1 –в гарячій воді утворює колоїдний розчин (клейстер);
2 – якісна реакція – з йодом дає синє забарвлення;
3 – гідроліз (ферментативний або кислотний):
(C6H10O5)n → (C6H10O5)m → С12Н22О11 → С6Н12О6
крохмаль декстрини мальтоза глюкоза
· Біологічна роль:
1 –рослини накопичують крохмаль в процесі фотосинтезу;
2 – до організму тварин та людини крохмаль надходить з їжею, гідролізується частково в ротовій порожнині під дією ферментів слини та повністю в тонкому кишечнику (фермент – амілаза);
3 – глюкоза всмоктується в кров, переноситься до різних органів і тканин, окислюється в клітинах з виділенням енергії;
4 – надлишок глюкози накопичується у вигляді глікогену в м’язах та печінці. При необхідності глікоген знов розкладається до глюкози.
Целюлоза (клітковина)
· Будова молекули:
СН2ОН СН2ОН
О О
Н Н
... – О О О – ...
Н Н
Н ОН Н ОН
Складається з залишків β – глюкози, має тільки лінійну форму.