Виробничі приміщення повинні бути обладнані системами виробничого, протипожежного та господарсько-питного водопроводів, господарсько-побутовою та виробничою каналізацією.
Норма витрат води на пиття та побутові потреби для цехів з надлишком тепла на одну людину в зміну 45 л, а в інших цехах 25л.
В гарячих цехах повинні бути установки з охолодженою підсоленою газованою водою.
Відстань від робочого місця, що найбільш віддалене 75 м. Не можна з’єднувати мережі господарсько-питного водопроводу з мережами спеціальних виробничих та протипожежних водопроводів, що дають не питну воду.
Всі стічні води спускаються в міську каналізаційну мережу. Зливання в каналізаційну мережу відпрацьованих розчинів кислот, лугів, електролітів допускається лише після нейтралізації та очищення.
Забороняється зливати в каналізаційну мережу толуол, ацетон, бензин, мінеральні мастила та стічні води з великим вмістом жиру. Зливають стічні води тільки після того коли пропускають їх через жироловки цехові і жироловки підприємства.
SПитання для самоконтролю
1. Які основні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення підприємств та планування території?
2. Які вимоги до виробничих будівель та споруд?
3. Які вимоги до допоміжних приміщень?
4. Які основні вимоги до водопостачання та каналізації?
ТЕМА Професійні хвороби та їх профілактика
ПЛАН
1. Професійні хвороби робітників тваринництва та м’ясопереробних підприємств.
2. Профілактика сибірки.
3. Профілактика туберкульозу.
4. Профілактика туляремії.
5. Профілактика Ку-гарячки.
6. Профілактика лептоспірозу.
7. Профілактика бешихи.
8. Профілактика сказу.
9. Профілактика лістеріозу.
10. Профілактика лейкозу.
11. Профілактика гнійничкових хвороб.
12. Профілактика токсикоінфекції.
13. Профілактика гельмінтозів.
¨ Література
1. Бакшеев П.Д и др. Справочник по охране труда и технике безопасности в животноводстве - К.: Урожай, 1985.- 114-137с.
2. Беляев В.В. Охрана труда на предприятиях мясной и молочной промышленности – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. - 84-91с.