МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Дихання мікробів та типи дихання. Ферменти мікробів. Значення ферментів у народному господарстві.Живлення мікробів, механізм та типи живлення. Тема 1.2. Фізіологія мікроорганізмів. 1. Живлення мікробів, механізм та типи живлення. 2. Дихання мікробів та типи дихання. 4.Ферменти мікробів,їх класифікація,властивості,значення у народному господарстві. 3. Розмноження мікробів, фази розмноження на живильних середовищах. Самостійне вивчення. Токсини, агресини, ароматичні речовини, пігменти, світні бактерії. В мікроорганізмах відбувається обмін речовин з навколишнім середовищем. Для живлення мікроорганізмів потрібне поживне середовище з якого мікроорганізми будують своє тіло. Живлення проходить через оболонку шляхом дифузії, адсорбції, осмосу. Живлення мікроорганізмів проходить нормально якщо осмотичний тиск в цитоплазмі вищий ніж в середовищі де знаходиться мікроорганізм. В мікробну клітину проникає вода і поживні речовини. Тургор (5)←2 Якщо осмотичний тиск менший то вода піде в середовище (2)→5. Плазмоліз цитоплазма ущільнюється і відстає від оболонки. Якщо в середовищі не має тиску (5) 0. то мікроорганізми набухають. Мікроби живуть в тургорі. За типом живлення мікроби поділяються на автотрофи ( сам живлю) використовують вуглець, азот, аміак або інші неорганічні сполуки з навколишнього середовища і синтезують свої білки, ліпіди, вуглеводи, вітаміни, ферменти і інші. Гетеротрофи ( інший, живлю). Використовують вуглець з органічних сполук, азот з нативного білку, амінокислот, неорганічних сполук азоту та з повітря. Не живий білок використовують гнильні мікроби (метатрофи або сапрофіти), а живий білок паратрофи які паразитують в живих тканинах. Збудник інфекційних хвороб – паратрофи. Значення РН середовища в живленні мікробів. лужна 8 – нейтральна7 – кисла5. РН 7,2, 76. Дихання – це складний процес окислення різних, здебільшого органічних сполук, що супроводжується виділенням теплової енергії.Виділена енергія необхідна мікроорганізмам для виконання різних життєвих функцій. Аеробні мікроби для окислювальних процесів використовують кисень повітря. Анаеробні – забезпечують себе киснем в результаті розщеплення органічних сполук. Для деяких мікробів кисень повітря навіть шкідливий (облігатні анаероби). Анаероби – поділяють на облігатні – без кисню та факультативні і в аеробних умовах Ферменти – беруть участь в розщеплені і синтезі речовин. Той самий фермент має змогу брати участь як в одному так і в другому процесі. Ферменти специфічні мають виявляти свої властивості по відношенню до певних біохімічних процесів. Вони не стійкі проти впливу несприятливих зовнішніх факторів, руйнуються при високій температурі, а також під впливом лугів, кислот, солей важких металів та інше. Мікробна клітинна містить значну кількість ферментів. Екзоензими – виділяються мікробами в живильне середовище, ендоекзими міцно зв’язані з клітиною. Назву ферментів утворюють сполучення, закінчення – аза і назви речовини, на яку діє фермент. На знанні мікробної ферментації ґрунтується регулювання бродильними процесами в промисловості, сільському господарстві (виготовлення оцту, щавлевої кислот, виноробство, пивоваріння, силосування кормів, маслянокисле бродіння, бродіння клітковини, хлібопечення. Ферментативні властивості мікробів мають велике значення і в бактеріологічній діагностиці інфекційних хвороб тварин і людини, особливо з групи кишкової палички, сальмонел, стрептококів і патогенних мікробів.. Термогенні бактерії – завдяки діяльності термогенних і термофільних мікробів у гною температура до 75 0 С. Цей процес використовують для біотермічного знезаражування гною від хворих тварин. Утворення пігменту – деякі види мікробів утворюють пігменти різних кольорів. Наприклад – червоний пігмент утворює в культурі Bact. prodigiosum, синій пігмент Bact.pyocyoneum. Є бурі, жовті, фіолетові. Читайте також:
|
||||||||
|