – C+HOH R – C+ NH3

NH2 OH

 

В амінах та амінокислотах аміногрупа міцно зв’язана і не гідролізується.

 

О O

· кислотні властивості2R – C+HgO R – CHg+ H2O

(слабкі)NH2 NH 2

 

О O

· основні властивостіR – C+HCl R – C

(слабкі)NH2 NH3Cl

 

 

Аміди вугільної кислоти

НО – С – ОН Н2N – C – OH H2N – C – NH2

׀׀ ׀׀ ׀׀

O O O

вугільна кислота карбамінова кислота сечовина

(неповний амід) (повний амід)

 

· Карбамінова кислота –її складні ефіри називаються уретани:

Н2N – C – O – С2Н5

׀׀

О уретан – снодійний засіб

 


Читайте також:

  1. ЗАСТОСУВАННЯ КРОХМАЛЮ ТА ЦЕЛЮЛОЗИ




Переглядів: 2328

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Крохмаль | Сечовина

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.059 сек.