Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Професійні хвороби робітників тваринництва та м’ясопереробних підприємств.

Захворювання, які викликані дією на робітника шкідливими умовами праці, називаються професійними захворюваннями. Професійне отруєння являється особистим випадком професійного захворювання. Явище, що характеризується сукупністю професійних захворювань, називають професійною захворюваністю. В деяких випадках вплив шкідливих факторів виробничого середовища призводить до виникнення виробничо-обумовленої захворюваності.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Список професійних захворювань, який застосовують при призначені пільгових пенсій, додаткових виплат, а також відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я.

В кожному окремому випадку рішення про класифікацію захворювання, як професійного вирішують медичні працівники з врахуванням умов праці захворілого працівника.

До професійних захворювань відносяться не тільки вказані у списку, а й ускладнення й прямі наслідки цих захворювань. Всього у списку перераховано 27 назв хвороб, в тому числі характерних для працівників м’ясної та молочної промисловості.

Серед захворювань з тимчасової непрацездатності найбільш вагому вагу мають виробничо-обумовлені захворювання – грип, катар, ангіна, які частіше зустрічаються в працівників холодильників, відділення приймання молока, експедиції. Недотримання санітарних правил можливе захворювання гострими кишковими інфекціями – дизентерія, черевний тиф, холера, харчові токсикоінфекції – спалах яких особливо небезпечний на харчових підприємствах, як для працюючих так і для населення.

Доволі часто спостерігаються захворювання периферичної нервової системи (радикуліт, неврит, невралгія), м’язово-суглобового апарату (тендовагініти, бурсити, міозити).

До другої групи відносяться різні захворювання шкіряного покрову (дерматити, екземи, ериматозне запалення, а також раньова інфекція (абсцеси, флегмони шкіри, панариції). Найбільш діючі засоби профілактики захворювання периферичної нервової системи і опорно-рухового апарату – це максимальна механізація і автоматизація робочих операцій і технологій, перерви на відпочинок, зарядка та масаж. Щоб попередити захворювання шкіри застосовують різні мазі, пасти на жирній та восковій основі. Мікротравми обробляють дезрозчинами. Для захисту тіла від води, сольових розчинів застосовують фартухи, рукавиці, спецвзуття із стійких матеріалів. Особи, які мають рани на шкірі, підлітки, вагітні жінки до переробки хворих тварин не допускаються.

До числа небезпечних професійних інфекційних захворювань відносяться зооантропонози, що є спільними для тварин і людей, виникають в результаті контакту людей з хворими тваринами, птахами і продуктами їх переробки.

На підприємствах ведуть постійний нагляд і боротьбу з інфекційними хворобами тварин. Із районів, де виявлено випадки захворювання, забороняється вивозити худобу і їхню сировину. Робочі повинні проходити медогляд, робити спеціальні щеплення і суворо дотримуватися правил переробки хворих тварин. Вони повинні використовувати спецодяг, спецвзуття і засоби захисту. Потрібно проводити санітарну обробку приміщень, обладнання, інвентаря, проводити дезінфекцію, дератизацію, дезінсекцію.


Читайте також:

  1. Аналіз виробництва продукції тваринництва.
  2. Аналіз собівартості продукції тваринництва.
  3. Анамнез хвороби
  4. Атестація як система оцінки співробітників.
  5. Аудит спільних підприємств.
  6. Аутосомно-рецесивні хвороби
  7. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  8. Види матеріальної відповідальності. Обмежена матеріальна відповідальність робітників і службовців
  9. Види станів фінансової безпеки підприємств, які визначаються з фінансової стійкості підприємств.
  10. Види та організаційно-правові форми підприємств.
  11. Генеральні плани промислових підприємств. Планування та забудова виробничого майданчику.
  12. Геномні хвороби, зумовлені зміною кількості хромосом.




Переглядів: 995

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вимоги до водопостачання та каналізації. | Профілактика сибірки.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.