Ці захворювання викликаються мікроорганізмами, частіше сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, протеєм. Ці збудники швидко розмножуються у м’ясних і молочних продуктах. Особливо цьому сприяє порушення санітарного режиму на підприємстві: використання забрудненої тари, обладнання, інвентарю, контакт харчових продуктів з брудними руками та ін.
Зараження людини відбувається при вживанні заражених продуктів в їжу. Або при роботі з ними і хворими тваринами, а також якщо недотримуватися правил особистої гігієни. Клінічний прояв хвороби: порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, озноб, біль в животі, м’язах і суглобах. Хвору людину негайно усувають від роботи.
Профілактика цих захворювань обов’язкова у м’ясній і молочній промисловості. Особлива гігієна, гігієна харчування, суворе додержання технологічних режимів і санітарного стану приміщень – основа в боротьбі з токсикоінфекціями.