Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Мікробіологічне дослідження масла

Мета роботи: ознайомитися із методами бактеріологічного дослідження масла.

Обладнання і матеріали: зразки солодковершкового і кисловершкового масла, пробірки із стерильною водою, водяна баня, термостат, стерильні градуйовані піпетки, пробірки, покривні і предметні скельця, розчини барвників, центрифуга, стерильні пробірки з гумовими або корковими пробками, чашки Петрі, бактеріологічні петлі, мікроскопи.

 

Методичні вказівки

В 1 г свіжого кисловершкового масла може бути від 10 до 100 млн. мікробів (таблиця 1). В основному переважають молочнокислі бактерії. Питома вага сторонніх бактерій значно менша. Молочна кислота, утворена молочнокислими бактеріями, пригнічує розвиток бактерій гниття.

Під час дослідження кисловершкового масла, яке виготовлене методом швидкого сквашування, на початку зберігання основну мікрофлору складають молочнокислі бактерії, але в процесі зберігання спостерігається значно сильніший, ніж у маслі тривалого сквашування, розвиток сторонніх бактерій. Їх число в 1 г досягає 5-10 млн.

У солодковершковому маслі при найкращих технологічних умовах виробництва в 1 г масла міститься декілька тисяч таких бактерій. Проби масла відбирають стерильним щупом із 2-3 місць на відстані 3-5 см від краю. Щуп опускають приблизно на 3/4його довжини. Із щупу беруть шпателем 20 г продукту і поміщають у стерильну банку.

Масло в банці розтоплюють на водяній бані при 40-45°С і переміщують. 1 см3 розплавленого масла стерильною піпеткою вносять у пробірку з 9 мл стерильної води з температурою 35-40°С. З цієї пробірки роблять послідовні 2, З, 4, 5 розведень.

Два рази на місяць у маслі визначають кількість протеолітичних бактерій, дріжджів і плісняви, бродильний титр. У солодковершковому маслі також визначають загальну кількість бактерій висівом 2, 3, 4, 5 розведень на МПА (м'ясопептонному агарі). Кількість молочнокислих бактерій визначають висівом З, 4, 5 розведень на агар з гідролізованим молоком і крейдою.

Кількість протеолітичних бактерій визначають висівом на молочний агар 1, 2, 3, 4 розведень солодковершкового та 1, 2, 3 розведень кисловершкового масла.

Кількість мікроскопічних грибів (таблиця 2) та дріжджів підраховують на сусловому агарі або середовищі Сабуро при висіві з 1 і 2 розведень. Чашки Петрі з висівами поміщають у термостат із температурою 30°С на 2-3 доби. Після такої витримки в термостаті проводять кількісний облік мікрофлори загальноприйнятими методами.


Читайте також:

  1. I. Постановка завдання статистичного дослідження
  2. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  3. Абстрактно-логічні прийоми економічного дослідження.
  4. Автоматизовані системи управлінні охороною праці, обліку, аналізу та дослідження травматизму
  5. Адаптовані й специфічні методи дослідження у журналістикознавстві
  6. Актуальність дослідження
  7. Алгоритм дослідження кон’юктури
  8. Алгоритм променевого дослідження опорно-рухової системи
  9. Альтернативні можливості виробництва масла і тракторів
  10. Альтернативні можливості виробництва масла та гармат.
  11. Альтернативні можливості виробництва масла та гармат.
  12. Аналіз документів як метод соціологічного дослідження.




Переглядів: 586

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Хід виконання роботи | Завдання

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.02 сек.