Згідно з Правилами влаштування електроустановок споживачів виробничі приміщення поділяються на пожежонебезпечні і вибухонебезпечні.
Пожежонебезпечні - П-І, П-Н, П-Ііа, П-ІІІ.
П-І - приміщення, де обертаються горючі рідини з температурою спалаху вище 61 °С.
П-ІІ - приміщення, де виділяються горючі пил чи волокна, нижня межа займання
яких більше 65 г/см3 від об'єму повітря. П-ІІа - приміщення, де тримаються і обертаються тверді горючі матеріали. П-ІІІ - зовнішні установки, які розташовані поза приміщенням, де обертаються
горючі рідини з температурою спалаху парів вище 61 °С або тверді горючі
В-І - приміщення, в яких за нормальних нетривалих режимах роботи виділяються горючі гази чи пари, що здатні створювати з повітрям або іншим окислювачем вибухонебезпечні суміші.
В-Іа приміщення, в яких при нормальній експлуатації вибухонебезпечні суміші горючих газів чи парів з повітрям не утворюються, а можливі тільки внаслідок аварії чи несправності.
В-Іб - приміщення, що й класу В-Іа, але горючі гази, які в них утворюються, мають нижню межу вибуховості 15% і більше та різкий запах; або ці гази створюють тільки місцеву вибухонебезпечну концентрацію (наприклад, у верхній частині приміщення); або ці гази маються у невеликих кількостях і робота проводиться без відкритого полум'я.
В-Іг – зовнішні установки, де утворення вибухонебезпечних сумішей можливо тільки аваріях чи несправностях.
В-ІІ - приміщення, в яких за нормальних нетривалих режимах роботи виділяються горючі пил чи волокна, що здатні створювати з повітрям і іншими окислювачами вибухонебезпечні суміші. В-На - приміщення, що й класу В-М, але утворення вибухонебезпечних сумішів можливо тільки внаслідок аварії чи несправності.
Пожежна профілактика на виробництві.
Пожежна безпека - це такий стан об'єкта, при якому за встановленою ймовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей небезпечних факторів пожежі, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.
Пожежна безпека забезпечується системою попередження пожежі, системою пожежного захисту і системою організаційно технічних заходів.