МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ацетати целюлози[C6H7O2(OH)3]n + 3n СН3СООН → [C6H7O2(OСОСН3)3]n + 3n H2O триацетат целюлози Ацетати целюлози – штучне волокно. · Біологічна роль: 1 –стимулює моторику шлунку та кишечнику, виділення травних соків, створює відчуття ситості; 2 –виводить з кишково – шлункового тракту барвники, важкі метали та радіоактивні елементи, що попадають туди з їжею; 3 –переварювання клітковини відбувається в товстому кишечнику під дією ферменту целюлаза, але цей процес йде тільки на 10%, тому клітковина приймає участь в утворенні калу.
Використання вуглеводів у медицині · Глюкозає енергетичним „паливом” для організму. Це необхідний компонент крові, її вміст у крові людини становить 80 – 100 мг в 100 мл. Коли вміст глюкози у крові стає більше 180 мг, порушується вуглеводний обмін, виникає цукровий діабет. У зв’язку з тим, що глюкоза легко і швидко засвоюється, її застосовують як засіб посиленого харчування, а також для виготовлення лікувальних препаратів і при консервуванні крові.
· Фруктоза –найкращий вид цукру для хворих атеросклерозом, при порушенні в організмі обміну жирів. · Сахароза –використовується для виготовлення сиропів, мікстур для дітей. · Лактоза –відрізняється від решти цукрів відсутністю гігроскопічності й тому використовується для приготування порошків. Входить до складу сумішей для дитячого дієтичного харчування. · Сорбіт: –замінник цукру для хворих на цукровий діабет; – стимулятор виділення жовчі при дуодентальному зондуванні.
· Глюконат кальцію – джерело кальцію в організмі. Також використовують як антиалергічний та кровоспинний засіб.
· Крохмаль– для виготовлення мазей, присипок.
· Колоксилін– для виготовлення рентгенівської плівки.
· Колодій– для закріплення пов’язок. Аміни · це похідні аміаку, в якому 1, 2 або 3 атома Н заміщені на радикали: Ø первинні аміни R – NH2 Ø вторинні аміни R – NH – R Ø третинні аміни R – N – R ׀ R Номенклатура амінів: СН3 – NH2 метиламін СН3 – СН2 – СН – СН3 С2Н5 – NH2 етиламін ׀ С3Н7 – NH2 пропіламін NH2 2 – амінобутан СН3 – NH – СН3 диметиламін СН3 – NH – С2Н5 етилметиламін (радикали називають в алфавітному порядку) Добування амінів: +HNO3 +3H2 · первинні аміни:СН4 → СН3 – NО2 → СН3 – NH2 –H2O –2H2O +Cl2 +NH3 СН4 → СН3 – Cl → СН3 – NH2 –HCl –HCl · вторинні аміни:СН3 – NH2 + Cl – CH3 → СН3 – NH – СН3 + HCl · третинні аміни: СН3 – NH – СН3 + Cl – CH3 → СН3 – N – СН3 + HCl ׀ СН3 Порівняльна характеристика основності аміаку та амінів: Аміак виявляє основні властивості за рахунок неподіленої пари електронів атома N: Н Н
Н – N: + H+ → H – N H+ ׀ H Аміни виявляють більш сильні основні властивості під впливом радикалів: Н Н СН3 ׀ ׀ ↓ СН3 → N: СН3 → N: СН3 → N: ׀ ↑ ↑ H CH3 CH3 Ароматичні аміни виявляють більш слабкі основні властивості, тому що пара електронів взаємодіє з π – хмарою бензольного кільця: Н ׀ – N: ׀ Н
Фізичні властивості: Метил – та етиламіни – газоподібні, інші аміни та анілін – рідкі з характерним запахом аміаку. Вищі аміни – тверді.
Хімічні властивості ациклічних амінів: · горіння: 4СН3NH2 + 9O2 → 4CO2 + 10H2O + 2N2
· взаємодія з водою: СН3NH2 + НОН → [СН3NH3]OH гідроксид метиламонію
· взаємодія з неорганічними кислотами: СН3NH2 + НCl → [СН3NH3]Cl хлорид метиламонію
· алкілування: СН3NH2 + CH3Cl → CH3 – NH – CH3 + HCl
· ацилювання:О О СН3NH2 + СН3 – С → СН3 – С + Н2О ОН NH – СН3 метиламід оцтової кислоти · взаємодія з HNO2: первинні аміниСН3NH2 + HNO2 → CH3OH + N2 + H2O вторинні аміниR R NH + HO – N = O → N – N = O + H2O R R третинні аміни– не взаємодіють Хімічні властивості аніліну:
· горіння: 4С6Н5NH2 + 31O2 → 24CO2 + 14H2O + 2N2
· з водою не взаємодіє(більш слабкі основні властивості)
· взаємодія з неорганічними кислотами: С6Н5NH2 + НCl → [С6Н5NH3]Cl хлорид феніламонію
· алкілування: С6Н5NH2 + CH3Cl → C6H5 – NH – CH3 + HCl
· ацилювання:О О С6Н5NH2 + СН3 – С → СН3 – С + Н2О ОН NH – С6Н5 ацетанілід · взаємодія з HNO2– утворюються діазосполуки: + – NH2 N ≡ N Cl ׀ ׀ + NaNO2 + 2HCl → + NaCl + 2H2O
діазоній хлорид Ця реакція лежить в основі нітритометрії – метод кількісного аналізу для визначення первинних ароматичних амінів. · реакції бензольного кільця( аміногрупа – орієнтант І роду) Ø галогенування: NH2 NH2 ׀ Br ׀ Br +3Br2 → + 3HBr
׀ Br Реакція бромування лежить в основі кількісного визначення первинних ароматичних амінів. Ø нітрування: NH2 NH2 ׀ ׀ +HNO3 → + H2O
׀ NO2 Ø сульфування: NH2 NH2 ׀ ׀ +H2SO4 → + H2O
׀ SO3H сульфанілова кислота – є основою сульфаніламідних препаратів Добування аніліну: NO2 NH2 · Реакція Зініна:׀׀ + 3H2 → + 2H2O
· Амоноліз:Cl NH2 ׀׀ + NH3 → + HCl
Лікарські препарати – похідні ароматичних амінів О ׀׀ NH – C – CH3 ׀ ацетанілід (антифебрин)– жарознижуючий засіб
О ׀׀ NH – C – CH3 ׀ парацетамол– жарознижуючий та знеболюючий засіб
׀ ОН
О ׀׀ NH – C – CH3 ׀ фенацетин – жарознижуючий та знеболюючий засіб
׀ О – С2Н5
Кількісне визначення – нітритометрія після гідролізу: О ׀׀ + – NH – C – CH3 NH2 N ≡ N Cl ׀׀׀ HCl + NaNO2 + 2HCl
– CH3COOH – NaCl ׀– 2H2O R Сульфаніламідні препарати Н2N – – SO2 – NH – R
R – НN – – SO2 – NH – R
Мають бактеріостатичну дію. Фармакологічна активність сульфаніламідів пояснюється теорією конкурентного антагонізму. Мікроорганізмам для їх росту необхідна пара – амінобензойна кислота (ПАБК). Сульфаніламіди близькі за будовою до ПАБК: О Н2N – – С ОН
О R – НN – – S – NH – R О
Мікробні клітини використовують сульфаніламіди замість ПАБК, тим самим порушується хід обмінних процесів у мікроорганізмах. · СтрептоцидН2N – – SО2 – NH2
О ׀׀ · СульфацилН2N – – SО2 – NH – С – СН3
NH ׀׀ · СульгинН2N – – SО2 – NH – С – СН3
О ׀׀ · УросульфанН2N – – SО2 – NH – С – NН2
N · СульфазинН2N – – SО2 – NH – N СН3 N · СульфадимезинН2N – – SО2 – NH – N СН3
Кількісне визначення: · Нітритометрія + – NH2 N ≡ N Cl ׀ ׀ + NaNO2 + 2HCl → + NaCl + 2H2O ׀ ׀ R R
· Броматометрія KBrO3 + 5KBr + 6HCl → 3Br2 + 6KCl + 3H2O
NH2 NH2 ׀ Br ׀ Br +2Br2 → + 2HBr
׀ ׀ R R
Br2 + 2KI → I2 + 2KBr
I2 + 2Na2S2O3 → 2NaI + Na2S4O6
Амінокислоти · це органічні сполуки, що містять одночасно карбоксильну та аміногрупу. СН2 – СООН амінооцтова кислота ׀ NH2 α β γ CH3 – CH2 – CH – COOH CH3 – CH – CH2 – COOH CH2 – CH2 – CH2 – COOH ׀ ׀ ׀ NH2 NH2 NH2 α – аміномасляна β – аміномасляна γ – аміномасляна
Фізичні властивості: Тверді речовини, добре розчинні у воді.
Хімічні властивості:
1 – реакції групи NH2 CH2 – COOH + HCl → CH2 – COOH ׀ ׀ NH2 NH3Cl
2 – реакції групи СООН CH2 – COOH + NaOH → CH2 – COONa + H2O ׀ ׀ NH2 NH2
CH2 – COOH + C2H5OH → CH2 – COOC2H5 + H2O ׀ ׀ NH2 NH2
3 – утворення пептичного зв’язку
CH2 – COOH + CH2 – COOH → СH2 – – CH2 – COOH + H2O ׀ ׀ ׀ NH2 NH2 NH2 пептидний зв’язок
Добування :
1 – гідроліз білків – утворюються α – амінокислоти;
2– синтез через галогенокислоти: +Cl2 +NH3 СН3 – СООН → СН2 – СООН → СН2 – СООН –HCl׀ –HCl׀ Cl NH2
Відношення амінокислот до нагрівання: · α – амінокислоти – утворюються пептиди tº H2N – CH – COOH + H2N – CH – COOH → H2N – СH – CO – NH – CH – COOH + H2O ׀ ׀ ׀ ׀ CH3 CH3 CH3 CH3
· β – амінокислоти – утворюються ненасичені кислоти tº СН3 – СН – СН2 – СООН → СН3 – СН = СН – СООН + NH3 ׀ NH2
· γ – амінокислоти – утворюються лактами О СН2 – С О ОН tº СН2 – С → ׀ NH + H2O NH2 CH2 – CH CH2 – CH CH3 CH3
α – Амінокислоти До складу білків входять α – амінокислоти:
У складі природних білків містяться 20 різних α – амінокислот. 12 з них синтезуються в організмі. Це замінні амінокислоти. 8 амінокислот повинні поступати з їжею. Це незамінні амінокислоти: валін, лейцин, ізолейцин, лізин, фенілаланін, треонін, триптофан, метіонін.
Класифікація α – амінокислот: · моноаміно – монокарбонові кислоти –містять одну аміно – та одну карбоксильну групи: Ø нейтральні амінокислоти NH2 – CH2 – COOH гліцин NH2 – CH – COOH аланін ׀ СН3
NH2 – CH – COOH фенілаланін NH2 – CH – COOH валін ׀ ׀ СН2 СН – СН3 ׀ ׀ СН3
NH2 – CH – COOH лейцин NH2 – CH – COOH ізолейцин ׀ ׀ СН2 СН – СН3 ׀ ׀ СН – СН3 СН2 ׀ ׀ СН3 СН3
NH2 – CH – COOH метіонін ׀ СН2 ׀ СН2 – S – CH3
Ø полярні амінокислоти
NH2 – CH – COOH серин NH2 – CH – COOH цистеїн ׀ ׀ СН2 СН2 ׀ ׀ ОН SH
NH2 – CH – COOH треонін NH2 – CH – COOH тирозин ׀ ׀ СН – СН3 СН2 ׀ ׀ ОН
׀ ОН
· моноаміно – дикарбонові кислоти(полярні)
NH2 – CH – COOH аспарагінова NH2 – CH – COOH глютамінова ׀ ׀ СН2 СН2 ׀ ׀ СООН СН2 ׀ СООН · диаміно – монокарбонові(полярні)
NH2 – CH – COOH аспарагін NH2 – CH – COOH глютамін ׀ ׀ СН2 СН2 ׀ ׀ СО – NH2 СН2 ׀ СО – NH2
NH2 – CH – COOH лізин NH2 – CH – COOH аргінін ׀ ׀ (СН2)4 (СН2)3 ׀ ׀ NH2 NH – C – NH2 ׀׀ NH · гетероциклічні амінокислоти:
Ø неполярні NH2 – CH – COOH триптофан пролін ׀ СООН СН2 N Н N H
Ø полярні NH2 – CH – COOH гістидин N׀ СН2
N H
Використання амінокислот у медицині · γ – Аміномасляна кислота (ГАМК, аміналон) –для лікування нервово – психічних захворювань, при ослабленні пам’яті, порушенні мозкового кровообігу: NH2 – CH2 – CH2 – CH2 – COOH
· ε – Амінокапронова кислота –кровоспинний засіб: NH2 – CH2 – CH2 – CH2 – СН2 – СН2 – COOH
· Глютамінова кислота –для лікування психічних захворювань: НООС – СН2 – СН2 – СН – СООН ׀ NH2 · S – вмісні амінокислоти– для профілактики та лікування променевої хвороби: HS – CH2 – CH – COOH CH3 – S – CH2 – CH2 – CH – COOH ׀ ׀ NH2 NH2 цистеїн метіонін
Похідні ароматичних амінокислот
пара – амінобензойна кислота
NH2 NH2 ׀ ׀
׀ ׀ C2H5 COO – C2H5 COO – CH2 – CH2 – N C2H5 анестезин новокаїн Мають анестезуючу дію.
Білки · це природні біополімери, що складаються з α – амінокислот.
Будова білків: · Первинна структура –це певна послідовність амінокислот, зв’язаних пептидними зв’язками. Первинна будова руйнується тільки в результаті гідролізу білків. · Вторинна структура –це спіральна форма поліпептидних ланцюгів, що утворюється в результаті дії міжмолекулярних водневих зв’язків. · Третинна структура –це скручування спіралі в клубок, що утворюється за рахунок водневих зв’язків, дисульфідних містків (між радикалами цистеїну) та гідрофобної взаємодії (між неполярними радикалами амінокислот – валіну, лейцину, ізолейцину, фенілаланіну, триптофану). · Четвертинна структура –це біологічні комплекси декількох асоційованих білків (наприклад, молекула гемоглобіну складається з 4 субодиниць, кожна з яких має три попередні структури). Властивості білків: · Форма молекули: –глобулярна (білки крові); – фібрилярна(білки м’язів, волосся, кісток тощо).
· Заряд молекули –залежить від співвідношення позитивно та негативно заряджених полярних амінокислот та від середовища, в якому знаходиться білок: +OH– OH– R R R → R +H+ → H+ позитивний заряд негативний заряд
Ізоелектрична точка (рІ) – це таке значення рН розчину, при якому білок втрачає свій заряд.
· Розчинність –визначається наявністю двох факторів: водної оболонки та заряду молекули. · Оборотне осадження –це втрата розчинності: – висолювання – руйнування водневої оболонки під дією концентрованих розчинів солей лужних металів та амонію; – зміна рН розчину до рІ – втрата заряду білкової молекули. Після усунення факторів, що призвели до осадження білка, він знов стає розчинним.
· Необоротне осадження (денатурація) –руйнування у білків вторинної, третинної та четвертинної структури під дією нагрівання, радіації, сильних кислот і лугів, солей важких металів.
· Гідроліз – розклад білків до амінокислот. Відбувається в організмі під дією ферментів – протеаз: пепсин, трипсин, хімотрипсин.
· Кольорові реакції: Ø біуретова реакція – якісна реакція на пептидні зв’язки. Під дією лугу та кількох крапель розчину CuSO4 утворюється характерне фіолетове забарвлення; Ø ксантопротеїнова реакція– якісна реакція на ароматичні амінокислоти. При дії на білок концентрованої нітратної кислоти виникає жовте забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на оранжеве. Біологічна роль білків: · Структурна функція – білки є будівельним матеріалом клітини. · Транспортна функція– гемоглобін переносить кисень та вуглекислий газ, ліпопротеїди – жири, трансферази – залізо тощо. · Енергетична функція– при розкладі білків виділяється енергія, але організм використовує білки як джерело енергії тільки при недостачі жирів та вуглеводів. · Захисна функція– на дію хвороботворних мікроорганізмів організм відповідає утворенням антитіл, які за своєю природою є білками. · Каталітична функція– всі реакції в організмі відбуваються за участю ферментів. · Регуляторна функція– деякі гормони є білками (інсулін, гормони гіпофізу). Використання білкових речовин у медицині: · Інсулін– знижує рівень глюкози, використовується при цукровому діабеті. · Окситоцин –викликає скорочення гладкої мускулатури, особливо мускулатури матки. Використовується в акушерстві та гінекології. · Антибіотики граміцидин, поліміксин –мають здатність убивати або вибірково пригнічувати ріст збудників захворювань.
Аміди кислот · це похідні карбонових кислот після заміщення групи ОН на аміногрупу NH2:
Добування: О O · з карбонових кислотR – C+NH3 →R – C+ H2O OH NH2
· з галогенангідридів кислотО O R – C+NH3 →R – C+ HCl Cl NH2
· зі складних ефірівО O R – C+NH3 →R – C+ СН3ОН ОСН3 NH2
Фізичні властивості: Формамід – рідина, інші аміди – тверді речовини.
Хімічні властивості: О O · гідролізR – C+HOH →R – C+ NH3 NH2 OH
В амінах та амінокислотах аміногрупа міцно зв’язана і не гідролізується.
О O · кислотні властивості2R – C+HgO →R – CHg+ H2O (слабкі)NH2 NH 2
О O · основні властивостіR – C+HCl →R – C (слабкі)NH2 NH3Cl
Аміди вугільної кислоти НО – С – ОН Н2N – C – OH H2N – C – NH2 ׀׀ ׀׀ ׀׀ O O O вугільна кислота карбамінова кислота сечовина (неповний амід) (повний амід)
· Карбамінова кислота –її складні ефіри називаються уретани: Н2N – C – O – С2Н5 ׀׀ О уретан – снодійний засіб
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|