Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Сутність продовольчої безпеки держави та умови її дотримання

Сутність продовольчої безпеки та умови її дотримання.

Вперше поняття продовольчої безпеки з’явилося в документах країн світового співтовариства в 1940 р. у зв’язку зі створенням міжнародної продовольчої організації (ФАО). В документах ФАО декларувалось природне право людини на свободу від голоду, розглядалось поняття фізичної і економічної доступності їжі. Продовольча безпека – це забезпечення гарантованого насичення потреб у основних видах продовольства на основі наукових норм завдяки вчасному виробництву за умови нешкідливості продуктів і їхньої економічної доступності, що гарантує соціальну політичну стабільність у суспільстві та сталий економічний розвиток. Стан продовольчої безпеки визначають за допомогою двох показників:

· Обсяги перехідних до наступного врожаю світових запасів зерна. Безпечним важаться рівень, що відповідає 60 дням світового споживання зерна або 17% від усього споживання. Якщо ця цифра стає нищою, то на світовому ринку відбувається різкий стрибок цін на зерно.

· Динаміка середнього виробництва зернових на одну особину. За даними ООН у розвинутих державах цей показник становить 635 кг, а в країнах які розвиваються 235 кг. Для України стандартом є виробництва зерна 800 кг.

Є також третій додатковий показник, який називається рівнем калорійності добового раціону харчування .

Країни світу можна поділити на 3 групи залежно від політики принципового відношення до продовольчої безпеки:

· Країни орієнтовані на імпорт( Саудівська Аравія, Обєднані Арабські Емірати.)

· Країни, орієнтовані на експорт(США, Канада, Австралія, Нова Зеландія)

· Країни , орієнтовані на протекціонізм (ЄС, Японія)

Продовольча безпека це насамперед підтримування певного рівня виробництва харчових продуктів або повне самозабезпечення чи підтримка критичного мінімуму їх виробництва. В розвинених країнах субсидії держави становлять значну питому вагу в аграрному секторі .


Читайте також:

  1. Cистеми безпеки торговельних підприємств
  2. I. Організація класу до уроку та повторення правил техніки безпеки.
  3. II. Вимоги безпеки перед початком роботи
  4. II. Вимоги безпеки під час проведення практичних занять у кабінеті (лабораторії) біології загальноосвітнього навчального закладу
  5. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  8. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  9. IV-й період Римської держави ( ІІІ – V ст. н. е. ) – пізня Римська імперія
  10. IV. Вимоги безпеки під час роботи на навчально-дослідній ділянці
  11. IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи
  12. IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи




Переглядів: 536

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зобов’язання України щодо захисту вітчизняного аграрного сектору після вступу до СОТ. | Національні аспекти продовольчої безпеки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.