Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Захисна функція

Скорочувальна функція

Транспортна функція

Рецепторна функція

Регуляторна функція

Структурна функція

Питання 3. Функції білків

1. Ферментативна (каталітична) функція

Усі ферменти (біокаталізатори) за своєю хімічного природою є білками або комплексами білків із низькомолекулярними небілковими сполуками (коферментами, кофакторами).

Білки входять до структури біомсмбран, становлять основу цитоскелета (мікротрабекулярна сітка, мікрофіламенти), міжклітинного матриксу (колаген, еластин) та певних спеціалізованих тканин (кератини).

Білкову та пептидну природу мають численні біорегулятори - гормони, медіатори та модулятори, що виробляються в ендокринній системі, нейронах головного мозку, імунній системі: прості білки (інсулін, глюкагон тощо), глікопротеїни (тропні гормони гіпофіза тощо), низькомолекулярні пептиди (окситоцин, вазопресин, опіоїдні пептиди мозку, пептиди тимоцитів тощо).

Білкову природу мають мембранні рецептори для фізіологічно активних сполук, що приймають хімічний сигнал від гормонів, нейромедіаторІв (адренорецептори, холінорецептори, гістамінові рецептори тощо).

Білки зв'язують та здійснюють міжклітинний та внутрішньоклітинний (трансмембранний, цитогшазматичний) транспорт різних, іонів металів, чужорідних хімічних сполук (ксенобіотиків). Транспортними білками крові людини є сироваткові альбуміни (переносять жирні кислоти, білірубін, лікарські та токсичні сполуки), гемоглобін еритроцитів (транспортує кисень), ліпопротеїни (транспортують ліпіди), трансферин (транспортує залізо).

Білки є молекулярними структурами, що реалізують скорочувальну функцію м'язів (актин, міозин),джгутиків та війок (тубуліни, динеїни) тощо.

Білки виконують функцію імунного захисту (імуноглобуліни, лімфокіни, інтерлейкіни тощо), протидіють кровотечі та тромбоутворенню (білки згортапьної, антикоагулянтної та фібринолітичної систем крові).

Стрічкова молекулярна модель білка —ядерного антигену поліферуючих клітин людини


Читайте також:

  1. Бюджетування як функція фінансового контролінгу
  2. Виробництво та виробнича функція
  3. Виробництво та виробнича функція
  4. Виробнича функція з двома змінними факторами
  5. Виробнича функція з двома змінними факторами
  6. Виробнича функція з одним змінним фактором
  7. Виробнича функція з одним змінним фактором
  8. Вологозахисна оболонка
  9. Гамма-функція
  10. Гіпофункція нейрогіпофіза
  11. Двофакторна виробнича функція
  12. Двофакторна виробнича функція.




Переглядів: 2230

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Прості та складні білки | Питання 2. Класифікація вуглеводів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.