Назва гормона
| Чим виділяється
| Фактори, що стимулюють виділення гормона
| Характер вплив на виконавчі органи
|
|
|
|
|
Гастрин
| G-клітини пілоричного відділу шлунка
| 1.Полпептиди.
2.Екстрактивні речовини. (відвари, бульйони, соки)
3.Мехінічні подразнення стінок шлунка.
4.Соляна кислота в низькій концентрації.
5.Алкоголь в низькій концентрації.
6.Блукаючий нерв.
| 1. + секреція соляної кислоти парієтальними клітинами залоз шлунка.
2. + секреція ферментів ацинозними клітинами підшлункової залози
3. + жовчоутворення
|
Гістамін
| Тучні клітини сполучної тканини стінок шлунка
| 1.Механічне розтягнення стінок шлунка їжою.
2.Гастрин.
| 1. ± секреція НСl парієтальними клітинами залоз шлунка
|
Секретин
| S-клітини верхніх відділів тонкої кишки
| 1.НСl.
2.Поліпептиди.
3.Гіпотонічні розчини.
| 1. + секреція води та бікарбонатів клітинами протоків підшлункової залози
2. + жовчоутворення
3. – секреція НСl парієтальними клітинами шлунка.
|
Холецистокінін-панкреозимін
| І-клітини верхніх відділів тонкої кишки
| 1.Продукти гідролізу білків (амінокислоти).
2.Продукти гідролізу жирів (жирні кислоти та гліцерин).
3.Дещо продукти гідролізу вуглеводів.
4.НСl.
| 1. + секреція ферментів клітинами ацинусів підшлункової.
2. + секреція ферментів головними клітинами залоз шлунка.
3. + жовчовиділення.
4. + жовчоутворення
|
Соматостатин
| Д-клітини верхніх відділів тонкої кишки, пілоричного відділа шлунка, підшлункової залози
| 1.Кінцеві продукти гідролізу білків жирів та вуглеводів (ентерально й після всмоктуваня).
2.НСl.
| 1. – секреція НСl парієтальними клітинами шлунка.
2. – секреція підшлункового соку.
3. – рухову функцію травного каналу.
|
ШІП
| К-клітини тонкої кишки
| 1. Нейтральні жири.
| 1. – секреція НСl парієтальними клітинами шлунка.
|
Нейротензин
| N-клітини дистальних відділів тонкої кишки
| 1. Нейтралні жири.
2. Продукти гідролізу жира.
| 1. – секреція НСl парієтальними клітинами шлунка.
2. – рухова функція шлунка.
|
Знаком “+” в четвертому стовпчику зазначені стимулюючі впливи на виконавчі органи; знаком “–” – гальмівні.