Гідроліз крохмалю провод. HCL або H2SO4 при нагріванні отриманий гідролізат нейтралізують. Для відокремлення осаду гідролізат фільтрують, потім освітлюють активованим вугіллям уварюють до необхідної густини та охолоджують. Брудний крохмаль, який відокремлюється при очищенні, використовують для виробництва технічної глюкози. Гідроліз крохмалю проходить в заварних чанах чи конвекторах, витрати HCL 0,2-0,5% до маси сухих речовин витр. H2SO4 0,5-0,7%. В заварних чанах гідроліз. Проход. При атмосферному тиску 3-5 год., в конвекторах під тиском 2,5 атмосфер протягом 20 хв. Гідроліз проходить до безбарвної реакції на йод та бажаного вмісту редукуючих речовин. Після гідролізу HCL нейтралізують додаванням кальцінованої соди (утв. NaCL) H2SO4 додав. Крейди (утв. кристали гіпсу) сироп згущ. У вакуумапаратах при низькій t для того, щоб не розклад. Вуглеводи. Патоку також швидко охолоджують до t= 34-40оС.
Патока є декількох сортів:
· карамельна низькооцукрена (КН);
· карамельна вищого сорту (КВ);
· карамельна першого сорту (КІ);
· глюкозна високооцукрена (ГВ).
Карамельна патока - густа, прозора рідина, зольність-0,4-0,5%. Вміст сухих речовин не менше 70% . Карамельна проба - здатність утворювати льодяники після 20-25 хв. уварювання. Льодяник повинен бути прозорим без прожилок і плям.