МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ДІЛОВИЙ ОБІДОбід є найособливішим видом ділової їжі, який, незважаючи на кількість учасників — від двох до великої групи, завжди характеризується своєрідною атмосферою. Діловий обід, як правило, проходить тоді, коли вже ніхто із присутніх не поспішає на роботу, і при цьому у найбільш вишуканих місцях, які надають учасникам можливість не тільки отримати насолоду від високоякісної їжі, але і відпочити. Безумовно, час, проведений в атмосфері вишуканого ділового обіду, допомагає досягненню цілей при веденні серйозного бізнесу з серйозними партнерами. Обід — найкращий вибір для відзначення особливої події: вихід на пенсію високої посадової особи, яка пропрацювала у цій компанії довгі роки; прихід до компанії нового важливого клієнта або партнера. Обід буде найбільш логічним вибором для того, щоб провести вечір з діловим партнером, який приїхав (яка приїхала) до вашого міста з дружиною (чоловіком). У подібних ситуаціях ділові питання, безумовно, будуть мати місце у розмові учасників, але метою, як правило, стане встановлення та/ або розвиток взаємостосунків, взаємовідносин з даною конкретною особою (з даними конкретними особами) з тим, щоб у майбутньому отримати від цього взаємну вигоду. Слід пам'ятати, чим більш формальна ділова їжа, чим вищий її офіційний рівень, тим більша увага на ній приділяється світським аспектам взаємовідносин учасників. Неформальні зустрічі, неформальні їжі служать для обговорення деталей вашого бізнесу, метою формальних обідів є встановлення, розвиток та підтримка особистих контактів. Ділові обіди (порівняно з бізнес - ланчами) характеризуються більш високим рівнем вибраного місця проведення; більш вишуканим посудом та столовими приборами; більшою кількістю блюд та напоїв, що подаються; а також їх більшою витонченістю. Бина та інші алкогольні напої, як правило, широко представлені на ділових обідах. Але у будь-якому випадку, обмежуйте кількість вжитого вами алкоголю: ви не захочете прийняти ділове рішення під впливом випитого, як і не захочете потрапити у незручну та неприємну для вас ситуацію внаслідок того, що будете нетверезим. 8.2. A LA CARTE ЧИ БУФЕТ? Традиційний варіант ділової їжі будь-якого формату — замовлення блюд, запропонованих у меню (варіант a la carte). У такий спосіб кожен гість має можливість вибрати найбільш підходящу для нього їжу та напої. При цьому існують певні правила етикету, що визначають, яким саме чином слід робити замовлення блюд та напоїв. Наприклад, якщо ваш гість не замовляє алкогольні напої, ви (хазяїн) також утримуєтесь від них. Будучи гостем, ви вибираєте із меню не найдорожче, середньої вартості блюдо. (Детальніше про правила замовлення їжі та напоїв див. цей розділ, частину "Проведення ділового ланчу".) Замовлення a la carte не завжди може задовольнити ваші бажання та смаки. Бізнес - ланчі з фіксованим меню, які практикуються багатьма ресторанами протягом робочого тижня, також не завжди пропонують блюда, що можуть зацікавити вас, тим більше, якщо ви думаєте когось запросити. Усі названі фактори сприяли тому, що останнім часом усе більшої популярності набувають ділові їжі типу буфет. Буфет у принципі є ідеальним вибором, у тому випадку, коли учасники обмежені у часі: все частіше і частіше щільний робочий графік диктує неможливість витратити півтори — дві години на їжу. Буфет також дуже добре працює тоді, коли відомо, що гості будуть приходити та йти у різний час. Буфет можна організувати як для десяти, так і для ста гостей — обмежень тут немає. Буфет може бути формальним різною мірою: це, насамперед та в основному, залежить від типу їжі та напоїв, які подаються, а також від того, яким чином розсаджуються гості. У зв'язку з тим, що різноманітність та індивідуалізм усе більше стають невід'ємною частиною сучасної ділової культури, багато організаторів корпоративних заходів пропонують буфет для ділових банкетів та святкувань різного роду подій і дат. На буфеті кожен може знайти для себе щось підходяще: блюда кухонь різних регіонів світу — безумовно, європейської та азіатської кухонь; вегетаріанські блюда; блюда для тих, хто веде здоровий спосіб життя, і для тих, хто любить їсти багато, смачно і не обов'язково здорово. Буфет може задовольнити апетит людини, що їсть, як птаха, і того, хто потребує численних добавок. Багато ресторанів нині практикують буфети з необмеженою кількістю пива або шампанського, які пропонуються гостям. Зрозуміло, такі варіанти буфету не можна рекомендувати для ділових їж, одним із принципових правил яких є мінімізація алкогольних напоїв або їх повне виключення, але можна скористатися ними у вихідні. Буфет — ефективний спосіб познайомити між собою гостей, якщо не всі з них зустрічалися раніше, а також допомогти їм встановити контакти. Діловий етикет визначає спеціальні правила поведінки гостей на буфеті: · Коли ви присутні на діловій їжі типу буфет, пам'ятайте, що вашим пріоритетом є бізнес. їжа, якою б смачною та вишуканою вона не була, має другорядне значення. Тому вибирайте блюда, їсти які вам комфортно та непроблематично. · Не задавайте обслуговуючому персоналу численних питань про їжу, яка пропонується: якщо ви вибрали буфет, це означає, що ви берете те, що бачите перед собою. Надзвичайно неввічливо, наприклад, просити повара зняти овочі з риби або знайти томатний соус для вашої пасти, тому що ви не любите соус на молочній основі. Якщо ви віддаєте перевагу певним блюдам і не їсте нічого іншого, якщо вам дуже важко догодити, забудьте про буфет як форму їжі і замовляйте a la carte. · З'їдайте те, що ви взяли собі на тарілку. Виявом надзвичайно поганих манер є наповнення тарілки доверху, а потім відмова майже від усієї взятої їжі. Накладайте на тарілку потроху, невеликими порціями; з'ївши усе, якщо маєте бажання" ідіть за добавкою. При цьому будьте певні, що всі присутні вже пройшли здовж столів буфету як мінімум один раз. · Проходячи вздовж столу /столів, ні в якому разі не їжте з вашої тарілки те, що ви вже поклали на неї, а також не беріть руками їжу з виставлених підносів і не їжте її на ходу (наприклад, оливки, ягоди винограду, полуниці, крекери, маленькі тістечка і т. ін.). · Ніколи не вмочуйте взяту вами їжу прямо у загальний посуд з підливами та соусами. Накладайте їх собі на тарілку або у спеціально наданий для цього індивідуального розміру посуд, а вже потім використовуйте. · Просувайтеся вздовж столів досить швидко, щоб не затримувати тих, хто йде за вами. Для того, щоб полегшити свій вибір, ви можете спочатку пройти вздовж столу/столів буфету не у загальній лінії присутніх, а поза нею, оглядаючи асортимент виставлених блюд і попередньо визначаючи для себе, що вам подобається. Після цього, вже рухаючись вздовж столів з іншими гостями, ви зможете досить легко і швидко зробити свій вибір. Читайте також:
|
||||||||
|