Обводнення та економія води у сільському господарстві
Обводненняохоплює заходи зі штучного створення джерел води в районах, де або немає таких джерел, або вони важкодоступні, або не задовольняють за якістю і кількістю потреби у воді. Головним чином воно здійснюється в зонах недостатнього і нестійкого зволоження для задоволення місцевих потреб у воді (питне і господарсько-побутове водопостачання, вибіркове зрошення невеликих ділянок, забезпечення водою пасовищ).
Обводнення може здійснюватись на базі місцевих водних ресурсів або за рахунок вод із суміжних територій. Для використання місцевих водних ресурсів влаштовують шахтні колодязі, ставки, каптажні камери тощо. При глибокому заляганні підземних вод (понад 30...40 м), особливо за наявності артезіанських, бурять свердловини. Штучно створені водойми можуть використовуватись комплексно – для розведення риби, вирощування водоплавних птахів, у протипожежних цілях тощо. Вода для обводнення може транспортуватися каналами або трубопроводами.
Економне використання води досягатиметься в результаті проведення низки заходів: реконструкції застарілих зрошувальних систем, проведення заходів для зменшення втрат води на фільтрацію у магістральних і розподільчих каналах та на випаровування; автоматизації управління зрошувальними системами; переходу на зрошення дощуванням і підґрунтовим зволоженням; забезпеченням усіх зрошувальних систем дренажем; повторним використанням для зрошення скидних вод тощо.
У зрошувальному землеробстві при сучасній технології використання води втрати її відбуваються на всіх етапах подачі – починаючи із забору з водного об'єкта, при подачі на зрошуване поле та в процесі зрошення. Зокрема, в міжгосподарській мережі каналів і водопроводів втрачається до 5 % води, яка подається на зрошення. Значно менше її втрачається у внутрігосподарській мережі (4...6 %).
Економія води при сільськогосподарському водопостачанні може досягатись за рахунок:
• подальшого розширення централізованого водопостачання, за якого зменшуються необоротні втрати;
• зменшення втрат води із трубопроводів, при переповненнях водонапірних башт і водопійних корит;
• організації раціонального режиму напування худоби;
• застосування менш водоємких технологій на тваринницьких комплексах (наприклад, при прибиранні гною);
• обладнання фонтануючих свердловин на водопійних пунктах краново-регулюючими пристроями тощо.