Собівартість продукції - це грошове матеріальні затрати, які підприємство несе на виробництво продукції, при цьому витрати планують по окремих статтях, а собівартість по кожному виду визначають дотримуючись певних методик.
Зниження собівартості продукції тваринництва можна досягнути, якщо зміцнювати кормову базу й забезпечувати повноцінну годівлю тварин, підвищувати їхню продуктивність праці, поглиблювати спеціалізацію, впроваджувати матеріальне заохочення та інші заходи.
Приклади розрахунку собівартості продукції тваринництва:
Наприклад.
У СВК "Лан" 200 корів. Надій молока на і корову 2800 кг, приплід телят на 100 корів 96 голів. Вихід гною на одну голову в рік - 2т. Нормативно - розрахункова ціна 1 т. гною – 3 грн. Затрати були понесені в сумі 139900грн.
1. Визначаємо вихід і вартість гною:
200*3= 1200грн.
2. Визначаємо кількість кормо-днів:
200*365 = 73000 кр. дн.
3. Визначаємо собівартість одного кормо-дня:
138700:73000= 1,9грн.
4. Визначаємо вартість одної голови приплоду:
1,9*60= 114грн.
5. Визначаємо вартість усього приплоду:
114*196=21888грн.
6. Визначаємо валовий надій молока:
200*2800 = 5600 ц.
7. Визначаємо собівартість одного центнера молока:
139900-1200-21888:5600 = 20,86 грн.
Задача 2.
Розрахувати собівартість одного центнера живої маси тварин.
У фермера на відгодівлі 120 голів свиней. Середньодобовий приріст 1 голови 560 грам. Вихід гною на 1 голову 2 т. Ціна 1 т. - 3,0 грн. Затрати становлять: 69404 грн.
Визначити собівартість 1 ц. приросту м'яса свиней.