МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Роль мікроорганізмів у перетворенні речовин у природі.Тема 1.3. Спадковість і мінливість мікроорганізмів. Токсини, агресини, ароматичні речовини, пігменти, світні бактерії. Розмноження мікробів та фази розмноження на штучних живильних середовищах. При сприятливих умовах кількість бактеріальних клітин може подвоюватись через кожні 20 – 30 хвилин. Але на мікроорганізми діють фактори, що шкідливо впливають на розмноження і гальмують його: температура, висихання поживного середовища і ін.. Бактерії розмножуються поперечним діленням на дві особини, у спіральних форм ділення поздовжнє, а у коків можливе в будь якому напрямі. Безпосередньо перед поділом мікробної клітини в ній утворюється перегородка, здебільшого посередині клітини. Нові клітини, що утворились внаслідок ділення, відділяється одна від одної або після ділення залишається сполучення собою внаслідок чого утворюються ланцюжки бактерій або коків ( стрептококів стрептобактерій, стрептококів) чи інші утворення (стафілококи, сарцини). Розмноження мікробів на штучних живильних середовищах відбувається через певні фази: 1. « Лаг фаза» або фаза затримки. Мікроби, внесені в живильне середовище, пристосовуються до нього, а частина може загинути. 2. Період логарифмічного росту характеризується бурхливим розвитком. 3. Стаціонарна або період зрілості мікробної культури триває від кількох годин до багатьох днів. 4. Фаза – період старіння культури, від кількох днів до багатьох років. Культура гине. Мікроскопічні скупчення на твердих поживних середовищах називають колонії. Результат розмноження однієї чи кількох мікробних клітин. Самостійне вивчення. Патогенні мікроби в процесі своєї життєдіяльності виробляють особливі отруйні речовини – токсини і агресини, дія яких спричиняє хворобливий стан тварин і людини. Розрізняють екзотоксини – отруйні речовини, що виділяються мікробами на зовні та ендотоксини, які тісно пов’язані з мікробною клітиною і вивільняються лише з розпалом її. Специфічною властивістю токсинів є те що вони спричиняють певні захворювання (правцевий токсин – правець; ботуліністичний токсин – ботулізм). Гетеро ферментативні мікроорганізми – поряд з молочною кислотою утворюють значну кількість інших продуктів – оцтову кислоту, етиловий спирт, вуглекислий газ, водень і деякі ароматичні речовини, пігменти (фарбуючи речовини). Світні бактерії мають властивості флюоресценції.
2. Форми мінливості. 3. Практичне значення мінливості у діагностиці, специфічній профілактиці та терапії.
5. Перетворення азоту в ґрунті, роль мікробів у ґрунтоутворенн . 6. Перетворення вуглецю та поняття про різні види бродінь. Самостійне вивчення. 1. Практичне значення та застосування процесів бродіння в народному господарстві. Читайте також:
|
||||||||
|