При обґрунтовуванні шляхів зниження собівартості сільськогосподарської продукції насамперед потрібно пам'ятати, що з підвищенням урожайності культур і продуктивності тварин знижується собівартість. Отже, фактори, що зумовлюють таке підвищення, можна розглядати як фактори зниження собівартості сільськогосподарської продукції.
Серед них особливе значення мають:
1) впровадження ефективних систем землеробства, науково обґрунтованих сівозмін і передової технології виробництва;
2) послідовна інтенсифікація виробництва шляхом раціональної хімізації і докорінного поліпшення землі;
3) впровадження у виробництво кращих сортів с-г культур і порід тварин, дотримання всіх вимог агротехніки і передових способів утримання тварин;
4) зміцнення кормової бази тваринництва, дотримання зоотехнічних вимог при складанні раціонів щодо збалансованості протеїном, мінеральними речовинами, іншими поживними компонентами;
5) удосконалення галузевої структури підприємства з орієнтацією на вимоги ринку;
6) підвищення продуктивності праці на основі комплексної механізації, автоматизації;
7) ефективніше використання машинно-тракторного парку, транспортних засобів, живої тяглової сипи;
8) дотримання режиму економії при використанні матеріально - грошових засобів;
9) вдосконалення системі управління виробництвом та впровадження наукової організації праці.