МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Роль мікроорганізмів у перетворенні речовин у природі.Тема 1.3. Спадковість і мінливість мікроорганізмів. Токсини, агресини, ароматичні речовини, пігменти, світні бактерії. Розмноження мікробів та фази розмноження на штучних живильних середовищах. При сприятливих умовах кількість бактеріальних клітин може подвоюватись через кожні 20 – 30 хвилин. Але на мікроорганізми діють фактори, що шкідливо впливають на розмноження і гальмують його: температура, висихання поживного середовища і ін.. Бактерії розмножуються поперечним діленням на дві особини, у спіральних форм ділення поздовжнє, а у коків можливе в будь якому напрямі. Безпосередньо перед поділом мікробної клітини в ній утворюється перегородка, здебільшого посередині клітини. Нові клітини, що утворились внаслідок ділення, відділяється одна від одної або після ділення залишається сполучення собою внаслідок чого утворюються ланцюжки бактерій або коків ( стрептококів стрептобактерій, стрептококів) чи інші утворення (стафілококи, сарцини). Розмноження мікробів на штучних живильних середовищах відбувається через певні фази: 1. « Лаг фаза» або фаза затримки. Мікроби, внесені в живильне середовище, пристосовуються до нього, а частина може загинути. 2. Період логарифмічного росту характеризується бурхливим розвитком. 3. Стаціонарна або період зрілості мікробної культури триває від кількох годин до багатьох днів. 4. Фаза – період старіння культури, від кількох днів до багатьох років. Культура гине. Мікроскопічні скупчення на твердих поживних середовищах називають колонії. Результат розмноження однієї чи кількох мікробних клітин. Самостійне вивчення. Патогенні мікроби в процесі своєї життєдіяльності виробляють особливі отруйні речовини – токсини і агресини, дія яких спричиняє хворобливий стан тварин і людини. Розрізняють екзотоксини – отруйні речовини, що виділяються мікробами на зовні та ендотоксини, які тісно пов’язані з мікробною клітиною і вивільняються лише з розпалом її. Специфічною властивістю токсинів є те що вони спричиняють певні захворювання (правцевий токсин – правець; ботуліністичний токсин – ботулізм). Гетеро ферментативні мікроорганізми – поряд з молочною кислотою утворюють значну кількість інших продуктів – оцтову кислоту, етиловий спирт, вуглекислий газ, водень і деякі ароматичні речовини, пігменти (фарбуючи речовини). Світні бактерії мають властивості флюоресценції.
2. Форми мінливості. 3. Практичне значення мінливості у діагностиці, специфічній профілактиці та терапії.
5. Перетворення азоту в ґрунті, роль мікробів у ґрунтоутворенн . 6. Перетворення вуглецю та поняття про різні види бродінь. Самостійне вивчення. 1. Практичне значення та застосування процесів бродіння в народному господарстві. Читайте також:
|
||||||||
|