Після зимового зберігання бульби необхідно перебрати, видалити ушкоджені та гнилі. Краще висаджувати бульби цілими, вагою 50-80 грам. При нестачі садівного матеріалу або розмноженні дефіцитних сортів бульби, можна розрізати на половини, при чому від верхівки до пуповини. Бульби необхідно розрізати за 5-6 днів перед садінням, щоб на місці зрізу утворилася шкірочка. Частинки різаних бульб бажано обробити попелом з розрахунку 500-600 грам попелу на 1ц картоплі, оскільки він містить мікроелементи і дезинфікуючі речовини, які сприяють швидкому загноюванню розрізів. Для ранньої вигонки насінні бульби починають пророщувати за 25-З0 днів до садіння в опалювальних і освітлених приміщеннях. Температуру підтримують протягом 6-7 днів на рівні 20° С з таким розрахунком, щоб довжина паростків перед садінням становила не більше 2 см. Легше пророщувати бульби в ящиках при постійній температурі 12-15° С протягом ЗО днів. Оптимальними строками садіння картоплі вважають час, коли грунт на глибині 10 см прогрівається до 6-8 °С. В умовах Передкарпаття це приблизно друга - третя декада квітня.
На присадибних ділянках, городах і дачах застосовують різноманітні способи і густоту садіння картоплі. Найбільш ефективним в індивідуальному секторі є садіння в гребені. Відстань між гребенями повинна бути не менше 60 см, густота стояння кущів – 50-55 тис. шт.. на 1 га, при відстані між картоплинами не менше 20-25 см, глибина садіння 6-8 см.