МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Питання 2. Класифікація вуглеводівВуглеводи поділяють на три основні класи: моносахариди, олігосахариди і полісахариди. Загальна формула їх Сm (H2O)n. Моносахариди або прості цукри мають загальну формулу С п Н2n On та містять у молекулі від трьох до дев'яти атомів Карбону. Вони є первинними продуктами фотосинтезу зелених рослин. Залежно від кількості вуглецевих атомів у молекулі моносахариди розрізняють відповідно тріоди (3 атоми с), тетрози (4), пентози (5), гексози (6), гептоди (7), октози (8) і нанози (9). У природі найпоширеніші гексози, а саме глюкоза та фруктоза. Солодкий смак ягід, меду залежить від вмісту в них цих сполук. Із пентоз відомі рибоза І дезоксирибоза, що входять до складу відповідно РНК та ДНК.
Глюкоза - найпоширеніша альдогектоза як у рослинному, так і у тваринному світі. У вільному стані вона у великих кількостях міститься в солодких плодах і меду. Виноград містить 17-20 % глюкози (звідси ще одна назва глюкози - «виноградний цукор»). Особливо велику роль відіграє глюкоза в утворені нерозчинних полісахаридів - крохмалю, глікогену, клітковини. Вона входить до складу мальтози, сахарози, лактози. Глюкоза -обов'язково складова частина крові, лі мори в організмі людини і тварин. У крові людини завжди міститься 80-120% глюкози. Фруктоза — дуже поширений моносахариди. Зустрічається в основому в плодах, тому її називають ще плодовим цукром. Серед простих цукрів вона є найбільш солодкою, у 2,5 рази солодша, ніж глюкоза, і в 1,7 рази, ніж сахароза. Міститься також у бджолиному меду (близько 42 %), входить до складу сахарози та інсуліну. Добре засвоюється організмом. Рибоза та дезоксирибоза — пентози, поширені у рослинному і тваринному світі, відіграють роль у біосинтезі білку та передачі інформації. Олігосахариди - це олігомери моносахаридів. Вони утворюються шляхом з'єднання невеликої кількості моносахаридів (від двох до десяти). Моносахаридні ланки у складі олігосахаридів з'єднані ковалентним (глікозидним) зв'язком. Серед олігосахаридів найпоширеніші дисахариди, які утворюються завдяки сполученню двох молекул моносахаридів. Велике значення мають такі дисахариди, як сахароза, мальтоза, лактоза, целобіоза і трегалоза. Буряковий (або тростинний цукор) складається із залишків глюкози та фруктози; молочний цукор - лактоза складається із залишків глюкози та галактози. Сахароза - звичайний харчовий цукор - із залишків глюкози та фруктози; трегалоза (складова грибів, водоростей, гемолімфи комах) - із залишків глюкози; целобіоза (проміжний продукт гідролізу клітковини) - із залишків глюкози; мальтози (складова крохмалю і глікогену) із залишків глюкози. Сахароза - один із найпоширеніших у природі і практично найбільш важливих дисахаридів. Вона міститься у стеблах, коренях, бульбах і плодах рослин. У стеблах цукрової тростини її накопичується до 20 %, а в коренях цукрового буряку - до 24 %. Сахароза - цінний продукт харчування і має велике енергетичне значення, при окисленні 1г її утворюється близько 17,6 кДж енергії. Розщеплюючись, сахароза утворює глюкозу і фруктозу. Полісахариди - високомолекулярні сполуки, полімери. їх молекулярна маса вимірюється тисячами і мільйонами. Вони не розчиняються у воді і несолодкі на смак. Полісахариди можна поділити на дві великі групи: гомо полісахариди, побудовані з залишків якогось одного моносахариди (глюкоза, фруктоза й ін.) і гетерополісахариди, які складаються з залишків різних моносахаридів та їх похідних. Гомополісахариди різняться природою моносахаридів, що входять до їх складу. Так, із залишків глюкози побудовані глюкани (крохмаль, глікоген, целюлоза), із залишків фруктози - інсулін. Гетеро полісахариди діляться на геміцелюлози, гепарин, слизи. Крохмаль- найважливіший гомополісахарид рослин із загальною формулою (С 6 Н10 О5)n- Це білий порошок, нерозчинний у воді, без смаку і запаху. У гарячій воді утворює розчин, що забарвлюється йодом у синій колір. Крохмаль складається із залишків глюкози. Синтезується в клітинах рослин і відкладається в листках, насінні, бульбах тощо у вигляді зерен. Багато крохмалю є у насінні рису та бульбах картоплі, пшениці, кукурудзі. В організм людини і тварин крохмаль потрапляє з їжею ( картопля, хліб та ін.) і є найбільш важливим харчовим вуглеводом. Вміст його у борошні 75-80 %, в картоплі - 25 %. Целюлозаабо клітковина, є основним структурним полісахаридам оболонок клітин усіх рослин, що зумовлює їх міцність і еластичність. У листях рослин міститься близько 30% целюлози, у деревині - близько 70 %, а у волосках насіння бавовни — 90 %. Організм людини і багатьох тварин не здатний перетравлювати клітковину. Таку здатність мають тільки мікроорганізми, які живуть у травному каналі травоїдних тварин і харчуються клітковиною. Глікоген - резервний полісахарид. У тварин відкладається здебільшого у м'язах, а у хребетних - ще й у печінці. Читайте також:
|
||||||||
|