Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Питання 3. Обмін вуглеводів: перетворювання та всмоктування вуглеводів.

Вуглеводи займають дуже важливе місце в харчуванні людини і тварини. Вони складають близько 60-70% харчового раціону людини і є основним джерелом енергії, необхідної організму для здійснення різних функцій. Тому кількість вуглеводів, як основного енергетичного матеріалу повинна збільшуватися в раціоні людини в міру посилення фізичного навантаження.

Джерелом вуглеводів для людини є продукти рослинного походження -мука, крупи, картопля. Основним вуглеводом цих продуктів є крохмаль і в незначній кількості клітковина. З фруктами, ягодами харчовими цурками людина одержує переважно сахарозу і фруктозу.

Проте не всі вуглеводи засвоюються організмом людини однаково. Клітковина, наприклад не перетравлюється травними соками. Вона лише частково розщеплюється за допомогою бактерій у товстому відділі кишок до дисахариду целобіози і моносахариди глюкози. Тут же мікроорганізми використовують клітковину для біосинтезу вітамінів групи К. Клітковина необхідна як стимулятор секреторної і моторноїфункції травного каналу. Проте надмірне надходження клітковини в організм викликає посилення пери стальки кишок і їжа проходить через травний канал дуже швидко. У результаті цього харчові продукти не повністю перетравлюються і всмоктується, значна їх частина видаляється з організму невикористаною. Поряд із цим при підвищеній кількості клітковини в харчовому раціоні втовстому відділі кишок посилюються процеси бродіння, це може призвести до серйозних ускладнень у хворих людей, а також у тих, хто мало рухається.

Такі полісахариди, як крохмаль. Глікоген, що надходять із їжею, попередньо підлягають розщепленню в травному каналі під дією ферментів. У результаті розщеплення утворюються моносахариди, які потім легко асимілюються тканинами організму.

Процес перетравлювання вуглеводів починається вже в ротовій порожнині під дією двох ферментів, що містяться в складі слини - амідази і мальтози. Амілаза розщеплює крохмаль, мальтоза - мальтозу. Оскільки в ротовій порожнині їжа довго не затримується, подальше розщеплення вуглеводів продовжується в наступних відділах травного каналу. У шлунку немає ферментів, які розщеплюються вуглеводи. До того ж ферменти слини припиняють свою дію у шлунку, де реакція середовища кисла, а оптимум дії цих ферментів лежить у нейтральному середовищі. У дванадцятипалій кишці й у порожнині тонкої кишки під дією ряду ферментів підшлункової залози і шлункового соку відбувається остаточне розщеплення вуглеводів до моносахаридів. Так,а-амілаза розщеплює крохмаль і декстрини до мальтози, а мальтоза розщеплює мальтозу на дві молекули глюкози. Під дією лактози кишкового соку лактоза розщеплюється на глюкозу і галактозу. Сахароза розщеплює сахарозу на глюкозу і фруктозу.

Моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза) всмоктується стінкою кишок і через капіляри кишкових ворсинок потрапляють у кров'яне русло. Під час усмоктування частина моносахаридів (фруктоза, галактоза, маноза) перетворюється глюкоза і лише в незначних кількостях - фруктоза, галактоза, заноза. З током крові через ворітну вену вони потрапляють у печінку й інші органи, тканини. Частина глюкози затримується в печінці і використовується для біосинтезу глікогену, частина перетворюється в жири й окислюється в тканинах. За нормальних умов на синтез глікогену використовується 3-5% глюкози, 30-35% й перетворюється в жири, а основна маса (60-70%) окислюється до СО2 і H2О з виділенням енергії.

Надходження глюкози в кров відбувається переважно двома шляхами: розщепленням глікогену в печінці усмоктування простих цукрів із кишок після прийому їжі.



Читайте також:

  1. IV. Питання самоконтролю.
  2. V. Питання для самоконтолю
  3. V. Питання туристично-спортивної діяльності
  4. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  5. А.1 Стан , та проблемні питання застосування симетричної та асиметричної криптографії.
  6. Автоматичний обмін даними.
  7. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  8. Актуальні питання управління земельними ресурсами та їх охорони
  9. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  10. Аналогія права - вирішення справи або окремого юридичного питання на основі принципів права, загальних засад і значення законодавства.
  11. Бесіда за запитаннями.
  12. Білковий обмін




Переглядів: 922

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання 2. Класифікація вуглеводів | Питання 2. Розпад глікогену

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.