Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Види прийомів, які існують в міжнародній практиці

Почнемо з самого ранку. Ранішній прийом – це сніданок. Сніданок влаштовується близько 12-13 год. Тривалість цього прийому – година, максимум півтори. Сніданок влаштовують з розсадженням за столом у кав’ярні, в ресторані, у добре влаштованій їдальні. Цей вид прийому можна влаштовувати і для іноземців. Але, як правило, у їдальні іноземців не приймають. Форма одягу на сніданок – ділова. На сніданок замовляють: дві холодні закуски, одну гарячу страву, чай, каву, фрукти, тістечка, цукерки. Із спиртних напоїв можна запропонувати шампанське, сухе вино. У чисто чоловічій компанії можна замовити пляшку горілки.

Тостами обмінюються, коли скуштували основну гарячу страву і подане шампанське. Шампанське подають перед десертом.

Наступний вид прийому – це «келих шампанського». Прийом «келих шампанського» влаштовують на першу, другу або на третю годину дня. Форма одягу – ділова. Прийом – стоячи. Можуть бути одне крісло, декілька стільців. Столів ніколи не буває.

Яка ж специфіка цього прийому? Офіціант розносить шампанське. Гість, учасник прийому, бере келих шампанського. До шампанського подають горішки, фрукти або маленькі тости на шпичках – шматок банану, шматок груші або яблука, полуниці.

Що слід запам’ятати? Ви взяли келих шампанського, взяли шпичку, на якій нанизані фрукти; п’єте шампанське, знімаєте зубами, прикриваючи трохи губами, фрукти (жінки ніколи не знімають фрукти губами, аби не стерти помаду). Ви випили шампанське, куди поставити використаний келих? Входить офіціант і продовжує розливати шампанське бажаючим. Запам’ятайте, будь-ласка, буде дуже великою помилкою, якщо ви свій використаний келих поставите на піднос офіціанту поряд з повними келихами, ще не розібраними.

Потрібно дочекатись офіціанта з порожнім підносом або спеціальним візком для брудного посуду.

Є варіант: якщо залишився тільки один келих, то правою рукою ви берете наповнений келих, а лівою ставите свій порожній. Але таке співпадання буває вкрай рідко, завжди на підносі залишається декілька келихів. Нагадуємо – у цьому випадку свій порожній келих на піднос ставити не можна.

Наступний прийом «келих вина»–це також офіційний вид прийому, він проводиться о першій годині, о другій або третій годині дня, стоячи. Називається «прийом обносячи». Офіціанти обносять тих, хто зібрався, вином: на підносах стоять келихи з білим та червоним вином для вибору.

Існує правило: якщо подають червоне вино, то потрібно подавати червону рибу, червоне м’ясо. Біле вино – білу рибу, біле м’ясо. А все інше так, як на прийомі «келих шампанського». Форма одягу – ділова.

Якщо порівняти ці два прийоми – «келих шампанського» і «келих вина», то рекомендується частіше використовувати прийом «келих шампанського». Він набагато дешевший, та й збоку сприймається більш імпозантно, ніж прийом «келих вина».

Наступний вид прийому «А-ля фуршет». Чому цей прийом має назву «А-ля фуршет»? Фуршет – слово французьке. «Ля-фуршет» – виделка, прийом має таку назву завдяки їй. «А-ля фуршет» влаштовується о п’ятій годині вечора, тривалість – дві години. У крайньому випадку з шостої до восьмої години вечора. Якщо ж не вказана на запрошенні форма одягу, то можна прийти в діловому костюмі.

На «фуршет» можна приходити у будь-який час. Ну звісно ж, під кінець – це негарно, але з невеликим запізненням можна. Існує неформальне правило в міжнародній практиці – начальник приходить з невеликим запізненням, підлеглий приходить вчасно. Начальник від’їжджає трохи раніше, підлеглий від’їжджає вчасно. Це пов’язано з розміщенням і поданням автомобілів.

Коли влаштовують «фуршет», то господарі повинні усіх гостей зустрічати біля дверей. А оскільки гості іноді приходять із значним запізненням, то фактично господарі не відходять від дверей, але так буває дуже рідко, тільки на прийомі у посольстві. Якщо ж влаштовують «фуршет» в закладі, то якийсь час господарі «фуршету» стоять біля дверей, зустрічають гостей, але приблизно всередині «фуршету», після того, як пройшла година, вони приєднуються до своїх гостей.

«Фуршет» проходить стоячи. В середині приміщення чи біля стіни накрито стіл білою скатертиною (стіл не доходить до стіни на 5 сантиметрів). З торців столу може стояти посуд – дві-три гірки тарілок і прибори. Наприклад, стопа з 10 тарілок, з правого боку від якої покладені ножі, з лівого – виделки. Виделки кладуть на ребро, і вони лежать одна за одною – 10 штук. Поряд – знов стопа з 10 тарілок, 10 ножів, 10 виделок. Правіше від посуду конусоподібно розташовані пляшки. Спочатку ставлять пляшки, за ними у кінці – келихи, починаючи з найвищих і закінчуючи найменшими – для горілки, для міцних напоїв. Далі на стіл ставлять тарілки з шинкою, ковбасою, маленькі розетки з салатом, різні овочі та ін. Потім можуть знов стояти чисті тарілки, спиртне і знов їжа.

А може бути й інший варіант. На одному столі – тільки їжа, на іншому столі викладають посуд та прибори, а офіціанти подають спиртне «на підносах», тобто ходять по залі та пропонують взяти келихи з напоями.

Обидва варіанти можуть бути правильними.

Розглянемо перший варіант. Як себе веде гість, який отримав запрошення на «фуршет». Він входить до зали, вітається з господарями, далі розкланюється із знайомими, потім підходить до столу, бере тарілку та виделку, йде до того боку столу, де розкладено різну закуску. Тими приборами, які знаходяться у тарілках з закускою, він наповнює свою тарілку. Їжі потрібно класти не дуже багато. Чому? Необхідно пам’ятати, що з цією ж тарілкою потрібно ще підійти до того місця, де розливається спиртне, налити собі чарку, а її теж потрібно поставити на тарілку. Таким чином, у лівій руці ми тримаємо тарілку з їжею і виделкою (виделка лежить на тарілці) та чаркою.

На «фуршет» приходять не для того, щоб вечеряти. «Фуршет» влаштовують для знайомства представників різних фірм, святкування визначних дат, презентацій, але це не вечеря.

На «фуршеті» слід їсти не поспішаючи, якщо ви зустріли когось із знайомих, можна навіть чокнутись, виголосити кулуарні тости, тим більше в Росії чокатися прийнято, це особливий символ, обряд. В інших країнах, до відома, не чокаються.

Як правильно чокатись? Слід підняти свою чарку таким чином, щоб вінці фужера або чарки були на рівні очей партнера, обов’язково контактувати з ним очима. Якщо чоловік чокається з дамою , то свою чарку він трохи опускає донизу. Якщо чоловік чокається з рівним, то вінця чарок – на одному рівні, якщо чоловік чокається з начальником, з пріоритетною особою, то слід також трохи опустити чарку донизу.

Чокнулись, випили, поставили чарку собі ж на тарілку (лівою рукою ми тримаємо тарілку), правою рукою беремо виделку й починаємо їсти. А наша чарка стоїть на тарілці.

Закусили, повернули голову і побачили дуже доброго свого приятеля, колегу, людину, до якої ви хотіли б підійти. Як це зробити? Потрібно чарку взяти в праву руку, в лівій у вас залишається тарілка з виделкою і їжею, та підійти до цієї людини. Потім чарку поставити на тарілку, вивільнивши тим самим свою праву руку, і привітатись з тим, до кого ви підійшли.

На «фуршеті» тости виголошуються, але не з самого початку, а десь всередині або навіть ближче до кінця прийому. В основному говорить господар «фуршету», а тост у відповідь – керівник делегації або почесний гість.

Усе порівняно просто. Складності з’являються тоді, коли приносять гаряче, яке, до відома, подають не завжди. Припустимо, принесли біфштекси на блюді, де знаходиться картопля-фрі, соління, зелений горошок, а перед цим блюдом лежать два прибори – ложка і виделка. Виделка і ложка – вигнутою частиною лежить на скатертині.

Як повинен вчинити гість? Свою тарілку із залишками їжі, чаркою та виделкою він ставить у спеціальне місце, де збирається брудний посуд. Це може бути підніс або стіл, візок, який вивозить офіціант спеціально для брудного посуду. Поставивши використаний посуд, гість підходить знову до столу, бере чисту тарілку, виделку та ніж і підходить до біфштексів. Бачить, що там лежать ложка та виделка. Як слід вчинити? Слід взяти виделку і ввігнутою частиною покласти її в ложку. Потім обидва прибори, вкладені один в інший, беруться в праву руку. Далі великим та вказівним пальцями перевертаємо виделку вигнутою частиною догори. Вказівний палець повинен бути між ручкою ложки та виделкою, а великий палець притримує виделку. Виходить ніби своєрідні щіпці, котрими дуже зручно покласти біфштекс з гарніром із загального блюда на свою тарілку. Після цього прибори, якими скористалися, слід повернути на місце. Якщо попався великий шматок біфштекса, його слід розрізати. Це можна зробити, знайшовши вільне місце на столі. Використаний ніж слід покласти до брудного посуду у відведеному місці. Далі з тарілкою у лівій руці гість підходить до столу, наливає собі у чисту чарку вже інше спиртне (до м’яса – червоне вино, можуть бути і більш міцні напої). Знову ставить чарку на тарілку і повертається до свого первинного положення, тобто у нього у лівій руці тарілка та чарка. Права рука вільна. Правою рукою п’є напій, ставить на тарілку, правою ж рукою бере виделку і починає їсти.

Як правильно поводитися на «фуршеті» ?

Слід пам’ятати, що «фуршет» – це не вечеря. Звичайно, слід і перекусити, і випити, але класти їжі слід не дуже багато, щоб це не виглядало негарно.

Прийом типукоктейль”. Прийом «коктейль» дуже схожий за організацією на прийом «фуршет». «Коктейль» організовують з п’ятої години вечора до сьомої, тривалість дві години. Ті ж умови. На «коктейль» приходять у діловому одязі. Так само приходить начальник із запізненням, підлеглий приходить вчасно, виходить начальник трохи раніше, підлеглий – вчасно. Усе те ж, що і на «фуршеті». Але з невеликою різницею: на «фуршеті» подається більше закуски, на «коктейлі» – більше напоїв і майже ніколи не подається гаряче.

Що таке «шведський стіл»? «Шведський стіл» – це організований безкоштовний сніданок у багатьох готелях світу. Він входить до вартості того номера, який ви займаєте у готелі.

Ви спускаєтесь до буфету, ресторану, це може бути загороджена частина ресторану, спеціальна кімната. В середині зали стоїть стіл, який може розташовуватись біля стінки цього приміщення. На ньому розкладено різні страви: фрукти, сир, соки, гастрономічна закуска, гарячі страви під кришкою у спеціальних плошках і розфасована продукція у фользі (масло, паштети, джем, мед). А на окремому столі або на цьому ж – посуд та прибори.

Як потрібно діяти? Слід підійти до столу з посудом, взяти тарілку, виделку і ніж – все це тримати в лівій руці, підійти до столу з їжею і взяти декілька шматочків. Якщо ви полюбляєте рибу, то прийнято починати їжу з риби. Але брати краще небагато.

Нехай ви поклали два шматочки риби: соленої і копченої, одну шпроту, сіли за окремий стіл, поставили тарілку, поклали прибори: виделка – зліва ввігнутою частиною на скатертині, ніж – справа, лезом до тарілки.

Майже в усіх країнах прийнято натще серце, перед сніданком, випивати трохи натурального соку. Взяли келих, налили собі соку.

На маленьку тарілочку для хліба поклали шматок хліба, булочку, знову поставили на стіл, який ви зайняли для свого сніданку. Перед тарілкою поставили сік, а зліва від закусочної тарілки – маленьку тарілку з хлібом чи булочкою.

Після цього ви сіли за стіл, випили сік, потім взяли два прибори і почали їсти.

З’їли те, що поклали собі на тарілку.

Прибори після того, як ви поїли, кладуться паралельно. Спочатку ніж, потім виделка. Ніж лезом повернутий до виделки, виделка ввігнутою частиною – на тарілці.

Паралельно покладені прибори – знак офіціанту, що ви закінчили їсти.

Використану тарілку у вас або забере офіціант, або ви віднесете її самі на стіл для брудного посуду. Підійшли знову до столу з їжею, взяли чисту тарілку, чисті прибори і знову накладаєте їжу за вашим смаком. Це може бути шматок яловичини, карбонату, язика та ін., сюди ж кладеться приправа.

Запам’ятайте! Приправа кладеться справа на тарілці, а відходи і кістки від маслин, риби, м’яса треба, використавши виделку, обережно покласти на тарілку у верхній лівий кут.

Після цього ви продовжуєте свій сніданок. Великі шматки розрізаються на дрібні, по одному шматочку наколюються на виделку – і до рота. Доїли. Якщо ви бажаєте покласти ще чогось трохи гарячого, ви можете прибори залишити на столі, на паперовій салфетці, встати та взяти свою тарілку, підійти до столу і покласти собі в цю ж тарілку те, що вам подобається. Якщо ж ви їли щось з великою кількістю соусу, приправи і тарілка стала мокрою, неприємною, то її треба знову таки покласти до брудного посуду, підійти і взяти чисту тарілку, покласти те, що ви бажаєте, знову сісти за стіл і продовжити їсти.

Коли ви остаточно вирішили закінчити їсти, знову поклали паралельно прибори, відсунули тарілку або віднесли її до брудного посуду. До вас підійшла офіціантка і спитала: “Каву, чай?” Ви їй відповіли. Після того, як вона подасть вам чай або каву, кажете: “Дякую” і п’єте. Якщо в тому місці, де ви снідаєте, самообслуговування, ви повинні прибрати за собою брудний посуд власноручно, віднести його до спеціально відведеного місця.

Отже, підсумуємо. Що таке “шведський стіл”?

Треба прийти, обов’язково взяти тарілку і два прибори, покласти трохи їжі, краще підійти другий, третій, в крайньому випадку четвертий раз, але не треба класти на одну тарілку різну їжу: і рибу, і яловичину, і салат, і гаряче та ін. Це – некультурно та викликає не тільки неприємні асоціації, але іноді навіть сміх. Так чинити не можна. Намагайтеся брати однорідну їжу. Якщо ви захотіли ще щось з’їсти, треба ще раз підійти до столу.

Можна додати тільки наступне. Іноді туристи і навіть відряджені після “шведського столу” (тут же все безкоштовно!) беруть в кишені бутерброди з рибою, яловичиною, ковбасою, фрукти. Цього робити не можна. Це негарно! Можна винести один апельсин. Нести його можна сміло, нікуди не ховати. Але бутерброди, хліб, будь-які залишки їжі загортати в салфетку, розсовувати по кишенях і сумках не рекомендується.

Також треба запам’ятати, що на “шведській стіл” приходити у спортивному одязі, в спортивному взутті, в халатах, в шортах, в майках – НЕ МОЖНА! На “шведський стіл” ідуть в тому одязі, в якому ви після цього йдете на роботу або на прогулянку, а в домашньому вигляді ходити по готелю – теж не можна.

ПрийомОбід-буфет”. “Обід-буфет” проводиться майже так само, як “шведський стіл”. Має місце таке правило. В приміщенні накриті столи або як на фуршеті, або як на “шведському столі” – окремий стіл із закускою. Є буфет з напоями. Гості набирають закуски на свої тарілки і займають місце за столиками. З’їли одну страву, поклали правильно прибори, як на “шведському столі”, встали, йдуть і кладуть собі ще на тарілки. Це досить вільне пересування і досить вільне існування. Тому що “обід-буфет” менш офіційний, ніж будь-який обід або навіть “фуршет” або “коктейль”. Форма одягу на “обіді-буфеті”, за звичай, ділова. Повсякденний костюм для чоловіків, для жінок – костюм або сукня.

Прийом “жур-фікс”. Що таке “жур-фікс”? В перекладі з французької – фіксований день. Це жіночий прийом, який колись дотримувався нашим дворянством. Проводився по четвергах або по п’ятницях, коли приймали своїх знайомих, подруг. Зараз цей прийом знову відновився в багатьох країнах і в нашій теж.

Для об’яви “жур-фікса” треба розіслати запрошення. Це можна робити один або два рази на рік з 1 по 15 січня або з 1 по 15 вересня. В них повідомляють про те, що, наприклад, в 2000 році кожну останню п’ятницю кожного місяця без попередження, без попередніх дзвінків адресата запрошують в гості.

“Жур-фікс” – це чисто жіночий захід. Його влаштовують і на нього запрошують тільки жінок. Звідси й проблеми, що обговорюються, й теми розмов – в основному чисто жіночі. Особливість “жур-фіксу” – в близькому спілкуванні, отриманні певної інформації і в милих жіночих “плітках”. Найбільше розповсюдження цей вид прийомів отримав в середині минулого століття. Однак, в наш час “жур-фікс” набув популярності серед дружин високопоставлених чиновників і дипломатичних працівників. Іноді господиня прийому може собі дозволити порушити традицію, що склалася, і запросити на “жур-фікс” декілька чоловіків.

 


Читайте також:

  1. Адміністративні методи - це сукупність прийомів, впливів, заснованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  2. Будучи, як правило, дочірніми фірмами великих компаній, вони існують за рахунок засобів венчурного капіталу і здійснюють чітко визначений вид діяльності.
  3. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ БАЛАНС В ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ В ЮРИДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ
  4. В ЮРИДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ
  5. Види документарних акредитивів в міжнародній практиці
  6. ВИКОРИСТАННЯ СУДОВОЇ БУХГАЛТЕРІЇ В ЮРИДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ
  7. Відмінності в інфраструктурі і традиційній практиці.
  8. Внутрішній аудит системи управління персоналом на практиці.
  9. Групування та класифікації в практиці правової діяльності
  10. Дайте характеристику соціальної політики української держави в умовах ринкової економіки. Які існують проблеми, труднощі? Які ви бачите шляхи їх вирішення?
  11. Дайте характеристику соціальної політики української держави в умовах ринкової економіки. Які існують проблеми, труднощі? Які ви бачите шляхи їх вирішення?




Переглядів: 3840

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Організація та проведення прийомів з розташуванням | Дробот В. Изучение биографии писателя в школе.- К., 1988.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.