Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Профілактика гельмінтозів.

Це захворювання, що спричинені гельмінтами, які здатні паразитувати у тваринах і людини. Це захворювання у людей називають теніозом і теніаріхнозом. Бичачий ціп'як – самий великий із представників плоских гельмінтів, довжиною до 10-14 см, свинячий до 8 м. Ціп’як має вигляд білої стрічки товщиною 1-2 мм і шириною 1 см. Мешкає в тонкому відділі кишечнику людини. Люди заражаються ним при поїданні сирого або недостатньо провареного м’яса, зараженого личинками – фінами (жовто-бурий вузлик, твердий). Тварина являється проміжним хазяїном, а людина кінцевим. У забитих тварин частіше всього знаходять фіни в жувальних м’язах, м’язах язика і серця, рідше в інших органах.

Паразит прикріплюється до стінок кишечнику своєю головкою. Може паразитувати у людини до 35 років. Росте дуже швидко до 10 см за добу.

Якщо знайшли у туші більш як 3 личинки, то голову, тушу, язик, серце направляють на технічну утилізацію. Якщо знайшли менше 3 фін, то тушу і всі органи , які мають м’язову тканину знезаражують замороженням при температурі -12° С на протязі 10 днів, проварюють або засолюють. Всі інші продукти знезаражують тими методами, що і м’ясо. Внутрішній жир, шпик у всіх випадках знезаражують високою температурою (100° С) на протязі не менше 20 хв.

Людина, яка хвора теніозом, виділяє з фекаліям зрілі яйця ціп’яка, які попадають на пасовища, у воду та інші місця, і можуть з’їдатися тваринами, а при порушенні особистої гігієни і людиною.

Ехінококоз – хвороба, яка викликається личинковою стадією стрічкових червів, що паразитують в кишечнику м’ясоїдних тварин. У людини найчастіше ехінококи зустрічаються в легенях, печінці і видалення їх проводять тільки оперативним шляхом. Захворювання с/г тварин і людини відбувається личинковою стадією цестод, а статевозріла стадія їх паразитує в кишечнику собак, вовків, лисиць, які виділяють яйця гельмінтів в зовнішнє середовище. В шлунково-кишковий тракт яйцями гельмінтів можуть бути занесені з їжею, водою, брудними руками людини. Профілактика заключається в дотриманні правил особистої гігієни. Хворих тварин лікують – проводять дегельмінтизацію. Категорично заборонено давати собакам вражені ехінококом органи вбитих тварин.

Трихінельозом заражається людина при поїданні не провареного м’яса свиней і ведмедів. Зараження людини може бути, як личинковою так і статевозрілою трихінелою. Личинкова форма захворювання починається поступово, з’являється нудота, інколи пронос, головна біль, особливо в передній частині голови, болі при рухові очних яблук, відсутність апетиту. На 2 тижні захворювання характерні ознаки хвороби: набряк повік, обличчя, біль у м’язах рук, спини і шиї.

Основними заходами профілактики зараження людини фінозами є проведення регулярних медоглядів працівників тваринництва, ветеринарно-санітарний контроль за забоєм тварин і ветсанекспертиза туш і органів та продуктів забою. Робітники повинні додержуватися правил особистої гігієни. Крім цього, для профілактики зараження фінозом, проводять заходи, що направлені на розрив біологічного ланцюга розмноження гельмінта. З метою профілактики трихінельозу необхідно проводити трихінелоскопію туш свиней, диких кабанів і ведмедів, проводити дератизацію ферм, територію ферм обладнати туалетами.

SПитання для самоконтролю

1. Що ви розуміїте під професійними хворобими робітників тваринництва та м’ясопереробних підприємств.

2. Які форми сибірки у людей та її профілактика?

3. Які профілактиктичні заходи при туберкульозі?

4. Які форми туляремії та її профілактика?

5. Які профілактиктичні заходи при лептоспірозі?

6. Які профілактичні заходи при бешисі?

7. Які форми сказу та його профілактика?

8. Які профілактичні заходи прилістеріозі?

9. Які профілактичні заходи при лейкозі?

10. Які профілактичні заходи при Ку- гарячці?

11. Як проводиться профілактика гнійничкових хвороб на переробних підприємствах?

12. В чому полягає профілактика токсикоінфекції?

13.Які профілактичні заходи при гельмінтозах?


Читайте також:

  1. АНАЛІЗ І ПРОФІЛАКТИКА ПРОФЗАХВОРЮВАНЬ ТА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ
  2. Аналіз і профілактика травматизму, профзахворюваності на виробництві.
  3. Аналіз, прогнозування, профілактика травматизму та професійної захворюваності в галузі
  4. Антенатальна профілактика стоматологічних захворювань
  5. Віктимологічна профілактика окремих видів злочинів
  6. Гасіння та профілактика пожеж на об’єктах галузі.
  7. ГОСТРА АНАЕРОБНА ІНФЕКЦІЯ. ПРОФІЛАКТИКА ГАЗОВОЇ ГАНГРЕНИ, ПРАВЦЯ.
  8. Дитячі інфекційні хвороби та їх профілактика
  9. ДІАГНОСТИКА СТАНУ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ ДІТЕЙ. ПРОФІЛАКТИКА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ І МОРФОЛОГІЧНИХ АНОМАЛІЙ
  10. Засоби для інгаляційного наркозу (ефір, фторотан, діазоту оксид, енфлуран, ізофлуран). Порівняльна характеристика. Ускладнення до і після наркозу, їх профілактика.
  11. ІМУНОПРОФІЛАКТИКА.
  12. Контроль та профілактика стану повітряного середовища на виробництві




Переглядів: 602

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Профілактика токсикоінфекцій. | ТЕМА Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.