Вставити в тубус сахариметра (рис. 3) порожню кювету з
скляними віконцями. Обертанням аналізатора (спочатку грубим обертанням, а потім за допомогою мікрометричного гвинта) досягти однакового мінімального освітлення обох половин поля зору в поляриметрі. Таке вирівнювання освітленості здійснити 3-4 рази і зафіксувати середнє положення нуля на ноніусі лімба. Спосіб відліку показань ноніуса пояснено на рис. 4. Кількість цілих поділок визначають за основною шкалою до нуля шкали ноніуса (11 поділок). Число десятих поділок визначають за шкалою ноніуса: воно дорівнює номеру поділки ноніуса, який найкращим чином співпадає з будь-якою поділкою основної шкали.
У наведеному прикладі (рис. 4) співпадає восьма поділка, тобто n = 11,8.
2. Наповнити кювету розчином відомої концентрації, вставити її в тубус і знайти нове положення аналізатора. Користуючись формулою (1), за різницею між цим і нульовим його положенням визначити питомий кут обертання .
3. Вставити кювету з розчином невідомої концентрації. Користуючись формулою (2), визначити концентрацію С невідомого розчину цукру (глюкози). Дослід виконати три рази.
4. Оцінити точність вимірювань.
5. Змінивши фільтр поляриметра, визначити залежність кута обертання від довжини хвилі монохроматичного світла.
Питання для самоперевірки
1. Яке світло називається поляризованим ?
2. Назвати способи отримання поляризованого світла.
3. Що являє собою призма Ніколя ?
4. Записати і сформулювати закон Малюса.
5. Що називається обертальною поляризацією ?
6. Чому деякі речовини повертають площину поляризації світла ?
7. Дати визначення поляриметру.
8. Яка роль компенсатора в поляриметрі ?
9. Як змінюється кут повороту площини поляризації зі зміною частоти світла ?