МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Питання 2. Класифікація вуглеводівВуглеводи поділяють на три основні класи: моносахариди, олігосахариди і полісахариди. Загальна формула їх Сm (H2O)n. Моносахариди або прості цукри мають загальну формулу С п Н2n On та містять у молекулі від трьох до дев'яти атомів Карбону. Вони є первинними продуктами фотосинтезу зелених рослин. Залежно від кількості вуглецевих атомів у молекулі моносахариди розрізняють відповідно тріоди (3 атоми с), тетрози (4), пентози (5), гексози (6), гептоди (7), октози (8) і нанози (9). У природі найпоширеніші гексози, а саме глюкоза та фруктоза. Солодкий смак ягід, меду залежить від вмісту в них цих сполук. Із пентоз відомі рибоза І дезоксирибоза, що входять до складу відповідно РНК та ДНК.
Глюкоза - найпоширеніша альдогектоза як у рослинному, так і у тваринному світі. У вільному стані вона у великих кількостях міститься в солодких плодах і меду. Виноград містить 17-20 % глюкози (звідси ще одна назва глюкози - «виноградний цукор»). Особливо велику роль відіграє глюкоза в утворені нерозчинних полісахаридів - крохмалю, глікогену, клітковини. Вона входить до складу мальтози, сахарози, лактози. Глюкоза -обов'язково складова частина крові, лі мори в організмі людини і тварин. У крові людини завжди міститься 80-120% глюкози. Фруктоза — дуже поширений моносахариди. Зустрічається в основому в плодах, тому її називають ще плодовим цукром. Серед простих цукрів вона є найбільш солодкою, у 2,5 рази солодша, ніж глюкоза, і в 1,7 рази, ніж сахароза. Міститься також у бджолиному меду (близько 42 %), входить до складу сахарози та інсуліну. Добре засвоюється організмом. Рибоза та дезоксирибоза — пентози, поширені у рослинному і тваринному світі, відіграють роль у біосинтезі білку та передачі інформації. Олігосахариди - це олігомери моносахаридів. Вони утворюються шляхом з'єднання невеликої кількості моносахаридів (від двох до десяти). Моносахаридні ланки у складі олігосахаридів з'єднані ковалентним (глікозидним) зв'язком. Серед олігосахаридів найпоширеніші дисахариди, які утворюються завдяки сполученню двох молекул моносахаридів. Велике значення мають такі дисахариди, як сахароза, мальтоза, лактоза, целобіоза і трегалоза. Буряковий (або тростинний цукор) складається із залишків глюкози та фруктози; молочний цукор - лактоза складається із залишків глюкози та галактози. Сахароза - звичайний харчовий цукор - із залишків глюкози та фруктози; трегалоза (складова грибів, водоростей, гемолімфи комах) - із залишків глюкози; целобіоза (проміжний продукт гідролізу клітковини) - із залишків глюкози; мальтози (складова крохмалю і глікогену) із залишків глюкози. Сахароза - один із найпоширеніших у природі і практично найбільш важливих дисахаридів. Вона міститься у стеблах, коренях, бульбах і плодах рослин. У стеблах цукрової тростини її накопичується до 20 %, а в коренях цукрового буряку - до 24 %. Сахароза - цінний продукт харчування і має велике енергетичне значення, при окисленні 1г її утворюється близько 17,6 кДж енергії. Розщеплюючись, сахароза утворює глюкозу і фруктозу. Полісахариди - високомолекулярні сполуки, полімери. їх молекулярна маса вимірюється тисячами і мільйонами. Вони не розчиняються у воді і несолодкі на смак. Полісахариди можна поділити на дві великі групи: гомо полісахариди, побудовані з залишків якогось одного моносахариди (глюкоза, фруктоза й ін.) і гетерополісахариди, які складаються з залишків різних моносахаридів та їх похідних. Гомополісахариди різняться природою моносахаридів, що входять до їх складу. Так, із залишків глюкози побудовані глюкани (крохмаль, глікоген, целюлоза), із залишків фруктози - інсулін. Гетеро полісахариди діляться на геміцелюлози, гепарин, слизи. Крохмаль- найважливіший гомополісахарид рослин із загальною формулою (С 6 Н10 О5)n- Це білий порошок, нерозчинний у воді, без смаку і запаху. У гарячій воді утворює розчин, що забарвлюється йодом у синій колір. Крохмаль складається із залишків глюкози. Синтезується в клітинах рослин і відкладається в листках, насінні, бульбах тощо у вигляді зерен. Багато крохмалю є у насінні рису та бульбах картоплі, пшениці, кукурудзі. В організм людини і тварин крохмаль потрапляє з їжею ( картопля, хліб та ін.) і є найбільш важливим харчовим вуглеводом. Вміст його у борошні 75-80 %, в картоплі - 25 %. Целюлозаабо клітковина, є основним структурним полісахаридам оболонок клітин усіх рослин, що зумовлює їх міцність і еластичність. У листях рослин міститься близько 30% целюлози, у деревині - близько 70 %, а у волосках насіння бавовни — 90 %. Організм людини і багатьох тварин не здатний перетравлювати клітковину. Таку здатність мають тільки мікроорганізми, які живуть у травному каналі травоїдних тварин і харчуються клітковиною. Глікоген - резервний полісахарид. У тварин відкладається здебільшого у м'язах, а у хребетних - ще й у печінці. Читайте також:
|
||||||||
|