Безпека експлуатації посудин під тиском та вимоги до них.
Посудини під тиском це герметично закриті ємності, які призначені для здійснення хімічних, теплових процесів, а також для перевезення стиснених, зріджених і розчинених газів і рідин, посудини які працюють під тиском води з t0 вище 115С0.
Вимоги до посудин, що працюють під тиском:
- повинні мати паспорт, де вказується реєстраційний номер і характеристика (робочий тиск, t0, робоче середовище, місткість та корозійні властивості, відомості про основні частини посудини та ін., записується місце знаходження, вказується особа відповідальна за справний стан посудини.
Посудини повинні бутиоснащені :
- запірною або запірно-регулювальною арматурою;
- приладами вимірювання тиску;
- приладами вимірювання температури;
- запобіжними пристроями;
- покажчиками рівня рідини.
Вимоги до пристроїв:
арматура повинна мати:
- назву або товарний знак підприємства-виробника;
- умовний прохід, мм;
- умовний тиск.
- напрямок потоку середовища;
- марку матеріалу корпусу;
Вимоги до приладів:
Манометри повинні мати пломбу;
- перевірятися 1 раз в рік;
- ціле скло.
- 2 манометра контрольний 1 раз в 12 міс перевіряють, робочий - 1 раз в 6 міс.
Посудини повинні бути забезпечені запобіжними клапанами, які
заборонено блокувати;
Посудини повинні мати покажчики рівня води. Необхідно слідкувати за рівнем води в мірному склі, доливати воду в посудину при роботі - заборонено, рівень повинен бути з прозорого скла або слюди.