МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Дихання мікробів та типи дихання. Ферменти мікробів. Значення ферментів у народному господарстві.Живлення мікробів, механізм та типи живлення. Тема 1.2. Фізіологія мікроорганізмів. 1. Живлення мікробів, механізм та типи живлення. 2. Дихання мікробів та типи дихання. 4.Ферменти мікробів,їх класифікація,властивості,значення у народному господарстві. 3. Розмноження мікробів, фази розмноження на живильних середовищах. Самостійне вивчення. Токсини, агресини, ароматичні речовини, пігменти, світні бактерії. В мікроорганізмах відбувається обмін речовин з навколишнім середовищем. Для живлення мікроорганізмів потрібне поживне середовище з якого мікроорганізми будують своє тіло. Живлення проходить через оболонку шляхом дифузії, адсорбції, осмосу. Живлення мікроорганізмів проходить нормально якщо осмотичний тиск в цитоплазмі вищий ніж в середовищі де знаходиться мікроорганізм. В мікробну клітину проникає вода і поживні речовини. Тургор (5)←2 Якщо осмотичний тиск менший то вода піде в середовище (2)→5. Плазмоліз цитоплазма ущільнюється і відстає від оболонки. Якщо в середовищі не має тиску (5) 0. то мікроорганізми набухають. Мікроби живуть в тургорі. За типом живлення мікроби поділяються на автотрофи ( сам живлю) використовують вуглець, азот, аміак або інші неорганічні сполуки з навколишнього середовища і синтезують свої білки, ліпіди, вуглеводи, вітаміни, ферменти і інші. Гетеротрофи ( інший, живлю). Використовують вуглець з органічних сполук, азот з нативного білку, амінокислот, неорганічних сполук азоту та з повітря. Не живий білок використовують гнильні мікроби (метатрофи або сапрофіти), а живий білок паратрофи які паразитують в живих тканинах. Збудник інфекційних хвороб – паратрофи. Значення РН середовища в живленні мікробів. лужна 8 – нейтральна7 – кисла5. РН 7,2, 76. Дихання – це складний процес окислення різних, здебільшого органічних сполук, що супроводжується виділенням теплової енергії.Виділена енергія необхідна мікроорганізмам для виконання різних життєвих функцій. Аеробні мікроби для окислювальних процесів використовують кисень повітря. Анаеробні – забезпечують себе киснем в результаті розщеплення органічних сполук. Для деяких мікробів кисень повітря навіть шкідливий (облігатні анаероби). Анаероби – поділяють на облігатні – без кисню та факультативні і в аеробних умовах Ферменти – беруть участь в розщеплені і синтезі речовин. Той самий фермент має змогу брати участь як в одному так і в другому процесі. Ферменти специфічні мають виявляти свої властивості по відношенню до певних біохімічних процесів. Вони не стійкі проти впливу несприятливих зовнішніх факторів, руйнуються при високій температурі, а також під впливом лугів, кислот, солей важких металів та інше. Мікробна клітинна містить значну кількість ферментів. Екзоензими – виділяються мікробами в живильне середовище, ендоекзими міцно зв’язані з клітиною. Назву ферментів утворюють сполучення, закінчення – аза і назви речовини, на яку діє фермент. На знанні мікробної ферментації ґрунтується регулювання бродильними процесами в промисловості, сільському господарстві (виготовлення оцту, щавлевої кислот, виноробство, пивоваріння, силосування кормів, маслянокисле бродіння, бродіння клітковини, хлібопечення. Ферментативні властивості мікробів мають велике значення і в бактеріологічній діагностиці інфекційних хвороб тварин і людини, особливо з групи кишкової палички, сальмонел, стрептококів і патогенних мікробів.. Термогенні бактерії – завдяки діяльності термогенних і термофільних мікробів у гною температура до 75 0 С. Цей процес використовують для біотермічного знезаражування гною від хворих тварин. Утворення пігменту – деякі види мікробів утворюють пігменти різних кольорів. Наприклад – червоний пігмент утворює в культурі Bact. prodigiosum, синій пігмент Bact.pyocyoneum. Є бурі, жовті, фіолетові. Читайте також:
|
||||||||
|