Методика відбору проб готової їжі для лабораторного аналізу
Відбір зразків готових страв для подальшого дослідження здійснюється під час їх роздачі людям, тобто перед прийомом їжі. Для більш досконального визначення середньої маси порцій, що відпускаються, зважують 10-15 порцій, які підготовлені для роздачі. Потім у посуд лабораторії санітарно-епідеміологічної станції для аналізу відбирають одну із порцій, що були зважені.
При цьому необхідно записати точну назву продуктів, для приготування конкретної страви необхідних за меню-розкладкою. На пробу, що взята для аналізу, складається акт відбору проби, в якому вказуються: час відбору проби, назва установи, де вона взята; меню-розкладка страв і вихід готової страви; хто проводив відбір; вигляд упаковки; ким опечатана проба і хто з відповідальних осіб від установи громадського харчування був присутній при цьому (шеф-повар, завідувач виробництва, директор їдальні). Акт є супроводжувальним документом для лабораторії і підписується особою, яка відбирає пробу та калькулятором виробництва. В акті вказується лабораторія, в яку направляється проба на дослідження та мета дослідження, що буде проведене.