Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Показники якості води

 

Відповідно до водного кодексу України якість води – це характеристика складу і властивостей води, яка визначає її придатність для конкретного водоспоживача. Вимоги до якості води нормуються державними, галузевими стандартами або технічними умовами. Єдиного показника, який характеризував би якість води, не існує, тому її якість оцінюють на підставі системи показників.

Показники якості води поділяють на фізичні, хімічні, гідробіологічні, бактеріологічні.

фізичні: - температура води;

- запах, смак і присмак;

- прозорість;

- кольоровість;

- вміст завислих речовин;

хімічні: - розчинений кисень;

- хімічне та біохімічне споживання кисню;

- водневий показник (рН);

- вміст азоту і фосфору;

- мінеральний склад.

Мінеральний склад визначають за сумарним умістом семи головних йонів: Na+, Са2+, К+, Мg2+, Cl-, SO42-, НСО3-.

До специфічних показників якості належать феноли, нафтопродукти, ПАР і СПАР, важкі метали і пестициди.

Бактеріологічні показникихарактеризують забрудненість води патогенними мікроорганізмами. До найважливіших бактеріологічних показників належать: колі-індекс – кількість кишкових паличок в 1 л води; колі-титр – кількість води в мілілітрах, в якій може бути знайдено одну кишкову паличку; число лактозопозитивних кишкових паличок; число коліфагів.

Гідробіологічні показники дають змогу оцінити якість води за видовим складом живих організмів та рослинністю у водоймах. Зміна видового складу екосистем може відбуватися за незначного забруднення водойм, яке не виявляється жодним способом. Тому гідробіологічні показники є найчутливішими. Існує кілька способів гідробіологічного оцінювання якості води.

Оцінювання якості води за рівнем сапробності.Сапробність– ступінь насичення води органічними речовинами. Використовуючи шкалу, запропоновану Кольквітцем і Марссоном, за наявністю гідробіонтів у водоймі можна визначити категорію забрудненості води, так звану зону сапробності.

Відповідно до цього способу водні об'єкти (або їхні ділянки) залежно від вмісту органічних речовин поділяють на полі-, -мезо-, -мезо- та олігосапробні.

Оцінка якості вод за окремими показниками є не дуже об'єктивною і наочною. Повнішу картину щодо санітарного стану водойм можуть давати лише комплексні показники.

Принцип групової оцінки якості води водойм запропонував Драчев С.М., який розподілив водойми на 5-6 категорій залежно від запитів учасників ВГК.

Водночас інші автори запропонували характеризувати стан води водойм трьома групами показників: 1) загальносанітарними та органолептичними; 2) токсичними і 3) санітарно-мікробіологічними. У кожній групі виявляється критичний лімітуючий показник. Загальнолімітуючим вважають показник тієї групи, який є визначальним щодо категорії водоспоживання-водокористування.

Комплексна оцінка якості поверхневих вод можлива за допомогою індексу якості води (ІЯВ) Іпр, який характеризує сукупність основних показників залежно від видів водокористування. Розроблені також способи побудови складових індексів: загальносанітарного ІЗС і специфічних забруднень ІС та запропонований спосіб визначення відповідності числового значення індексу якісному стану водойми при використанні води для різних цілей (табл. 3.2).

Іншою формою класифікації показників її якості є їхній розподіл на загальні й специфічні.

 

Таблиця 3.2

Якісний стан води     Індекс якості води Придатність води при водокористуванні  
Іпр Іос Із Господарськопитне водоспоживання Купання, спорт Рибне госпо-дарство Промис-ловість Водний транспорт Сільське гос-подарс-тво
Дуже чиста Придатна після знеза-раження Цілком придатна Цілком придатна Придатна Цілком придатна Цілком при­датна  
Чиста 4-5 4-5 Придатна після хлорування Те саме Придатна Те саме Те саме Те саме  
Помірно забруднена 2,5-4 3,5-4 Придатна при стандарт-ному очищенні Придатна Те саме Те саме Те саме Те саме  
Забруднена 1,5-2,2 2-3,5 Придатна тільки при спеціальному очищенні в разі техніко-економічної доцільності Викорис-тання сумнівне Придатна Придатна Придатна Придатна  
Брудна <1,5 <2 Непридатна Непри-датна Непри-датна Придатна для спеціаль-них цілей після очищення Викорис­тання не­бажане Придатна з обмежен-ням  
                       

 

Диференційована оцінка якості води розроблена на підставі експертних оцінок за п'ятибальною системою (табл. 3.3).

Таблиця 3.3


Читайте також:

  1. IV група- показники надійності підприємства
  2. Абсолютні показники фінансової стійкості
  3. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи
  4. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  5. Аналіз ритмічності та якості виробництва
  6. Аналіз структури та якості кредитного портфеля
  7. Аналіз якості виробничої інформації
  8. Аналіз якості обігового капіталу
  9. Аналіз якості продукції
  10. Аналіз якості продукції та робіт
  11. Аналітичні показники динаміки та прийоми їх обчислення
  12. Аналітичні показники ряду динаміки.




Переглядів: 7216

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Найважливіші фізичні константи води | Диференційована оцінка якості води

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.019 сек.