Рівень собівартості 1 ц продукції тваринництва залежить від 2 факторів:
1. витрати на утримання однієї голови;
2. рівень продуктивності.
При визначенні суми витрат виключають із витрат по утриманню 1 голови суми, що відносяться на побічну продукцію. Розмір витрат в розрахунку на 1 голову характеризує рівень інтенсифікації виробництва, в умовах якої зростання вкладень засобів і праці на утримання 1 голови повинен забезпечиш зростання продуктивності тварин, причому темпи зростання продуктивності повинні випереджати темпи зростання витрат. В такому випадку буде отримано економічний ефект.
При аналізі собівартості продукції тваринництва треба мато на увазі, що на собівартість впливає не тільки рівень продуктивності, але і якість отриманої продукції ( жирність молока, маса приплоду, ін.).
Особливу увагу необхідно приділити статті корми. Розмір їх залежить від кількості витрачених кормів в центнерах кормових одиниць і собівартості одного центнера кормових одиниць.
На кількість витрачених кормів впливають такі фактори:
1)забезпеченість підприємства кормами;
2)кількість кормів;
3)структура кормових запасів;
4)структура кормового раціону.
5)стан обліку та організація праці.
Вартість кормів залежить від того власні вони чи куплені. Аналізуючи витрати кормів необхідно якість кормів і їх кількість співставляти зі зміною продуктивності.