Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Організація та проведення прийомів з розташуванням

Після того, як визначений склад учасників прийому, розіслані запрошення, визначено приміщення для прийому, складається план розсадки гостей. Тут можуть бути наступні варіанти.

1. Присутні тільки чоловіки. Господар прийому і почесний гість очолюють стіл.

2. Присутні чоловіки та жінки. Господар прийому, його дружина очолюють стіл (місця жінкам вказані).

3. Присутні тільки чоловіки. Господар прийому очолює П-подібний стіл.

4. Присутні тільки чоловіки. Господар прийому очолює Т-подібний стіл.

5. Для того, щоб кожен гість міг швидко знайти своє місце за столом, а також знати, хто буде його сусідом, при вході на невеликому столику виставляється план розміщення. Крім того, в банкетному залі кладеться кувертна картка з іменем і прізвищем запрошеного. Інколи гостю вручається картка (на зразок візитної) із схемою стола або його номером.

6. Протокол вимагає дотримання службового або громадського становища гостей. Порушення старшинства гостей може бути сприйняте як свідоме заподіяння образи не тільки гостю, але й стороні, яку він представляє.

7. При розсадці за столом необхідно дотримуватися відповідних правил.

8. Почесним є місце напроти дверей, а якщо двері знаходяться збоку – на стороні столу, оберненої до вікон.

9. На сніданку (обіді), на якому присутні тільки чоловіки, першим є місце справа від господаря дому, другим – зліва від нього. Якщо господар бажає приділити особливу увагу гостю дуже високого рангу, він може посадити його, як голову столу, напроти себе. Наступним, найбільш почесним місцем, в цьому випадку, буде місце справа від господаря дому, але не справа від його почесного гостя.

10. Якщо на прийомі присутня господиня дому, то запрошуються дружини всіх присутніх. У цьому випадку першим вважається місце зліва від господині, другим – справа від господаря дому.

11. Якщо дружина господаря відсутня, або ж господар неодружений, він може посадити напроти себе одну із запрошених жінок (попередньо запитавши її згоди) або чоловіка найвищого рангу.

12. Найменш почесним є місце на торцях столу (за винятком тих випадків, коли господар один очолює стіл), тому садити на ці місця гостей, особливо жінок, не прийнято.

13. Якщо сніданок або обід проводяться під час двосторонніх переговорів, можлива розсадка однієї делегації проти іншої. При цьому голови делегацій також сидять один напроти одного.

14. При складанні плану розсадки звертається увага на те, щоб жінка не сиділа разом з жінкою, а чоловік – поряд з дружиною. Загально прийнято відводити місце чоловіку та його дружині на одному боці столу, а якщо на різних сторонах, то не напроти один одного.

15. Якщо при розсадці немає можливості кому-небудь із подружжя надати місце, належне йому або їй за протоколом, то господар повинен забезпечити належне по рангу місце хоча б жінці й принести свої вибачення чоловікові. Чоловік погодиться з розумними поясненнями, жінка ж – ніколи.

Йдучи на прийом, перевірте, чи не забули ви свої візитні картки. Обов’язково запам’ятайте ім’я того, хто влаштував прийом, інакше ви ризикуєте опинитися в неприємній ситуації.

Не прийнято приходити на прийом з розсадкою раніше призначеного часу, але якщо вже так вийшло, необхідно зачекати десь поруч.

В будь-якому випадку, якщо на прийомі з вашої сторони присутня делегація, не можна приходити пізніше, ніж її керівник, і йти раніше, не попередивши і не отримавши його дозволу.

Запрошені в призначений час збираються в окремому приміщенні. Протягом 15-20 хв. їх знайомлять, пропонують прохолодні напої (соки, коктейлі) і легкі закуски. Цей час можна використати для бесід з учасниками прийому, з якими вам не вдасться поговорити за столом.

Точність – це знак уваги, який проявляється по відношенню до господарів та гостей. Слід приходити у вказаний в запрошенні час. Запізнення вважається порушенням етикету і може бути сприйняте як образа. Чекають того, хто запізнився, не більше вказаного часу, потім гостей запрошують до столу, щоб не склалося враження, що останньому гостю надається перевага над іншими. Подають тому, хто запізнився, те ж блюдо, яке подане в цей час всім присутнім.

При проведенні обіду (сніданку) господарі повинні спрямовувати бесіду, підключати до участі в ній всіх присутніх гостей. Не можна нав’язувати свої теми, а тим більше самому хвалити свою гостинність.

Якщо присутні зацікавлені в обговоренні серйозних проблем, то в ході бесіди розмова природнім шляхом повинна перейти до них.

В ході протокольного заходу не прийнято вести раніше неузгоджені жорсткі і рішучі переговори за цілями і умовами контракту. І зовсім не тактовно вести такі переговори після вживання спиртних напоїв.

На прийомах з розсадкою прийнято обмінюватися тостами. Тости проголошують після десерту, коли гостям налили шампанське. Можна обмінюватися тостами й на інших видах прийомів. В цих випадках тости проголошують не раніше 10-15хв. після початку прийому.

На вечері, яка влаштовується безпосередньо після завершення якогось заходу, можна обмінюватися тостами, промовами і побажаннями на самому початку прийому (всі знаходяться під враженням недавньої події). Після тосту немає необхідності пити "до дна". Достатньо пригубити або трохи відпити. На офіційних обідах не прийнято чокатися. Якщо ж чокаються, то чоловік повинен тримати свій келих нижче келиха дами. Під час проголошення промов, тостів, побажань неприпустимо розмовляти, наливати і розливати напої, їсти.

До холодних закусок подається горілка, до рибної страви – червоне вино, до м’ясної страви – червоне вино кімнатної температури, а до десерту – охолоджене шампанське.

Дотримання правил хорошого тону обов’язкове. Господар прийому після їжі першим встає з-за столу і запрошує гостей в приміщення, де сервіровано стіл для кави й чаю (розносять коньяк і лікер).

Ініціатива відбуття з прийому належить головному гостю. Після того, як він попрощався з господарями і присутніми на прийомі, поступово розходяться інші гості. При цьому необхідно подякувати господарям за смачне частування та приємно проведений час.


Читайте також:

  1. II. Організація і проведення спортивних походів
  2. II. Організація перевезень
  3. II. Організація перевезень
  4. VI. Оформлення маршрутної документації на проведення туристичних походів та експедицій
  5. А. Організація Острозького колегіуму – Академії
  6. Автоматичний розрахунок суми проведення.
  7. Адміністративні методи - це сукупність прийомів, впливів, заснованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  8. Адміністративно-територіальна організація
  9. Алгоритм проведення внутрішнього аудиту.
  10. Апаратура і методика проведення густинного гамма-гамма-каротажу
  11. Апаратура і методика проведення густинного гамма-гамма-каротажу
  12. Апаратура та методика проведення газометрії свердловин в процесі буріння




Переглядів: 1348

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Загальні положення | Види прийомів, які існують в міжнародній практиці

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.