До вітамінів групи В відносяться: В1, В2 В5, В6, В12, ВІ5, фолієва кислота, ліпоєва кислота та деякі інші.
Тіамін – Vitaminum B1
Синонім: аневрин.
Тіамін - продукт рослинного і мікробного синтезу. Багато його в зернових кормах, особливо у висівках, горосі, гречці, жовтку курячих яєць, молоці, м'ясі великої рогатої худоби, дріжджах. Налагоджено промисловий синтез тіаміну. Бере безпосередню участь в обміні білків і вуглеводів. Має вплив на азотний обмін. При нестачі вітаміну В1, відбувається розпад білкових речовин, внаслідок чого організм збіднюється білками. Відсутність або недостатність у кормах вітаміну В1 призводить до ураження нервової системи.
GРанні ознаки недостатності вітаміну В1 - втрата апетиту, м'язова слабкість, зниження ваги, біль по ходу нервових стовбурів, почуття оніміння. Гіповітаміноз В1 частіше спостерігається в молодняку тварин і птиці, коли в них недостатньо функціонує мікрофлора травного каналу. Дорослі жуйні повністю забезпечуються ендогенним вітаміном; коні, свині, птиця і хутрові звірі - частково, що зумовлює необхідність постійного надходження його з кормами.