Руйнування кровоносних судин, ламкість кісток, нервово-психічні розлади, зниження імунітету
Цинга
Д (кальциферол)
Тваринна їжа: печінка, яйця, риб'ячий жир. Утворюється в шкірі під впливом ультра фіолетового проміння
Порушення утворення кісткової тканини
Рахіт
В
В - тіамін
В - ціано-кобаламін
Неочищений рис, горох, дріжджі, печінка, нирки
Розлад нервової системи, роботи серця, травного апарату
Параліч (бері-бері)
Печінка, синтезується бактеріями кишок людини
Порушення складу крові
Анемія (недокрів'я)
Вітаміни майже не синтезуються в організмі і повинні надходити з їжею, Відсутність вітамінів у раціоні протягом тривалого часу може спричинити різні захворювання. У нашому кліматичному поясі наприкінці зими та на початку весни найчастіше зустрічається дефіцит вітамінів А, С, В, В.
Мінеральні речовини. Мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, але необхідні для життєдіяльності організму. Потрапляють вони в організм з продуктами харчування у вигляді мінеральних солей. Мінеральні речовини, які містяться в харчових продуктах і тканинах організму в значній кількості, відносять до макроелементів. Макроелементи бувають основного та кислотного характеру. До основних належать кальцій, магній, калій, натрій, до кислих — фосфор, сірка, хлор. Продуктами харчування, які містять макроелементи кислотного характеру, є м'ясо, птиця, яйця, сичужний сир, хліб, бобові, журавлина тощо. В молоці, кефірі, овочах, багатьох ягодах, фруктах містяться макроелементи основного характеру. Основні властивості макроелементів наведені в табл. 2.3.